O noua biserica pentru manastirea romaneasca Sf. Dimitrie Basarabov din New York

 

Asezamantul monahal ortodox roman "Sfantul Dimitrie Basarabov" din Middletown, New York, ii asteapta pe credinciosii romani din zona statelor New York, New Jersey si Connecticut sa ia parte duminica, 6 mai, la slujba de sfintire a locului unde se va construi viitoarea biserica.

La evenimentul religios vor participa Inalt Prea Sfintitul Arhiepiscop Nicolae al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din America si Canada si Prea Sfintitul Episcop - vicar Ioan Casian de Vicina. Invitatii au fost adresate si ierarhilor celeilalte eparhii romanesti, preotilor si comunitatilor din regiune precum si celorlati demnitari oficiali ai statului roman. Au fost, de asemenea, adresate scrisori de invitatie preotilor de la parohiile celorlalte jurisdictii ortodoxe si altor comunitati monastice catolice prezente in zona. Programul premergator slujbei de sfintire a locului viitoarei manastiri romanesti va incepe sambata, 5 mai, cand la ora 18:30, va avea loc Vecernia Mare, urmand ca a doua zi, de la ora 08:30, sa aiba loc Utrenia, de la ora 10:00 sa se desfasoare Sfanta Liturghie, iar de la ora 12:00 sa aiba loc slujba propriu-zisa de sfintire a locului.

Finalul ceremoniei va fi marcat printr-o agapa frateasca, informeaza lacasul de cult romanesc.   

Asezat la o distanta de 10 mile de orasul Middletown, in localitatea Mount Hope ("Muntele Sperantei" - nume cu o rezonanta parca destinata inaltimii chemarii lui) pe teritoriul statului New York, Asezamantul monahal "Sfantul Dimitrie cel din Basarabi" a capatat contur datorita romanului Dumitru Minciu. Acesta a cumparat in a doua jumatate a secolului trecut 42 de acri de pamant in Mount Hope, pe care a zidit o casa in care si-a dus viata in singuratate. Nu dupa mult timp, Dumitru Minciu devine fiu duhovnicesc al Arhimandritului Mitrofor Vasile Vasilache, paroh la biserica Sfantul Nicolae din New York, si ajunge un apropiat al parohiei si al parintelui Vasilache, ajutand financiar parohia si numarandu-se printre ctitorii acesteia.

In ultimii ani ai vietii sale, Dumitru Minciu ia hotararea de a lasa prin testament toata averea sa parohiei Sfantul Nicolae. Aceasta hotarare este incununata de binecuvantarea si dorinta parintelui Vasile Vasilache, de a face pe proprietatea din Mount Hope o manastire romaneasca. Abia in anul 2001, la zece ani de la moartea lui Minciu, prin hotarare judecatoreasca, casa, pamantul, iar mai tarziu si suma de 20.000 de dolari, revin parohiei Sfantul Nicolae din New York.

Imediat, parintele Vasile Vasilache, ajutat de o parte din membrii parohiei, da o noua infatisare casei din Mount Hope. In ea se amenajeaza un paraclis cu hramul " Sfantul Dimitrie Basarabov", o trapeza, o biblioteca si chilii pentru calugari. La sfarsitul acestor lucrari, pentru prima data, la 27 octombrie 2001 se face sfintirea casei si Sfanta Liturghie.

In anul 2003 arhimandritul mitrofor Vasile Vasilache trece la cele vesnice, lasand manastirii, prin testament, o mare parte din agoniseala sa de o viata, cu dorinta de a se construi o biserica. Cu binecuvantarea IPS Nicolae Condrea, noul paroh de atunci al bisericii Sfantul Nicolae din New York, parintele Ioan Casian Tunaru a continuat sa poarte de grija Asezamantului Sfantul Dimitrie Basarabov, conducand grupul de credinciosi care se vor ocupa de formalitatile necesare intocmirii planurilor pentru contruirea acestei biserici.

Dupa o perioada de mai multi ani in care s-a incercat sa se stabileasca o viata spirituala cu specificul traditiei monahale romanesti, in luna martie 2006 manastirea recapata un suflu nou. Prin eforturile IPS Arhiepiscop Nicolae Condrea, cu binecuvantarea IPS Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucovinei, sosesc la Asezamantul Sfantul Dimitrie Basarabov, Prea Cuviosul Parinte Exarh, Arhimandritul Clement Haralam cu trei calugari: parintele diacon Cosma Giosanu de la manastirea Sihastria, monahul Vincentiu Temirov si rasoforul Corneliu Andrasco, ultimii doi de la Manastirea Bistrita - Neamt. Parintele exarh Clement va ramane aici doua luni, conducand temporar manastirea si punand inceput bun unei vieti monahale aici pe meleaguri americane. De atunci, manastirea a mai fost vizitata inca o data de parintele exarh Clement si de staretul manastirii Bistrita, exarh de asemenea, arhimandritul Pavel Toderita.

Astazi obstea manastiri este compusa din trei calugari - ieromonahul Teoctist Oprea, ierodiaconul Paisie Buhnila si rasofor Corneliu Andrasco. Toata comunitatea romaneasca din zona New York se bucura vazandu-si eforturile de cativa ani incununate.

De mai bine de un an de zile in incinta asezamantului s-a amenajat o camera memoriala  in cinstea arhimandritului mitrofor Vasile Vasilache, iar in paraclisul existent se oficiaza zilnic slujbele dupa tipicul manastirilor cu traditie din Romania.

De pe data de 9 iulie 2006, Asezamantul Sfantul  Dimitrie Basarabov devine si resedinta temporara a noului episcop - vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din America si Canada -Prea Sfintitul Ioan Casian de Vicina.

De mai bine de un an si jumatate s-a lucrat la intocmirea planurilor si primirea aprobarilor pentru constructia unei biserici la acest asezamant. Au fost stabilite contacte cu un arhitect local, s-au organizat mai multe intalniri cu administratia orasului pentru obtinerea aprobarilor iar acum s-a ajuns faza finala. Aprobarile pentru planul amplasarii in teren au fost obtinute, urmand ca in cursul lunii mai sa fie obtinuta aprobarea si pentru cele legate de cladirea propriu-zisa a Bisericii. Banii provin in mare parte din generozitatea arhimandritului Vasile Vasilache. In viitor, cu ajutorul romanilor de aici, se spera ca acest asezamant sa fie dotat cu locuri de cazat pentru pelerinii care vor dori sa poposeasca catva timp aici pentru odihna si rugaciune, cu un cimitir romanesc traditional si cu toate celelalte lucruri adiacente necesare bunei functionari a unui spatiu destinat, asemeni manastirilor romanesti, a fi un laborator spiritual pentru inaltarea duhovniceasca a omului catre Dumnezeu. 

Deocamadata manastirea incearca sa se sustina din mijloace proprii - producand lumanari pentru o parte din parohiile romanesti.

 

 

 

.

26 Aprilie 2007

Vizualizari: 2186

Voteaza:

O noua biserica pentru manastirea romaneasca Sf. Dimitrie Basarabov din New York 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE