A fost intronizat noul Patriarh al Ierusalimului, Theofilos al III-lea

 
Ieri, 22 noiembrie, in Biserica Sfntului Mormnt de la Ierusalim a avut loc intronizarea Patriarhul Ierusalimului, Prea Fericitul Theofilos al III-a. La acest eveniment Biserica Ortodoxa Romna a fost reprezentata de IPS Mitropolit Teofan al Olteniei si PS Vincentiu Ploiesteanul, Episcop vicar patriarhal, desemnati de catre Prea Fericitul Patriarh Teoctist.

Theofilos al III-lea ii succede lui Irineos I, destituit in cursul lunii mai de Sfntul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei din Tara Sfnta, dupa ce a fost acuzat de presa ca ar fi vndut evreilor proprietati imobiliare care apartin Bisericii.

Prezent la ceremonii, PS Vincentiu Ploiesteanul, Episcop vicar patriarhal si secretar al Sfntului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romne, ne-a oferit detalii in legatura cu evenimentul de astazi: „În prezenta reprezentantilor tuturor Bisericilor Ortodoxe, ai autoritatilor din Grecia, ai presedintelui Greciei, ai crestinilor din Iordania, dar si ai autoritatilor palestiniene si chiar doi deputati israelieni, a avut loc ceremonia de intronizare a noului patriarh al Ierusalimului. Dupa aceasta PF Patriarh Theofilos, in cuvntul sau, a multumit lui Dumnezeu pentru faptul ca Patriarhia Ierusalimului si intreaga comunitate au putut trece cu bine aceasta mare incercare care, dupa cum s-a exprimat Prea Fericirea Sa, a zguduit intreaga lume crestina.

PF Theofilos a promis ca va conduce ca un parinte, un parinte bun, comunitatea crestina si ca ierarhii si credinciosii de la Sf. Mormnt vor cauta sa fie o faclie pentru intreaga lume crestina.“

PS Vincentiu Ploiesteanul s-a referit si la momentele care au urmat ceremoniei de intronizare a Patriarhului Theofilos al III-lea, cnd au fost prezentate mesajele de felicitare adresate de intistatatorii Bisericilor Ortodoxe: „Dupa ceremonia din catedrala, toate delegatiile impreuna cu PF Sa au venit la resedinta patriarhala unde s-au citit mesajele intistatatorilor Bisericilor Ortodoxe, iar din partea Bisericii noastre a fost citit mesajul PF Parinte Patriarh Teoctist adresat noului patriarh al Ierusalimului. PF Sa a multumit, amintind ct de mult ajutor a primit Patriarhia Ierusalimului din partea Bisericii Ortodoxe Romne, dar si de exemplul frumos pe care pelerinii romni il aduc aici in cetatea Ierusalimului“. (R.T.)

Cel de-al 141-lea Patriarh al Ierusalimului

Ilijas Jannopoulos, actualul patriarh Theofilos al III-lea al Ierusalimului, s-a nascut in tinutul Gargaliani, din regiunea Mesonia, Grecia, in 1952. În luna iulie a anului 1964 a intrat in comunitatea monahala a Sfntului Mormnt. În acelasi an, a inceput studiile de teologie la scoala Patriarhala din Ierusalim, pe care a absolvit-o in 1970. La 28 iunie, acelasi an (1970), a fost tuns in monahism de PF Patriarh Benedict al Ierusalimului, primind numele Theofilos. Cteva zile mai trziu, la 1 iulie (1970), a fost hirotonit diacon de catre Arhiepiscopul Vasile al Iordaniei. Dupa 5 ani de slujire, in 1975 a fost hirotonit preot, de catre Arhiepiscopul Diodor de Ierapole. În acelasi an, a fost trimis la studii la Facultatea de Teologie din cadrul Universitatii din Atena, de catre Sfntul Sinod al Patriarhiei de Ierusalim. Întorcndu-se la Ierusalim, a lucrat ca secretar al Sfntului Sinod, al Scolii Patriarhale si al Manastirii „Sfntul Haralambie“. În 1978, a fost hirotesit arhimandrit, iar in anul 1981 a devenit membru in colectivul redactional al periodicului „Noul Sion“. Din acelasi an, (din) luna decembrie, a urmat cursuri postuniversitare la Universitatea Durham, din Anglia. Dupa absolvire, in 1986, a devenit secretar in cadrul Departamentului de relatii Externe al Sfntului Sinod al Patriarhiei de Ierusalim. În 1988, a fost desemnat reprezentant al Patriarhiei de Ierusalim in cadrul Comitetului Central al Consiliului Mondial al Bisericilor. Ctiva ani mai trziu, in perioada 1991-1996, a fost egumen al Manastirii „Sfntul Gheorghe - Purtatorul de biruinta“, din Cana Galileii. În perioada anilor 2001-2003, a fost reprezentant al Patriarhiei de Ierusalim pe lnga Patriarhia Moscovei si a intregii Rusii si director al reprezentantei Patriarhiei de Ierusalim la Moscova. Din 2003, timp de un an de zile, a functionat ca responsabil patriarhal la Doha, in Katar. Desemnat superior al Asezamntului de la Sfntul Mormnt in 2004, a fost ales, in acelasi an, membru al Sfntului Sinod al Patriarhiei de Ierusalim. La 14 februarie 2005, a fost ales si hirotonit Arhiepiscop de Tabor, iar la 22 august a fost ales de Sfntul Sinod in calitatea de Patriarh. Theofilos al III-lea a devenit, astfel, cel de-al 141-lea Patriarh al Ierusalimului.

Patriarhia de suflet a Ortodoxiei

Patriarhia Ortodoxa a Ierusalimului este una dintre cele mai vechi Biserici Ortodoxe, dat fiind faptul ca acolo a predicat pentru prima data Mntuitorul nostru Iisus Hristos si acolo s-au intemeiat primele comunitati ortodoxe. Despre importanta si despre organizarea actuala a Patriarhiei Ierusalimului ne-a vorbit PS Ioan, Episcopul Covasnei si Harghitei: „Patriarhia Ierusalimului este patriarhia de suflet a Ortodoxiei si as putea spune a intregii crestinatati, pentru ca acolo si de acolo s-a aprins flacara care a alungat intunericul de pe tot pamntul. De aceasta data, Patriarhia Ierusalimului are totusi un numar destul de mic de credinciosi, pe care-i pastoreste in partile Israelului de astazi si in partile Iordaniei, de asemenea, are mitropolii sufragrane. La aceasta data, Asezamntul Sf. Mormnt este condus de catre un mitropolit. De asemenea, comunitatea de la Nazaret este condusa tot de un mitropolit, iar ct de curnd credem ca va fi si in Gaza, vechi scaun episcopal, in alte centre din tara. Astazi exista un numar de 12 mitropolii care alcatuiesc Sinodul Bisericii de la Ierusalim“.

.

23 Noiembrie 2005

Vizualizari: 1860

Voteaza:

A fost intronizat noul Patriarh al Ierusalimului, Theofilos al III-lea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE