Astazi este hram la Manastirea Ciolpani


Sfanta Liturghie arhiereasca va fi oficiata de PS Ioachim Bacauanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, care in ultimii ani a fost nelipsit de la hramul de la Ciolpani. Aseara, dupa slujba Privegherii, maicutele si credinciosii au inconjurat Biserica „Sfantul Emilian“ purtand moastele acestuia in procesiune si cantand acatistul.

 

Manastirea Ciolpani din judetul Bacau isi sarbatoreste astazi hramul. Asezata sub ocrotirea Sfantului Emilian de la Durostor, manastirea de maici se afla astazi in mare sarbatoare. Dupa Slujba Privegherii urmeaza o procesiune cu moastele Sfantului Emilian.

Amanunte am aflat de la PS Ioachim, care participa an de an la hramul de la Ciolpani: „Seara, dupa Slujba Privegherii se organizeaza o mica procesiune cu moastele Sfantului Emilian de la Durostor. Dupa sfintirea manastirii aceasta a primit de la un reprezentant de la Durostor (Bulgaria) un fragment din moastele Sfantului. Se face inconjorul Bisericii Sfantului Emilian in vreme ce maicile canta acatistul acestuia. Manastirea Ciolpani are 70 de vietuitoare care au ridicat cu propria osteneala asezarea. Biserica mare a manastirii a fost sfintita de catre Prea Sfintitul Eftimie, Episcopul Romanului, in anul 1998. Noi participam in fiecare an la slujba Sfantului si este o efervescenta spirituala aparte cu prilejul acestui hram deosebit. Calugaritele de aici au pus si slujba pe note, asadar, slujba Sfantului se canta aici intr-un mod aparte“. Asadar, astazi, la Ciolpani, Sfanta Liturghie arhiereasca este oficiata de catre PS Ioachim Bacauanul. Tot PS Ioachim Bacauanul este cel care a alcatuit acatistul Sfantului dobrogean. „Sfantul Emilian de la Durostor este un martir dobrogean care face parte din protomartirii Bisericii noastre, ceea ce denota ca avem un crestinism apostolic. Asadar, praznuirea martirului aminteste de traditia apostolica a crestinismului romanesc. In ultimul timp, acest martir a inceput sa fie praznuit din ce in ce mai mult. Datorita faptului ca s-a amplificat cultul acestui sfant in ultimii ani, mai ales dupa 1990, si iata,  s-au construit biserici si manastiri in cinstea lui, Episcopia Romanului a propus Sfantului Sinod ca slujba Sfantului sa se completeze, adica sa se faca slujba cu Polileu. Propunerea noastra a fost acceptata si iata ca in aceasta zi se canta slujba cu Polileu in marea majoritate a manastirilor noastre.“

 

An de an, hramul de la Ciolpani aduna cateva sute de credinciosi din judetul Bacau, dar si din alte zone ale tarii. Acestia au o evlavie deosebita fata de Sfantul Emilian si vin special la aceasta manastire pentru a se inchina la moastele martirului chiar in ziua pomenirii acestuia.

 

 

Monica DUMITRESCU

.

18 Iulie 2006

Vizualizari: 4572

Voteaza:

Astazi este hram la Manastirea Ciolpani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE