In trei orase din Romania exista fragmente din moastele Sfantului Mina

 

Credinciosii se pot inchina moastelor Sf. Mucenic Mina la Iasi, Bucuresti si Suceava. Mai multe biserici din tara praznuiesc astazi hramul Sfantului Mina. Unele dintre acestea se gasesc la Iasi, Piatra Neamt, Suceava si Bucuresti.

80.

000 de caramizi pentru „Sfantul Mina“ din Piatra Neamt

Biserica „Sfantul Mucenic Mina“ din municipiul Piatra Neamt a fost ridicata la initiativa I.P.S. Mitropolit Daniel. Lucrarile care au fost demarate in anul 1999 se afla in plina desfasurare, pentru finalizarea bisericii fiind necesare apoximativ 20 de miliarde de lei vechi. De la pr. paroh George Puscalau am aflat ca pana in prezent au fost finalizate lucrarile la nivelul demisolului, urmand ca din primavara sa se inceapa zidirea, pentru care au fost achizitionate 80 de mii de caramizi.

In judetul Neamt se afla si doua schituri care il au ca ocrotitor pe Sfantul Mina. Primul, cel din Dumbrava (la cativa km de localitatea Targul Neamt), apartine de Manastirea Sihastria si a fost sfintit in anul 1955. A fost desfiintat si reactivat dupa anul 1990. Sfantul Mina mai are un schit care apartine de Manastirea Nechit.

Biserica Sfantului Mina din Suceava va fi sfintita in 2006

Biserica „Sfantul Mina“ din cartierul Obcin (Suceava) isi sarbatoreste si ea hramul. Piatra de temelie a lacasului a fost pusa in anul 1997, iar prima Liturghie a fost oficiata in acelasi an, in paraclis. „Dragostea enoriasilor catre Sfantul Mucenic Mina a facut ca in doar un an si jumatate sa putem zidi biserica noua. Acum suntem la stadiul de pictura“, ne-a declarat pr. paroh Catalin Mures. De la el am mai aflat ca se incearca finalizarea lucrarilor pana la data de 27 august 2006, pentru ca biserica urmeaza sa fie sfintita de catre I.P.S. Arhiepiscop Pimen. In august 2001, Arhiespicopul Sucevei si Radautilor a adus din Grecia doua fragmente din moastele Sfantului Mina, care au fost asezate in aceasta biserica spre inchinare.

Unde ne putem inchina moastelor Sfantului Mina

Alaturi de Sfanta Parascheva, credinciosii gasesc in tezaurul Catedralei mitropolitane din Iasi fragmente din moastele a inca 32 de sfinti: apostoli, martiri si cuviosi. Printre acestea se afla si un fragment din moastele Sf. Mc. Mina. Aceste moaste provin din diferite donatii mai vechi ori mai noi. Unele au apartinut manastirilor din cuprinsul eparhiei si au fost aduse in vremea pastoririi mitropolitilor Veniamin Costachi si Iosif Naniescu. La indemnul Inalt Prea Sfintitului Mitropolit Daniel, din anul 2003 ele au fost asezate intr-o racla de argint spre inchinare.

Si Biserica „Sfantul Mucenic Mina“ din Bucuresti adaposteste fragmente din moastele Sf. Mina. Aceasta biserica dateaza din anul 1726, fiind ridicata de Doamna Ancuta Brancoveanu, ca paraclis voievodal. De la parintele Gheorghe Ispas am aflat cum a ajuns acest lacas sa primeasca hramul Sfantului Mina. „In anul 1847, o biserica din Bucuresti a luat foc. Pompierii au intervenit si au stins incendiul, dar au observat ca desi iconostasul ardea, una dintre icoane era intacta. Era vorba de icoana Sfantului Mucenic Mina pe care au dus-o la Mitropolie si apoi in Paraclisul Voievodal al Ancutei Brancoveanu - respectiv in biserica noastra, care a primit si hramul Sfantului“.

Incepand din anul 1874, biserica pastreaza si fragmente din moastele Sfantului Mina. O parte dintre ele au fost aduse de la Muntele Athos, iar un saculet cu relicve a fost adus de la Manastirea „Sfantul Mina“ din Egipt.

Astazi, cu prilejul hramului la Biserica „Sfantul Mucenic Mina“ din Bucuresti, Prea Sfintitul Vincentiu Ploiesteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, oficiaza Sfanta Liturghie arhiereasca. (M. DUMITRESCU)

Doua biserici din Iasi isi serbeaza hramul

Singura biserica din Iasi care isi serbeaza astazi primul hram este Biserica „Sf. Mc. Mina“ din cartierul Pacurari, unde din noiembrie 1998 este paroh pr. Victor Dornescu.

In secolul al XVI-lea, in cartierul Pacurari, la periferia orasului „salasluiau in buna intelegere cetateni de diferite nationalitati si credinte, printre care si luterani. Cu timpul, acestia si-au construit un lacas propriu de rugaciune, aproximativ pe locul unde se afla actuala Biserica „Sf. Mc. Mina“. Biserica s-a confruntat in timp cu incendii si alte stricaciuni. Dupa primul razboi mondial, biserica a fost infrumusetata de Johann Gheorghe Martin si sotia sa Hermina. Din cauza ca, dupa 1900, numarul credinciosilor luterani era in continua scadere, mai erau vreo 300, biserica a fost parasita. Pana in 1945 a fost lasata in paragina, fiind folosita in diverse scopuri, pana si ca adapost pentru animale“ (Viorel Erhan Manastiri si Biserici din orasul Iasi si din imprejurimi, 2003).
La 1 iunie 1945 a fost cedata Arhiepiscopiei Iasilor, pentru credinciosii ortodocsi, care alaturi de preotii lor au renovat biserica in intregime. A fost schimbata si catapeteasma.

Si Biserica „Sf. Ap. Andrei“ din Iasi este astazi in sarbatoare, sarbatorindu-si cel de-al doilea hram. Biserica, unde astazi paroh este pr. Vasile Nechita, a fost construita intre anii 1794 si 1795 de preotul Ioan Sachelaru Buciumas si sotia sa Ioana din contributia unui negustor Neculai si a altor enoriasi. (N.
B.)

.

11 Noiembrie 2005

Vizualizari: 7761

Voteaza:

In trei orase din Romania exista fragmente din moastele Sfantului Mina 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE