Rugaciuni pentru vladica Partenie Clinceni al Dunarii de Jos si pentru Innocens


Rugaciuni pentru vladica Partenie Clinceni al Dunarii de Jos si pentru "Innocens"

La Galati, de 15 ani, la sarbatoarea Intampinarii Domnului (2 februarie), prin grija ierarhului Dunarii de Jos, Preasfintitul Casian Craciun, se inalta rugaciune si in capela "Intampinarii Domnului" de la Palatul episcopal.

In anul 2009, arhim. Daniil Oltean a fost delegat de PS Casian al Dunarii de Jos sa oficieze Sfanta Liturghie si slujba de pomenire a episcopului Partenie Clinceni, ctitorul acestui palat. "In aceasta capela, parte a Palatului episcopal, parte a vietii Bisericii noastre de la Dunarea de Jos, ne exprimam pioasa recunostinta pentru episcopul Partenie Clinceni, arhiereul care la inceputul veacului al XX-lea (8 septembrie 1901) sfintea aceasta resedinta, asezare cultural-administrativa a Bisericii, instrainata insa in vremea vechiului regim", a spus arhimandritul Daniil Oltean. Arhiereul Partenie Clinceni este ctitorul frumosului Palat episcopal din Galati, ca de altfel si al celui din Iasi unde a fost mitropolit al Moldovei si Sucevei, intre 1902-1908.

In toata Moldova si in Dobrogea - unde a pastorit - a ridicat peste 100 de biserici si manastiri.

Adaposteste ramasitele pamantesti ale primului crestin cunoscut pe teritoriul romanesc

Incepand cu luna noiembrie 2008, capela Palatului episcopal din Galati adaposteste ramasitele pamantesti ale primului crestin cunoscut pe teritoriul romanesc - "Innocens", datat prin monedele de la Claudiu II Goticul (268-270), aflate in mormant. Potrivit constatarilor istoricului Ion T. Dragomir, cel care a condus lucrarile de cercetare arheologica, intre 1976-1979, pe santierul arheologic de la Barbosi - Tirighina, "Innocens" este un ofiter dac, in varsta de aproximativ 30 de ani, aflat in slujba armatei romane, trecut la crestinism. In mormantul sau au fost gasite mai multe obiecte: trei amfore din ceramica, catuia, o cruciulita si o fibula pe care este scris numele "Innocens". "Traducerea numelui latin inseamna "nevinovat". In acea perioada, e vorba de secolul III dupa Hristos, crestinii inmormantati la Roma primeau numele de innocens, adica nevinovati", spunea Preasfintitul Parinte Casian, in contextul sarbatorilor "Sfantului Apostol Andrei" de la Galati, noiembrie 2008.

Dupa 1979, timp de 30 de ani, ramasitele pamantesti ale primului crestin de pe teritoriul romanesc au stat la Muzeul de Istorie din Galati. (Maria Stanciu)

.

04 Februarie 2009

Vizualizari: 1221

Voteaza:

Rugaciuni pentru vladica Partenie Clinceni al Dunarii de Jos si pentru Innocens 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE