Sfantul Iosif de la Varatec, sarbatorit pentru prima data de moldoveni


Sfantul Iosif de la Varatec, sarbatorit pentru prima data de moldoveni

In prezenta a sapte episcopi, a unui sobor de 40 de preoti si 10 diaconi si a sute de credinciosi, la Manastirea Varatec, din judetul Neamt, a avut loc sambata, 16 august, ceremonia de proclamare, la nivel local, a canonizarii Cuviosului Iosif de la Varatec

Hramul Manastirii Varatec, din judetul Neamt, a continuat sambata, 16 august, cu proclamarea locala a canonizarii Sfantului Cuvios Iosif, in prezenta a sapte ierarhi din Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Praznuirea Cuviosului Iosif de la Varatec a inceput inca de vineri seara cu slujba Privegherii, oficiata de Inalt Preasfintitul Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, si de IPS Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale si de Nord, in prezenta mai multor preoti si diaconi. Sfantul Iosif de la Varatec a fost canonizat anul acesta in sedinta din 5-7 martie a.c., proclamarea oficiala a canonizarii avand loc pe 5 iunie, de Inaltarea Domnului, la Manastirea Neamt, alaturi de alti sfinti nemteni, in prezenta PF Patriarh Daniel si a mai multor ierarhi ai Bisericii noastre.

Sute de credinciosi din toate colturile tarii si-au indreptat pasii sambata trecuta catre Biserica "Adormirea Maicii Domnului" de la Manastirea Varatec. Dupa ce s-au inchinat in sfantul lacas, oamenii au asistat la Sfanta Liturghie oficiata de IPS Mitropolit Teofan, IPS Mitropolit Serafim, IPS Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale si Meridionale, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, PS Calinic Botosaneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, PS Ioachim Bacauanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului si PS Corneliu Barladeanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Husilor.

Cuvantul de invatatura a fost rostit de IPS Serafim, care a vorbit mai intai celor prezenti despre sfintii pomeniti in calendarul ortodox in ziua de 16 august, respectiv Sfintii Martiri Brancoveni, Constantin Voievod si fiii sai, Constantin, Stefan, Radu si Matei si sfetnicul Ianache, precum si Sf. Mahrama a Mantuitorului Iisus Hristos.

Amintind de numeroasele manastiri pe care le-a ctitorit in Tara Romaneasca, IPS Serafim a precizat ca Sf. Martir Constantin Brancoveanu era un om credincios si ca a avut 11 copii. "Urmarea sfintele slujbe, cunostea cartile sfinte pe care le promova in popor, avea relatii de vecinatate si de buna pace cu toate imperiile si tarile vecine, era si foarte bogat. De aceea, turcii l-au urat de moarte, si in 1714, in luna martie, au venit la Bucuresti, au luat toata familia domnitorului si au dus-o la Constantinopol, unde timp de multe luni de zile au suferit chinuri infricosatoare. In ziua de 15 august, Sfintii Voievozi au fost dusi pe un stadion la Constantinopol, unde, in fata a mii de spectatori, au fost decapitati".

Sfintenia Sfantului Iosif, recomandata tuturor crestinilor

IPS Serafim a facut mai apoi referire la credinta si evlavia Sfantul Cuvios Iosif, in cinstea caruia s-a savarsit Sfanta Liturghie arhiereasca: "Iata ca Biserica recunoaste sfintenia Sfantului Cuvios Iosif si o recomanda tuturor crestinilor, ca toti sa-l aiba ca model, ca sprijin in viata, ca mijlocitor prin rugaciunea sa inaintea lui Dumnezeu. Sfantul Iosif a fost un mare nevoitor, un mare pustnic, pentru ca el a trait retras zeci de ani, in padurile acestea, in nevointa, in liniste, in rugaciune permanenta. Sf. Iosif era ucenic al Sf. Paisie Velicicovski, la vremea respectiva staretul Manastirii Neamt, si la chemarea acestuia a binevoit sa paraseasca linistea sa din padure si sa raspunda la solicitarile maicutelor care s-au adunat aici".

La finalul Sfintei Liturghii, PS Ioachim Bacauanul a citit Tomosul Sinodal al canonizarii locale a Sfantului Cuvios Iosif de la Varatec. IPS Mitropolit Teofan a multumit apoi ierarhilor prezenti pentru ca au venit la acest eveniment, dar si maicii starete, stavrofora Iosefina Giosanu, pentru ospitalitate. In timp ce corul de maicute intona troparul Sfantului Iosif de la Varatec, ierarhii, preotii, diaconii, monahii si credinciosii s-au inchinat la icoana Cuviosului.

"Ne-am inchinat la mormantul si la icoana Sfantului Iosif"

"Am plecat de joi in pelerinaj. Am venit cu mare placere, pentru ca in Tulcea n-am vazut niciodata asa ceva, insa aici am avut bucuria sa vedem. Ne rugam la Dumnezeu sa ne dea sanatate si multe bucurii la copii si la toata lumea", ne-a spus doamna Elisabeta.

"Vin deseori la Manastirea Varatec cu mare bucurie. Multumesc lui Dumnezeu, pentru ca m-a ajutat si anul acesta sa ma bucur de frumusetea acestor locuri, de sfintele slujbe. Ne-am inchinat la mormantul si la icoana Sfantului Iosif. Simt o mare bucurie si pace. Nu pot exprima in cuvinte faptul ca am participat la o asemenea slujba", a declarat Toader din Galati.

"Mi-a placut foarte mult slujba, am simtit ca parca Dumnezeu este mai aproape, ca imi asculta rugaciunea prin mijlocirea Sfantului Iosif. M-am rugat pentru cei de acasa, am facut si un pomelnic pentru ei si pentru mine", ne-a marturisit o batrana.

Constantin Ciofu

.

18 August 2008

Vizualizari: 1601

Voteaza:

Sfantul Iosif de la Varatec, sarbatorit pentru prima data de moldoveni 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE