Vitelul de aur.

1. Vazand însa poporul ca Moise întarzie a se pogorî din munte, s-a adunat la Aaron si i-a zis: "Scoala si ne fa dumnezei, care sa mearga înaintea noastra, caci cu omul acesta, cu Moise, care ne-a scos din tara Egiptului, nu stim ce s-a întamplat".
2. Iar Aaron le-a zis: "Scoateti cerceii de aur din urechile femeilor voastre, ale feciorilor vostri si ale fetelor voastre si-i aduceti la mine".
3.
Atunci tot poporul a scos cerceii cei de aur din urechile alor sai si i-a adus la Aaron.
4. Luandu-i din mainile lor, i-a turnat în tipar si a facut din ei un vitel turnat si l-a cioplit cu dalta. Iar ei au zis: "Iata, Israele, dumnezeul tau, care te-a scos din tara Egiptului!
5. Vazand aceasta, Aaron a zidit înaintea lui un jertfelnic; si a strigat Aaron si a zis: "Maine este sarbatoarea Domnului!"
6. A doua zi s-au sculat ei de dimineata si au adus arderi de tot si jertfe de pace; apoi a sezut poporul de a mancat si a baut si pe urma s-a sculat si a jucat.
7. Atunci a zis Domnul catre Moise: "Grabeste de te pogoara de aici, caci poporul tau, pe care l-ai scos din tara Egiptului, s-a razvratit.
8. Curand s-au abatut de la calea pe care le-am poruncit-o, si-au facut un vitel turnat si s-au închinat la el, aducandu-i jertfe si zicand: "Iata, Israele, dumnezeul tau, care te-a scos din tara Egiptului!"
9. Si a mai zis Domnul catre Moise: "Eu Ma uit la poporul acesta si vad ca este popor tare de cerbice;
10. Lasa-Ma dar acum sa se aprinda mania Mea asupra lor, sa-i pierd si sa fac din tine un popor mare!"
11. Moise însa a rugat pe Domnul Dumnezeul sau si a zis: "Sa nu se aprinda, Doamne, mania Ta asupra poporului Tau, pe care l-ai scos din tara Egiptului cu putere mare si cu bratul Tau cel înalt,
12. Ca nu cumva sa zica Egiptenii: I-a dus la pieire, ca sa-i ucida în munti si sa-i stearga de pe fala pamantului. Întoarce-Ti iutimea maniei Tale, milostiveste-Te si nu cauta la rautatea poporului Tau.
13. Adu-ti aminte de Avraam, de Isaac si de Iacov, robii Tai, carora Te-ai jurat Tu pe Tine Însuti, zicand: Voi înmulti foarte tare neamul vostru, ca stelele cerului; si tot pamantul acesta, de care v-am vorbit, îl voi da urmasilor vostri si-l vor stapani în veci!"
14. Atunci a abatut Domnul pieirea ce zisese s-o aduca asupra poporului Sau.
15. Dupa aceea Moise, întorcandu-se; s-a pogorat din munte, cu cele doua table ale legii în mana, scrise pe amandoua partile lor - pe o parte si pe alta erau scrise.
16. Tablele acestea erau lucrul lui Dumnezeu si scrierea era scrierea lui Dumnezeu, sapata pe table.
17. Atunci, auzind Iosua glasul poporului rasunand, a zis catre Moise: "În tabara se aud strigate de razboi".
18. Iar Moise a zis: "Acesta nu este glas de biruitori, nici glas de biruiti; ci eu aud glas de oameni beli".
19. Iar dupa ce s-a apropiat de tabara, el a vazut vitelul si jocurile si, aprinzandu-se de manie, a aruncat din mainile sale cele doua table si le-a sfaramat sub munte.
20. Apoi luand vitelul, pe care-l facusera ei, l-a ars în foc, l-a facut pulbere si, presarandu-l în apa, a dat-o sa o bea fiii lui Israel.
21. Dupa aceea a zis catre Aaron: "Ce ti-a facut poporul acesta, de l-ai varat într-un pacat asa de mare?"
22. Iar Aaron a raspuns lui Moise: "Sa nu se aprinda mania domnului meu! Tu stii pe poporul acesta ca e razvratitor.
23. Caci ei mi-au zis: Fa-ne dumnezei, care sa mearga înaintea noastra, caci cu omul acesta, cu Moise, care ne-a scos din tara Egiptului, nu stim ce s-a întamplat.
24. Atunci eu le-am zis: Cine are aur sa-l scoata. Si ei l-au scos si mi l-au dat mie si eu l-am aruncat în foc si a iesit acest vitel".
25. Moise, vazand ca poporul acesta e neînfranat, caci Aaron îngaduise sa ajunga neînfranat si de ras înaintea dusmanilor lui,
26. A stat la intrarea taberei si a zis: "Cine este pentru Domnul sa vina la mine!" Si s-au adunat la el toti fiii lui Levi.
27. Iar Moise le-a zis: "Asa zice Domnul Dumnezeul lui Israel: Sa-si încinga fiecare din voi sabia sa la sold si strabatand tabara de la o intrare pana la cealalta, înainte si înapoi, sa ucida fiecare pe fratele sau, pe prietenul sau si pe aproapele sau".
28. Si au facut fiii lui Levi dupa cuvantul lui Moise. În ziua aceea au cazut din popor ca la trei mii de oameni.
29. Caci Moise le zisese fiilor lui Levi: "Afierositi-va astazi mainile voastre Domnului, fiecare prin fiul sau sau prin fratele sau, ca sa va trimita El astazi binecuvantare!"
30. Iar a doua zi a zis Moise catre popor: "Ati facut pacat mare; ma voi sui acum la Domnul sa vad nu cumva voi sterge pacatul vostru".
31. Si s-a întors Moise la Domnul si a zis: "O, Doamne, poporul acesta a savarsit pacat mare, facandu-si dumnezeu de aur.
32. Rogu-ma acum, de vrei sa le ierti pacatul acesta, iarta-i; iar de nu, sterge-ma si pe mine din cartea Ta, în care m-ai scris!"
33. Zis-a Domnul catre Moise: "Pe acela care a gresit înaintea Mea îl voi sterge din cartea Mea.
34. Iar acum mergi si du poporul acesta la locul unde ti-am zis. Iata îngerul Meu va merge înaintea ta si în ziua cercetarii Mele voi pedepsi pacatul lor".
35. Astfel a lovit Domnul poporul, pentru vitelul ce îsi facuse, pe care-l turnase Aaron.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 205

Voteaza:

Vitelul de aur. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE