
In Muntii Alfaf, in apropierea orasului Mosul si la 250 mile de Bagdad, exista una din cele mai vechi manastiri ale crestinatatii. Mor Matay (Sfantul Matei). Este considerata cea mai importanta manastire siriaca din Irak, din punct de vedere religios, istoric si al situarii geografice. Zidurile ei privesc de secole, din varful Muntelui Maqloub, peste minunatele campii ale Ninivei. Manastirea are peste cincizeci de chilii, trei sali de adunare, o biserica si o camera (baith qadisheh) in care se pastreaza ramasite ale sfintilor.
Potrivit traditiei aghiografice, intemeietorul manastirii era originar din Amid-Diar Bakir (sud-estul Turciei) si a venit aici in 361, impreuna cu alti monahi, fugind de persecutia imparatului Iulian Apostatul. Retras in pustie, el este vizitat intr-o zi de printul Benham, fiul regelui asirian Senharib al II-lea (372 d. Hr.), care se afla la vanatoare.
Urmarind o gazela ce intrase in pestera care se afla si astazi langa manastire, printul descopera. In locul vanatului disparut miraculos, pe pustnicul crestin ce parea ca il asteapta. intre ei are loc o discutie intima, in urma careia printul declara ca va deveni crestin, daca eremitul ii va vindeca sora ce suferea de o boala incurabila. Vindecarea are loc. Astfel ca el si sora lui vor primi imediat botezul crestin. Schimbarea credintei insa nu va fi pe placul tatalui lor, care a cerut pedepsirea exemplara a copiilor. Cei doi au fugit, dar urmariti de soldatii parintelui lor au cerut pamantului sa se deschida si sa-i inghita, lucru care se intampla intocmai. Regele a fost marcat de sfarsitul copiilor lui, mai ales ca, la scurt timp, va fi lovit de o boala asemanatoare cu cea a fiicei lui. Convins de apropiati, el va cere sa fie chemat pustnicul crestin si. fiind vindecat. intocmai ca si fiica sa, va cere botezul crestin. Mai mult, inainte de moartea sa. regele va ordona si ridicarea unei manastiri, ce va purta numele eremitului Mor Matay, dupa ce anterior ridicase o alta care purta numele fiului sau. Mor Benham.
Manastirea va deveni treptat un centru monahal si teologic puternic, avand si un scaun episcopal ce ajutat un rol important in istoria Bisericii ortodoxe siriace. O vreme va fi inclusa in sfera de influenta monofizita, dar la inceputul secolului al Vl-lea revine la doctrina despre cele doua naturi ale lui Hristos, invatatura pe care o profeseaza si azi. Din secolul al VH-lea a devenit un puternic centru de invatamant teologic, pana in secolul al XH-lea, cand multi dintre monahi au parasit-o datorita invaziilor musulmane. Manastirea si-a revenit apoi Ia splendoarea pe care o cunoscuse. insa in secolul al XHI-lea a fost iar partial distrusa de mongolii lui Timur Lenk. fiind refacuta abia mai tarziu, prin secolele XVIII-XIX.
Mor Matay mai este celebra pentru biblioteca sa in care s-au pastrat manuscrise rare si de mare valoare, dar si pentru ca este locul in care se gasesc mormintele unor sfinti si personaje celebre din istoria Bisericii siriace intre care amintim pe Mor Matay. intemeietorul manastirii, si Bar Hebraeus. celebru episcop, poet. comentator biblic si autorul unuia dintre cele mai celebre tratate de mistica.
Considerata astazi drept unul dintre cele mai sfinte locuri ale crestinismului din Orientul Mijlociu. Mor Matay este un loc de pelerinaj si meditatie ce are o valoare duhovniceasca unica pentru crestinii Bisericilor vechi orientale.
-
Manastirea Sfantul Matei Olarul
Publicat in : Biserica in lume -
Sfantul Apostol Matei
Publicat in : Vietile sfintilor -
Evanghelia dupa Matei
Publicat in : Religie -
Sfantul Apostol si Evanghelist Matei
Publicat in : Vietile sfintilor
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.