Sfantul Benedict din Nursia

Sfantul Benedict din Nursia Mareste imaginea.

Sfantul Benedict s-a nascut in Nursia, o provincie a Italiei, in anul 480 dupa Hristos, din parinti slaviti si foarte bogati. Primeste tunderea in monahism de la monahul Roman. Se retrage intr-un munte stancos unde va ramane intr-o pestera timp de peste trei ani. Sfantul Benedict din Nursia avea duhul inainte vederii, al vindecarilor, al scoaterii demonilor, al invierii mortilor; el se infatisa unora la mari distante pe fata; iar altora le aparea in vis. Odata Sfantul Benedict a vazut cu duhul ca paharul cu vin care i se pusese inainte este otravit. Cand l-a insemnat deasupra cu semnul sfintei cruci, paharul s-a spart in bucati.

A intemeiat douasprezece manastiri, in care a asezat cate doisprezece monahi in fiecare. A intemeiat randuiala monahala a Benedictinilor, ordin care exista si astazi in Biserica Romano-Catolica. Cuviosul Benedict si-a profetit sfarsitul cu sase zile inainte de a muri - a poruncit sa i se deschida groapa, a chemat obstea si dupa ce a sfatuit-o si-a dat sufletul in mainile lui Dumnezeu.

Viata Sfantului Benedict a fost scrisa de Sfantul Grigorie cel Mare sau Dialogul dupa marturiile celor patru ucenici ai acestuia: Constantin, Valentin, Simplicius si Onorat.

Parti din moastele Sfantului Benedict se afla la Manastirea Casino si la Manastirea Fleury din Franta.

Citeste mai multe informatii despre Sfantul Benedict

 

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfantului Mucenic Alexandru din Pidna (Macedonia);
- Sfantului Cuvios Eushimon, episcopul Lampsacului.

Maine facem pomenirea Sfantului Mucenic Agapie

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

06 Noiembrie 2021

Vizualizari: 33076

Voteaza:

Sfantul Benedict din Nursia 4.83 / 5 din 6 voturi. 3 review utilizatori.

Comentarii (3)

  • simona turkPostat la 2015-03-14 13:08

    Sfinte Benedict din Nursia roaga-te Lui Dumnezeu pentru noi,pentru iertare de pacate si izbavire de boli si duhuri necurate.Amin!

  • Daniel PavaleanPostat la 2012-03-14 10:58

    @Elena Blanaru: Existenta in sine a unui ordin Benedictin nu este gresita atat timp cat acest ordin respecta randuiala Sfantului Benedict. Catolicii au schimbat invatatura apostoleasca (Papa autodeclarandu-se infailibil si modificand Crezul, unde au adaugat notiunea de "purgatoriu") si prin Marea Schisma au devenit eretici, ceea ce face ca ordinul lor sa apartina unei confesiuni eretice (confesiunea catolica). In sanul Bisericii Ortodoxe nu exista acest ordin si nici nu este necesar doarece intreaga viata monahiceasca este randuita dupa exemplul si scrierile Sfintilor Parinti (Vasile cel Mare, Ioan Gura-de-Aur s.a.).

  • Elena BlanaruPostat la 2010-03-14 18:29

    de ce ordinul calugarilor benedictini exista numai la catolici? si daca randuiala este una gresita, cum se face ca il cinstim ca Sfant pe Sfantul Benedict?si daca nu e gresita, de ce nu e intalnita si la noi? Va rog sa ma iertati, nu am intrebat cu rea vointa.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox