Sfantul Teodot (Canonul cel Mare)

Sfantul Teodot (Canonul cel Mare) Mareste imaginea.

Canonul Sfantului Andrei Criteanul este numit canon de pocainta pentru ca indeamna la pocainta in aceasta perioada a Postului Mare: "De unde voi incepe a plange faptele vietii mele celei ticaloase? Ce incepere voi pune Hristoase, acestei tanguiri de acum?"

Cantarea aceasta de plangere este specifica si altor canoane alcatuite de Sf. Andrei si ne amintesc expresii asemanatoare din Plangerile Proorocului Ieremia: "O, cine va da ochilor mei izvoare de lacrimi ca sa plang ziua si noaptea: ochii mei sfarsesc de plans, cele din launtrul meu ard ca vapaia; maruntaiele mele fierb si firea mea se varsa pe pamant".

Citeste mai multe informatii despre Canonul Sfantului Andrei Criteanul

Sfantul Teodot s-a nascut in Galatia (Asia Mica) si a fost episcop al cetatii Cirene din Cipru. In timp ce imparatul Liciniu (311-324) ii persecuta pe crestini pentru ca nu aduceau jertfe zeilor, Teodot le cerea paganilor sa se inchine lui Hristos. Cand Sabin, conducatorul insulei Cipru, l-a sfatuit pe Teodot sa se lepede de Hristos, acesta a raspuns: "Daca ai sti tu bunatatea Dumnezeului meu, in Care imi pun eu nadejdea, si Care in urma acestor chinuri ma va incununa pe mine cu fericita nemurire, si tu ai vrea sa suferi aceste chinuri numai sa dobandesti ceea ce am." Este intemnitat si supus la diverse chinuri. La inceput, l-au pus pe un gratar de fier sub care au aprins un foc; apoi i-au batut cuie in talpi si l-au pus sa mearga. Multi din cei ce au vazut cu cata rabdare indura chinurile, au primit credinta in Hristos. Sfantul Teodot a fost eliberat in vremea Sfantului Constantin cel Mare si a trecut la cele vesnice in anul 326.

Troparul Sfantului Teodot

Si partas obiceiurilor si urmator scaunelelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele inalte. Pentru aceasta, cuvantul adevarului drep invatand si cu credinta rabdand pana la sange, sfintite mucenice Teodot, roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre.

Tot astazi, Biserica facem pomenirea:
- Sfantului Mucenic Isihie Sincliticul;
- Sfantului Mucenic Cvint;
- Sfantului Mucenic Tribimiu;
- Sfantului Mucenic Nestor;
- Sfantului Apostol Parmena;
- Sfintei Eutalia;
- Sfantului Mucenic Troadiu;
- Sfintilor Mucenici Andronic si Atanasia;
- Sfantului Nicolae, preotul din Plana;
- Sfantul Ioachim din Itachi.

Maine, 3 martie, facem pomenirea Sfintilor Mucenici Eutropiu, Cleonic si Vasilisc.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

Pe aceeaşi temă

01 Martie 2017

Vizualizari: 19851

Voteaza:

Sfantul Teodot (Canonul cel Mare) 5.00 / 5 din 3 voturi. 1 review utilizatori.

Cuvinte cheie:

Sfantul Teodot

Comentarii (1)

  • Pop LacramioaraPostat la 2010-03-02 04:50

    Multumim tie Sfinte Teodot ca intaresti armata cerului.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox