Inceputul Postului Sfintelor Pasti. Zi aliturgica. Canonul Mare; Sfantul Teodot, Sfantul Nicolae Planas

Inceputul Postului Sfintelor Pasti. Zi aliturgica. Canonul Mare; Sfantul Teodot, Sfantul Nicolae Planas Mareste imaginea.

Postul Sfintelor Pasti incepe anul acesta pe 2 martie. Acest post, fiind cel mai lung si cel mai aspru din posturile de durata intalnite in Biserica Ortodoxa, este cunoscut si sub denumirea de Postul Mare. Tinand seama ca el aminteste si de postul celor 40 de zile tinute de Hristos inainte de inceperea activitatii Sale mesianice (Luca IV, 1-2), a primit si numele de Paresimi. In vechime, Postul Sfintelor Pasti avea menirea de a-i pregati pe cei ce urmau sa primeasca botezul in noaptea Invierii.

Citeste mai multe informatii despre Postul Sfintelor Pasti

Pe 2 martie 2020 se implinesc 88 de ani de la trecerea la cele vesnice a Sfantului Nicolae Planas, ocrotitorul celor casatoriti.

Intreaga viata a sfantului Nicolae Planas a fost una caracterizata de jertfa. El a trait in mijlocul oamenilor, fiind o pilda vie de vietuire crestina. Sfantul Nicolae Planas este cunoscut ca ocrotitor al celor casatoriti deoarece multe sunt familiile care, in urma rugaciunilor catre sfant, au dobandit linistea. Acest fapt nu inseamna neaparat ca atunci cand ii cerem ajutorul in rugaciune, vom fi feriti de ispite, ci mai degraba, sa avem credinta ca prin ajutorul sfantului, vom avea puterea de a le birui.

Citeste mai multe informatii despre Sfantul Nicolae Planas

Sfantul Teodot s-a nascut in Galatia (Asia Mica) si a fost episcop al cetatii Cirene din Cipru. In timp ce imparatul Liciniu (311-324) ii persecuta pe crestini pentru ca nu aduceau jertfe zeilor, Teodot le cerea paganilor sa se inchine lui Hristos. Cand Sabin, conducatorul insulei Cipru, l-a sfatuit pe Teodot sa se lepede de Hristos, acesta a raspuns: "Daca ai sti tu bunatatea Dumnezeului meu, in Care imi pun eu nadejdea, si Care in urma acestor chinuri ma va incununa pe mine cu fericita nemurire, si tu ai vrea sa suferi aceste chinuri numai sa dobandesti ceea ce am." Este intemnitat si supus la diverse chinuri. La inceput, l-au pus pe un gratar de fier sub care au aprins un foc; apoi i-au batut cuie in talpi si l-au pus sa mearga. Multi din cei ce au vazut cu cata rabdare indura chinurile, au primit credinta in Hristos. Sfantul Teodot a fost eliberat in vremea Sfantului Constantin cel Mare si a trecut la cele vesnice in anul 326.

Troparul Sfantului Teodot

Si partas obiceiurilor si urmator scaunelelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele inalte. Pentru aceasta, cuvantul adevarului drep invatand si cu credinta rabdand pana la sange, sfintite mucenice Teodot, roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre.

Tot astazi, Biserica facem pomenirea:
- Sfantului Mucenic Isihie Sincliticul;
- Sfantului Mucenic Cvint;
- Sfantului Mucenic Tribimiu;
- Sfantului Mucenic Nestor;
- Sfantului Apostol Parmena;
- Sfintei Eutalia;
- Sfantului Mucenic Troadiu;
- Sfintilor Mucenici Andronic si Atanasia;
- Sfantului Nicolae, preotul din Plana;
- Sfantul Ioachim din Itachi.

Maine, 3 martie, facem pomenirea Sfintilor Mucenici Eutropiu, Cleonic si Vasilisc.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

Pe aceeaşi temă

02 Martie 2020

Vizualizari: 27286

Voteaza:

5.00 / 5 din 3 voturi.

Comentarii (1)

  • Pop LacramioaraPostat la 2010-03-02 11:50

    Multumim tie Sfinte Teodot ca intaresti armata cerului.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox