Piatra Ungerii

Piatra Ungerii Mareste imaginea.

La numai cativa metri de la intrarea principala in Biserica Sfantului Mormant, in Ierusalim, se afla Piatra Ungerii. Fiecare credincios care ajunge sa se inchine in Sfantul Mormant se opreste, mai intai, la aceasta Piatra pe care a fost asezat trupul Mantuitorului Iisus Hristos, dupa coborarea de pe Cruce.

Biserica Sfantului Mormant este o constructie mareata din secolul al XI-lea, inaltata de cruciati, in locul bisericii vechi, zidita de Sfanta Imparateasa Elena in secolul al IV-lea. Biserica adaposteste cele mai scumpe locuri crestine: Muntele Golgota, unde a fost inaltata Sfanta Cruce, si Mormantul Domnului nostru Iisus Hristos.

 

Piatra Ungerii

Piatra Ungerii se afla asezata pe locul in care Iosif din Arimateea si Nicodim au asezat trupul lui Iisus Hristos, dupa ce L-au coborat de pe Cruce, pentru a-L unge cu miresme si a-L pregati de grabnica ingropare, precum citim in Sfanta Evanghelie:

"Dupa ce a luat otetul, Iisus a zis: Savarsitu-s-a! Si, plecandu-Si capul, Si-a dat duhul. Deci iudeii, fiindca era vineri, ca sa nu ramana trupurile sambata pe cruce, caci era mare ziua sambetei aceleia, au rugat pe Pilat sa le zdrobeasca fluierele picioarelor si sa-i ridice. Deci au venit ostasii si au zdrobit fluierele celui dintai si ale celuilalt, care era rastignit impreuna cu el. Dar, venind la Iisus, daca au vazut ca deja murise, nu I-au zdrobit fluierele, ci unul din ostasi cu sulita a impuns coasta Lui si indata a iesit sange si apa. Si cel ce a vazut a marturisit si marturia lui e adevarata; si acela stie ca spune adevarul, ca si voi sa credeti. Caci s-au facut acestea, ca sa se implineasca Scriptura: "Nu I se va zdrobi nici un os." Si, iarasi, alta Scriptura zice: "Vor privi la Acela pe care L-au impuns."

Dupa acestea Iosif din Arimateea, fiind ucenic al lui Iisus, dar intr-ascuns, de frica iudeilor, a rugat pe Pilat ca sa ridice trupul lui Iisus. Si Pilat i-a dat voie. Deci a venit si a ridicat trupul Lui. Si a venit si Nicodim, cel care venise la El mai inainte noaptea, aducand ca la o suta de litre de amestec de smirna si aloe. Au luat deci trupul lui Iisus si l-au infasurat in giulgiu cu miresme, precum este obiceiul de inmormantare la iudei. Iar in locul unde a fost rastignit era o gradina, si in gradina un mormant nou, in care nu mai fusese nimeni ingropat. Deci, din pricina vinerii iudeilor, acolo L-au pus pe Iisus, pentru ca mormantul era aproape" (Ioan 19, 30‑40).

Piatra Ungerii este consemnata documentar abia incepand cu perioada cruciadelor. Actuala piatra rosiatica a fost asezata in anul 1810, in urma lucrarilor de reparatie ce au cuprins intreaga biserica. Peretele din spatele Pietrei a fost adaugat pentru a sprijini arcul de deasupra, care a fost slabit in urma incendiului din anul 1808. Acest perete, care impiedica patrunderea directa in Biserica Invierii, se afla asezat pe patru morminte ale unor regi din secolul al XII-lea.

Piatra Ungerii este o bucata masiva de calcar rosiatic, de forma dreptunghiulara, care, datorita lacrimile nenumaratilor credinciosi si a sarutarilor pline de evlavie, a ajuns lucioasa precum marmura. De o parte si de alta, Piatra Ungerii este strajuita de cate trei sfesnice de mari dimensiuni, iar deasupra ei sunt atarnate opt candele mari.

Peretele adugat ulterior intre Piatra Ungerii si Biserica Invierii este impodobit cu un deosebit mozaic. Acest mozaic de mari dimensiuni infatiseaza coborarea lui Iisus de pe Cruce, asezarea pe lespedea de piatra, pentru ungerea cu miresme, infasurarea in giulgiu si asezarea Sa in mormantul din gradina.

Mai demult, peste Piatra Ungerii se inalta un paraclis inchinat ungerii cu miresme a trupului Mantuitorului, insa, in urma modificarilor suferite de maretul complex arhitectural, paraclisul a fost indepartat, iar Piatra Ungerii a ramas sub bolta bisericii.

Deoarece multi pelerini varsa pe aceasta piatra untdelemn de masline, miruri si arome curate, facand pomenire de ungerea trupului lui Iisus, aceasta Piatra raspandeste intotdeauna o buna mireasma.

Prohodul Domnului se incheie la Piatra Ungerii

Slujbele din Saptamana Mare sunt solemne. Ca moment distinctiv al Vinerei Mari este cantarea imnului Prohodului si inconjurarea bisericii cu Sfantul Epitaf (simbolizeaza trupul mort al lui Hristos), pe sub care trec apoi toti credinciosii.

Slujba Prohodului incepe la ora 19:00 si se incheie la ora 03:00, dupa miezul noptii. Slujeste insusi patriarhul, cu toti arhiereii si preotii ortodocsi adunati in Ierusalim din toata lumea, in prezenta a multe mii de pelerini. Toti slujitorii sunt imbracati in vesminte negre. Episcopii duc inainte Sfanta Cruce, cu lemn din Crucea Mantuitorului, si Sfantul Epitaf, pe care este imprimata punerea in mormant a Mantuitorului.

Soborul preotilor porneste din fata Sfantului Mormant, inconjoara baldachinul Sfantului Mormant, urca la Golgota, unde se inchina, inconjoara Biserica Invierii si, cand se termina de cantat starea intai a Prohodului, soborul se opreste la Piatra Ungerii. Aici se asterne pe piatra Sfantul Epitaf, se cadeste, se zice ectenie mica si se incepe, in aceeasi ordine, starea a doua a prohodului. Apoi, se reia procesiunea amintita. La fiecare sfarsit de stare se pune Sfantul Epitaf pe Piatra Ungerii, cadindu-se si rostindu-se ectenia. Dupa terminarea prohodului, slujitorii se aseaza in fata Sfantului Mormant si continua slujba Utreniei, dupa randuiala.

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

02 Aprilie 2019

Vizualizari: 16336

Voteaza:

Piatra Ungerii 5.00 / 5 din 5 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE