PRADAREA MORMINTELOR - 7 Grigorie de Nyssa

Si jefuirea de morminte se imparte si aceasta in pacat de iertat si de neiertat. Ca daca cineva, sfiindu-se din cauza cinstirii mortilor si lasand nejefuit trupul ingropat, incat sa nu se arate la lumina soarelui rusinea firii, ar folosi oarecare pietre din cele aruncate in mormant la facerea vreunui lucru, apoi nici aceasta nu este de laudat, dar obiceiul a facut din ea fapta de iertat, cand transportarea materiei se va face pentru ceva mai de preferat si mai folositor pentru obste. Iar daca va rascoli praful de pe trupul dat pamantului, si va scormoni oasele, cu nadejdea de a castiga vreo bijuterie dintre cele ingropate impreuna, fapta aceasta s-a osandit cu aceeasi pedeapsa cu care si desfranarea simpla, precum s-a mentionat in cuvantul de mai inainte, cumpanind fireste cel ce chiverniseste taina pocaintei din insasi viata pacatosului, vindecarea celui de sub tratament, cu scopul de a putea scurta termenul epitimiei randuit de canoane. (66 Vasile cel Mare 8 Grigorie de Nyssa SPURCAREA CELOR SFINTE. SACRILEGIUL.
IEROSILIA. Iar sacrilegiul intru nimic nu s-a socotit mai de tolerat in Scriptura cea Veche decat osanda uciderii; caci atat cel ce se prindea in ucidere, cat si cel ce lua cele afierosite lui Dumnezeu la fel erau supusi pedepsei uciderii cu pietre. Iar in obiceiul bisericesc nu stiu cum s-a facut oarecare inga-duire si blandete incat mai usoara sa se socoteasca ispasirea acestui fel de boala; caci predania Parintilor a randuit epitimisirea unora ca acestia in timp mai scurt decat pentru adulter. Pretutindeni insa in privinta felului pacatului inainte de toate se cuvine a tine seama de felul dispozitiei sufletesti a celui ce se vindeca si sa nu se creada ca timpul este suficient spre vindecare (caci care vindecare se face din timp?), ci de intentia celui ce se vindeca pe sine prin credinta.
Acestea dar, o, barbat al lui Dumnezeu, alcatuindu-le tie cu multa ravna din cele de la indemana, pentru ca se cuvine a asculta de poruncile fratilor, cu sarguinta le-am trimis. Iar tu sa nu intrelasi de a aduce pentru noi obisnuitele rugaciuni; fiindca esti dator, ca un fiu intelept, celui ce dupa Dumnezeu te-a nascut cu purtarea de grija cea prin rugaciuni, potrivit poruncii care zice Cinsteste pe Parinti ca sa-ti f e tie bine si sa ai viata indelungata pe pamant (les.

15 Mai 2009

Vizualizari: 487

Voteaza:

PRADAREA MORMINTELOR - 7 Grigorie de Nyssa 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE