Cunoasterea lui Dumnezeu in imprejurarile concrete ale vietii

 Pe calea pe care ne-o descopera Sfantul Tihon si pe care insusi ne si povatuieste a calatori, lucrurile din jurul nostru si intamplarile cotidiene pot sa depaseasca banalul lor previzibil, plictisitor si aducator de uzura si de moarte sufleteasca, facandu-ni-se, dimpotriva, izvor de viata si stradanie pentru a cuprinde in duhul nostru lumea cea de taina a cuvintelor dumnezeiesti din fapturi.

Deoarece talcuirile pe care Sfantul Tihon le cuprinde in cele 146 de pilde sunt cu prisosinta practice - fiind o adevarata scoala duhovniceasca -, s-a alcatuit un indice al lucrurilor, al insusirilor si al intamplarilor descrise, tocmai pentru ca aceasta carte sa fie mai usor de intrebuintat ori de cate ori va cere nevoia launtrica a fiecaruia.

Pentru o mai buna apropiere de taina si de viata Sfantului Tihon, in acest volum au fost cuprinse atat viata, cat si acatistul acestui mare Ierarh al Bisericii lui Hristos, prin ale carui sfinte moaste s-au savarsit multe minuni. Prin osteneala duhovniceasca si dobandirea statornica a harului Duhului Sfant, inca din aceasta viata pamanteasca Preasfintitul Tihon a intrat in ceata celor limpezi cu inima si senini cu mintea.

Fie ca, pentru rugaciunile si mijlocirile Sfantului Ierarh Tihon, sa ne invrednicim si noi prin pocainta a vedea cu inima curata raza stralucirii celei de Sus, tainuita de Cuvantul Tatalui in cuvintele Dumnezeiesti din fapturi.