Evghenie Vulgaris, arhiepiscop de Herson

Evghenie Vulgaris (1716-1806), arhiepiscop de Herson intre anii 1775 si 1779, a fost una din cele mai luminate minti ale Bisericii Ortodoxe din ultimii 400 de ani. Dobindind o vasta cultura, initial iluminista, la doar 33 de ani a intemeiat Athoniada, academia athonita, care a pregatit citiva din marii carturari ai celei de a doua jumatati a sec. al XVIII lea, printre care Sfintul Athanasie din Paros si Sfintul Cosma Etolul. Cei zece ani petrecuti ca profesor in Sfintul Munte Athos i-au dat profunzimea si intelegerea ortodoxa pe care nu le a putut cistiga prin pregatirea sa universitara. Scrierea pe care o tineti in miini este o lucrare ce nu ar trebui sa lipseasca din nici o casa de Crestin iubitor al Sfintei Scripturi si al Sfintilor Parinti.

Cartea de fata este singura Tilcuire la Pentateuh existenta in limba romana. Prima sa editie a fost tiparita la Iasi, in 5 volume, intre 1815 si 1819, in traducerea Mitropolitului Veniamin Costachi, la doar 14 ani dupa aparitia ei in limba greaca.

Lucrarea este o exegeza morala la primele cinci carti ale Sfintei Scripturi, intemeiata pe scrierile Sfintilor Parinti adunate in Catene, alcatuita de un dascal de geniu al veacului al XVIII lea, pe care si l ar fi dorit oricare din marile universitati ale vremii sale.