Prolog

Inca din timpul scolii am auzit de Braila si am inceput sa o iubesc datorita unuia dintre cei mai cunoscuti scriitori romani, care s-a nascut dintr-un parinte grec (Chefalonit) intr-un cartier sarac al orasului, si anume Panait Istrate. Descrierile sociale pline de inspiratie si privirea lui profunda au facut cunoscuta Braila international, in timp ce legatura sa cu Nikos Kazantzakis si cu Romain Rolland au adus aproape Grecia si Franta cu Romania. Poate spune cineva, cum ca Panait Istrate reprezinta un exemplu exceptional al intalnirii fericite a spiritului romanesc cu cel grecesc care intr-un mod deosebit s-au intalnit la Braila.

Datorita acestui fapt iubesc mai mult acest oras fara sa uit renumitul orez, fructele, pepenii ei gustosi si cerealele sale ce calatoresc in toata lumea.

O plimbare pe strazile centrale ale Brailei face foarte simtita prezenta Elenismului, dupa cum avem ocazia sa admiram vechile case marete in stil neoclasic ale grecilor, printre care se distinge Teatrul National "Maria Filotti", Camera de Comert Greceasca, Conservatorul, Banca Chryssovelonis (care conform profesorului Dim. Economidis in biroul acestuia existau patru tablouri de El Greco), Banca Greco-Romana, Scoala Greaca, casa lui Andrei Embiricos si multe alte cladiri istorice. Admiram de asemenea si fabricile de faina ale lui Violatos, a fratilor Valerianos si a lui Lyckiardopoulos ce domina pana astazi pe malul Dunarii. Nu putem sa nu amintim Clubul lui Ioannis Rallis unde astazi se gazduieste Casa de Cultura, in care la 18 Februarie 1863 s-a infiintat Comunitatea Greaca din Braila de catre 315 greci ce au fost atunci prezenti avand ca scop construirea unei biserici care sa functioneze in limba lor.

In marea lor majoritate grecii din Braila proveneau din Chefalonia si Ithachi identificand orasul acesta cu Argostoli (capitala insulei Chefalonia) aflandu-se intotdeauna in concurenta cu Galatiul, ce este la o distanta mica de Braila si pe care il considerau Lixuri (oras ce se afla in apropiere de Argostoli). Aceasta concurenta intre grecii Brailei si cei ai Galatiului ii va conduce pe cei dintai sa-l cheme in 1863 pe arhitectul Avram Ioannidis din Prusa si sa ii comande proiectarea unei biserici monumentale mai presus decat oricare alt monument bisericesc din zona. Biserica din Braila a fost terminata in anul 1872 avand ca paroh pe arhimandritul Grigorie Gogos din insula Lesbos si a fost tarnosita de catre episcopul Dunarii de Jos Melchisedec. Biserica are trei Sfinte Mese: cea centrala care este in cinstea Bunei Vestiri, cea de sud in cinstea Sfantul Nicolae (protectorul marinarilor) si cea de nord in cinstea Sfantului Gherasim (protectorul Chefaloniei).

Sub paraclisul Sfantului Gherasim exista un izvor facator de minuni ce a fost descoperit temeliei bisericii din anul 1863. La acest izvor se savarsesc minuni de sarbatoarea Izvorului Tamaduirii. In fiecare an slujba agheasmei este savarsita cu mare cucernicie de catre episcopul Dunarii de Jos cand se aduna multime de pelerini din toata tara si nu numai, ca sa primeasca din apa vindecatoare.

Aceasta podoaba arhitecturala a Brailei ce se afla astazi in necesitatea de a fi restaurata datorita cutremurelor ce au afectat-o de-a lungul anilor reprezinta unul dintre interesele majore ale Prea Sfintitului Dunarii de Jos Casian, ce se intereseaza de ea in mod personal, precum si a preotilor slujitori Filip Nicolescu si Dumitru Cretu ce se ostenesc pentru refacerea ei. Acest proiect indraznet de restaurare a acestei monumentale biserici are toate sansele de izbanda prin neobosita purtare de grija a Prea Sfintitului si prin multiplele sale incercari de implinire a acestui proiect. La acest proiect isi da interesul si comunitatea greaca din Braila ce isi are birourile in curtea bisericii prin sensibilizarea oamenilor de afaceri greci.

Legatura stransa si dragostea dintre cele doua popoare de pe aceste meleaguri a fost din totdeauna vie avand ca punct comun credinta ortodoxa inca din vremea mitropoliei Proilavei ce tinea de Patriarhia Ecumenica. Pana si astazi legaturile Episcopiei Dunarii de Jos cu Patriarhia Ecumenica si cu Biserica Ortodoxa a Greciei sunt foarte stranse. Colaborarea este diversa prin nenumarate vizite anuale de ambele parti. Astfel, putem aminti vizita la Braila a Sanctitatii Sale Vartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului insotit de catre Prea Fericitul Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si Prea Sfintitul Casian, Episcopul Dunarii de Jos intre 11-12 Octombrie 2000, cand celor doi inalti ierarhi li s-a decernat titlul de "Cetatean de Onoare al Municipiului Braila". Anul acesta de sarbatoarea Sfantului Apostol Andrei - Ocrotitorul Romaniei este invitat mitropolitul de Neapoleos si Stavroupoleos Varnava.

Incurajarea pentru prezentarea acestui scurt istoric se datoreaza mitropolitului de Neapoleos si Stavroupoleos Varnava, ale carui binecuvantari se dau cu generozitate cand este vorba de intarirea legaturilor Bisericilor Ortodoxe. Pentru sprijinul lui ii multumesc profund.

Posibilitatea tiparirii acestui volum a fost acordata de catre respectabilul presedinte al Fundatiei "Dimitrie si Elena Grigoriade", dl. Dimitrie Grigoriade pentru care ii multumesc profund. Calde multumiri exprim de asemeni si d-lui. Leonidas Mihalis, directorul editurii University Studio Press pentru rabdarea si dragostea pe care a acordat-o in vederea tipariri acestei brosuri.

Thessaloniki
6 Mai 2005

Izvorul Tamaduirii
pr. Vicentiu Curelaru