Aboneaza-te si afla in fiecare saptamana noutatile de pe CrestinOrtodox.ro
Au trecut zece ani de la terminarea Facultatii de Teologie si imi amintesc cu placere anii de studentie in timp ce, printre amintirile mele, disting drumul de fiecare dimineata cu troleibuzul, pentru a ajunge la facultate, prin fata bisericii grecesti din Bucuresti, ca pentru rugaciune. Forma ei zvealta de templu antic, podoaba unica a capitalei noastre, nastea in mine o adevarata magie. Iar imaginea diminetii era inviorata de razele soarelui care luminau mangaietor scena Bunei Vestiri, de la intrarea in biserica, de parca Duhul Sfant s-ar fi pogorat atunci peste Fecioara Maria.
Biserica provoaca trecatorului o admiratie fata de ea prin imbinarea arhitecturii antice grecesti insotita de blandetea crestinismului ce este simbolizat la exterior prin crucea de piatra imbratisata de frunze de acant. Constructia care este asezata pe un piedestal de piatra inalt, pentru o prezentare mai deplina, iti da senzatia ca te gasesti la umbra Parthenonului. Astfel accepti ca porunca ctitorului Panaghis Harokopos catre iscusitul arhitect A. Lardel "biserica pe exterior... sa aminteasca epoca clasica a stramosilor nostri" a fost respectata intru totul.
Anul acesta, de asemenea, se implinesc zece ani de cercetare a elementului elen din Romania, o preocupare deosebita ce s-a transformat repede intr-o cercetare adanca care ma ajuta zi dupa zi sa descopar o bogatie admirabila de cunostinte privitoare la legaturile celor doua popoare. In aceste imprejurari ma invrednicesc astazi de a avea deosebita cinste sa elaborez aceasta lucrare cu care, in timp ce ma refer la istoria bisericii Buna Vestire din Bucuresti, detin si informatii utile pentru o cercetare mai larga a relatiilor celor doua popoare, ce sunt imbratisate de darul Sfantului Duh al Credintei Ortodoxe in interiorul caruia s-a cultivat dragostea ce a condus la construirea monumentului descris.
Pe langa gandurile teoretice introductive, fata de toti cei ce doresc sa cunoasca acest monument, adaug si cateva evenimente ce au legatura cu istoria lui veche si contemporana, asa cum acestea au fost percepute de mine.
Imi vine in minte Sfanta Liturghie cu Tedeum din data de 25 Martie 1995, avand ca protos pe prezentul mitropolit de Neapoleos si Stavroupoleos, Varnava, pe atunci protosinghel al aceleiasi mitropolii. Eu eram in ultimul an la Teologie, netrecandu-mi prin minte la vremea aceea ca va fi mitropolitul meu de mai tarziu. Si iata cum Pronia Divina a facut sa fiu hirotonit in urma cu doi ani la aceeasi mitropolie si sa slujesc cu binecuvantarea lui.
Doi ani mai tarziu aveam sa-l cunosc pe d-l. Dimitrie Grigoriade, un om de afaceri, care pe langa multele lui preocupari, suferea si datorita starii in care se gasea monumentul ce fusese afectat in nenumarate locuri datorita cutremurului din 1977 si ramasese inchis. Nu era numai faptul ca nu functiona biserica dar se afla si in pericol datorita altor stricaciuni…
Fara sa sovaie prea mult, acest nobil urmas al grecilor din Romania, a indraznit sa urmeze exemplul lui Panaghis Harokopos si a avut curajul sa suporte pe propria lui cheltuiala toate lucrarile de restaurare si reconditionare a ei. Cu puterea fierbinte daruita de Dumnezeu celor ce se dedica lucrarilor dumnezeiesti, ajutat fiind mereu si de demna lui sotie au gasit timp si mijloace de a savarsi o lucrare importanta de care a fost nevoie pentru studii si lucrari ce au durat patru ani, scopul final de consolidare si restaurare fiind incununat de reusita deplina. Acesti doi soti au reusit sa-si vada lucrarea terminata in acelasi timp cu cea a cladirii Ambasadei avand ca rezultat implinirea "Triunghiului Grecesc" din Bucuresti (Biserica-Ambasada-Consulat).
Un eveniment important pentru Elenismul din Bucuresti l-a constituit inaugurarea sediului Palatului Ambasadei din data de 19 Aprilie 2002, cand slujba de sfintire a fost oficiata in limba greaca de catre Prea Sfintitul Ciprian Campineanul, pe atunci arhimandrit, in prezenta Prea Fericitului Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a Arhiepiscopului Targovistei Nifon si a Vicarului Patriarhal Vincentiu Ploiesteanul. Prezenti au fost si presedintele Romaniei Ion Iliescu, primul ministru al Romaniei Adrian Nastase impreuna cu primul ministru al Greciei, Constantinos Simitis si ambasadoarea Greciei Teodora Grosomanidou. Au fost prezenti de asemenea parlamentari greci si romani precum si oameni de afaceri greci. Slujba s-a incheiat cu vizitarea bisericii proaspat renovate din Bucuresti care i-a impresionat pe toti cei ce au vizitat-o.
Biserica Buna Vestire, paraclis al Ambasadei Elene din Bucuresti a fost vizitata pe data de 5 Iunie 2003 de catre o delegatie a Bisericii Greciei compusa din Prea Fericitului Arhiepiscop al Atenei si a toata Grecia Hristodulos insotit fiind de mitropolitii: Ambrozie de Kalavriton si Eghialias, Nichifor de Didimotihou si Orestiada, Ierotheos de Nafpactos si Aghiou Vlasiou precum si de o multime de preoti ai Arhiepiscopiei Atenei. Din partea Bisericii Romane au fost prezenti Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, insotit de mitropolitul Banatului Nicolae, de Vicarii Patriarhali, Ambrozie Sinaitul (astazi episcop al Giurgiului) si Ciprian Campineanul si de Sebastian Ilfoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor (astazi episcopul Slatinei si Romanatilor). Consilierul Ambasadei Elene din Bucuresti, Polidoros Kokonas, le-a prezentat interiorul bisericii unde au admirat stralucirea ei.
O vizita la biserica a efectuat pe 16 Octombrie 2004 si Patriarhul Ecumenic Vartolomeu insotit fiind de catre mitropolitii: Macarios de Sidirocastru si Iraclias, Evanghelos de New Jersey, Ghenadios de Sasimon si de diaconul Elpidoforos (astazi mitropolit de Filadelfias) impreuna cu Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, la randul lui insotit de mitropolitul Olteniei Teofan, arhiepiscopul Targovistei Nifon, de Vicarul Patriarhal Ciprian Campineanul si un sobor de preoti. A doua vizita a Sanctitatii Sale Patriarhului Ecumenic Vartolomeu a avut loc la 6 Martie 2005 cu ocazia manifestarilor festive la implinirea a 120 de ani de la declararea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Romane si a 80 de ani de la ridicarea ei la rang de Patriarhie. Sanctitatea Sa Vartolomeu a fost insotit de mitropolitul Coreei Sotirios, mitropolitul de Neapoleos si si Stavroupoleos Varnava, episcop titular de Sinadon Dionisie si Alexios, egumenul Sfintei Manastiri Xenofont din Sfantul Munte. Din partea Bisericii Ortodoxe Romane a fost prezent Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist impreuna cu mitropolitul Moldovei Daniel, mitropolitul Olteniei Teofan, episcopul Dunarii de Jos Casian, arhiepiscopul Americii si Canadei Nicolae si Vicarul Patriarhal Ciprian Campineanul insotiti de catre ambasadorul grec la Bucuresti Athanasios Dendulis.
In incheiere as dori sa adaug ca la inceputul anului 2005 a fost infiintata la Bucuresti Fundatia "Dimitrie si Elena Grigoriade" ce are ca scop promovarea prezentei Elenismului din Romania, precum si a culturii romane in Grecia. Tiparirea celei de-a doua editii a prezentei lucrari a fost posibila cu sprijinul Fundatiei "Dimitrie si Elena Grigoriade" din Bucuresti.
Tot aici tin sa multumesc d-lui Leonidas Mihalis, directorul editurii University Studio Press pentru colaborarea ce am avut-o impreuna si pentru neobosita lui grija fata de tiparirea acestei carti, spre a face astfel cunoscut paraclisul Ambasadei Elene din Bucuresti.
Tesalonic 6 Septembrie 2006
Pr. Vicentiu Curelaru