Nu a fost nevoie de operatie

Citisem cartea cu viata Sfantului Luca si fusesem foarte impresionat. Il consideram un mare sfant.

Pe la mijlocul lui ianuarie 2000 am avut o disfonie, dupa o viroza, ceva obisnuit pentru organismul meu bolnavicios in perioada iernii. Eu nu i-am dat importanta: vorbeam, liturghiseam si predicam cu greutate, insa aceasta a agravat situatia, care a evolu­at in laringita si a ajuns in final la leucoplazie, etapa pre-cancerigena. Doua luni m-am chinuit si, in pofi­da consultatiilor pe care le-am facut la sase ORL-isti, inclusiv la profesorul universitar H., om de stiinta renumit, situatia se agrava.

S-a hotarat sa mi se faca operatie, care urma sa aiba loc la spitalul din orasul nostru, de catre profesorul H. Operatia s-a amanat din cauza unei aspirine pe care o luasem cu o zi inainte (conform spuselor profesorului H., aspirina are efecte asupra organismului timp de cateva zile si sunt evita­te operatiile in aceasta perioada, pentru ca poate pro­voca hemoragii).

A fost programata deci operatia pes­te 15 zile, fara sa iau intre timp medicamente, dar si fara a vorbi, sau cu atat mai mult, a canta. Ma speria­sem ca imi pierd vocea, ceea ce ar fi insemnat indepar­tarea mea permanenta de la indatoririle preotesti.

M-am retras acasa la parinti, m-am inchis in came­ra mea si am inceput sa il rog pe Sfantul Luca doctorul sa ma vindece. Timp de 15 zile - pentru ca nu aveam icoana lui - am pus cartea cu viata lui pe o masuta si aprindeam o lumanare langa ea de dimineata, cand ma trezeam, pana seara, la ora culcarii, si cu cartea imi binecuvantam gatul in semnul crucii. 
In ziua programata pentru operatie (14 martie) m-am dus la spital.

Doctorul a fost uimit, consta­tand ca ma vindecasem complet. Nu a fost nevoie de operatie, m-am intors la indatoririle mele si am slujit in data de 19 martie, in Duminica Ortodoxiei, cu bu­curie si fara probleme. Am facut si un turneu in mai multe parohii, slujind si predicand. M-am invrednicit sa vin, imediat dupa Pasti, la Manastirea Sagmata, ca sa ma inchin cinstitelor moaste ale Sfantului Luca si sa ii multumesc...

Parintele H. R, insula Creta