Rugaciune catre Sfantul Luca al Crimeii

O, intru tot fericite Marturisitor, parinte ierarhe Luca, mare bineplacu-te al lui Hristos! Cu umilinta plecand genunchii inimilor noastre si cazand la racla cinstitelor si multvindecatoa-relor tale moaste, ca niste fii te rugam cu toata osardia: auzi-ne pe noi, paca­tosii, si du rugaciunea noastra la Mi­lostivul si Iubitorul de oameni Dum­nezeu, inaintea Caruia stai acum in­tru bucuria Sfintilor, dimpreuna cu cetele ingeresti. Credem ca ne iubesti cu aceeasi dragoste cu care ai iubit oricare aproape atunci cand petreceai pe acest pamant.

Cere de la Hristos, Dumnezeul nostru, sa-i intareasca pe fiii Sai in duhul dreptei credintei si bunei cinstiri: pastorilor sa le dea sfanta ravna si purtare de grija pen­tru mantuirea oamenilor care le-au fost incredintati; pe dreptcredinciosi sa ii pazeasca, pe cei slabi si neputin­ciosi in credinta sa-i intareasca, pe cei nestiutori sa-i povatuiasca, pe cei po­trivnici sa-i certe. Fiecaruia da-i darul care ii este de trebuinta si toate cele de folos pentru aceasta viata vremel­nica si pentru vesnica mantuire; ce­tatilor noastre da-le intarire, paman­tului buna roada, izbavire de foame­te si de toata vatamarea; celor necajiti mangaiere, celor bolnavi tamaduire, celor rataciti intoarcere pe calea ade­varului, parintilor binecuvantare, co­piilor invatatura intru frica de Dum­nezeu, celor orfani si celor sarmani ocrotire si ajutor.

Tuturor da-ne ar­hiereasca ta binecuvantare, ca avand asemenea mijlocire sa ne izbavim de cursele celui viclean si sa scapam de toata neoranduiala si vrajba, de toa­te eresurile si schismele. Indruma-ne la calea care duce in locasurile drepti­lor si roaga-te pentru noi Atotputer­nicului Dumnezeu ca sa ne invredni­cim in viata cea vesnica a slavi necon­tenit, dimpreuna cu tine, Treimea Cea de o fiinta si Nedespartita, pe Tatal si pe Fiul si pe Sfantul Duh, Carora se cuvine toata slava, cinstea si stapani­rea in vecii vecilor. Amin.