Sfantul Simeon de Verhotur

Sfantul Simeon de Verhotur este un sfant de la inceputurile crestinismului siberian. Nascut in Rusia, intr‑o familie evlavioasa de nobili, sfantul a intors spatele inca din copilarie desfatarilor si grijilor lumesti, indreptandu‑si cu­ge­tarea spre Dumnezeu si urmarind cele folositoare sufletului. Cautand insingurarea pentru a se nevoi mai bine duhovniceste, a fugit de apropiatii sai, parasindu‑si patria, cinstea, bogatia si bunul nume pentru a se retrage in Siberia - un loc pe jumatate salbatic, unde abia incepuse sa patrunda invatatura crestina.

In mijlocul unei lumi pestrite si adeseori dusmanoase - bastinasi, rascolnici, oameni certati cu legea ori fugari stabiliti aici - sfantul avea sa‑si lucreze mantuirea nestiut de nimeni, facandu‑ni‑se pilda de intelepciune, de smerenie si de rabdare; putinatatea lucrurilor pe care le stim despre viata lui fiind acoperita cu prisosinta de multimea minunilor savarsite, ale caror marturii le puteti citi in aceasta carte. 

Moastele intregi ale Sfantului Simeon, asezate in Manastirea Sfantul Nicolae din orasul Verhotur (Siberia), izvorasc pana in zilele noastre neincetate si mari semne si tamaduiri, credinciosii din toata Rusia cinstindu‑l ca pe intaiul sfant siberian.