View Single Post
Vechi 07.05.2010, 20:42:57
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de penticostalulmantuibil Vezi mesajul
Sunt destul de putini NP confuzi in aceasta privinta. La ei se da multa invatatura si in general clara. Chiar daca, in opinia ta, cu unele mici greseli.
Mici/mari depinde cu ce le masori. In general NP au tendinta de a minimiza importanta unor chestiunile care tin de diferentele de crez.
Oricum in cazul sus enuntat sunt suficiente ca sa se sara parleazul mantuirii in directia care nu trebuie.
Dar espre confuzii vorbim mai pe larg in continuare..

Citat:
Si opinia mea este ca Biserica este una pe intreg pamantul si in toate veacurile. In mai toate bisericile locale se spune insa ca numai credinciosii din confesiunea lor alcatuiesc biserica. Acesta, dupa parerea mea, este doar semnul unei imaturitati spirituale sau dorinta conducatorilor de a-si pastra oitele in staul. Aceasta dorinta nu este una rea.
Prima confuzie si ignoranta Scripturistica.

Care este definitia "bisericii locale"?
Adica sa inteleg ca dupa intelegerea ta asupra Scripturii si istoriei crestinismului, in acelasi oras puteau fi 5-6 "biserici locale" dar cu invataturi profund diferite?

Citat:
Dar a afirma ca BO sau BC sau NP detin excusivitate asupra mantuirii sau a raiului, este, desigur, un neadevar.
"asupra mantuirii si in special "a raiului" sunt chestiuni bagate din burta pentru a umfla ceea ce este un protest timid si nefondat.

Scoate-le si inlocuieste-le cu "Adevarul de credinta" care (prevad miscarea) nu poate fi rezumat la ceea ce este comun la cele sa zicem 80% din cultele care isi zic crestine si le are si Biserica (Ortodoxa, desigur ).

Citat:
Stiu ca exista si nu imi convine. Dar nu este generalizat. De multe ori in multe biserici se subliniaza importanta faptelor. Eu o subliniez.
Ma bucur ca ai observat si tu inseamna ca nu sunt paranoic

Citat:
Crezul Apostolic e atat de frumos si de clar...
Trebuie doar crezut, aproape ca nu mai are nevoie de explicatii.
"Crezul Apostolic" fiind...?
Te referi cumva la "Simbolul de credinta" ortodox?

Citat:
Este pozitia majoritara in crestinism. Fiecare biserica crede ca in celelalte e imposibil sa...
Si cred ca iti dai seama ca este perfect plauzibil ca macar una din ele sa aiba dreptate. Ceea ce inseamna ca celelalte nu pot avea

Citat:
Stiu ca eu apartin unei minoritati care crede altfel: In afara de biserica mea, mai este posibil si in BO si in BC.
Nu cred ca esti o minoritate, cam pe toti protestantii i-am vazut pe pozitia asta in raport cu ortodocsii.
De ce? Personal cred ca se simt obligati la un soi de politete, pe urma se simt cam nasol sa conditioneze mantuirea de adevarul de credinta.
Oare ca se simt cu musca pe caciula?

Dupa cum vezi, am convingerea ca NP sunt oameni foarte simtiti, chiar daca unii lasa alta impresie..

Citat:
În prealabil postat de penticostalulmantuibil Vezi mesajul
Ai fost destul de clar: numai Biserica Ortodoxa este Biserica lui Hristos.
Si mai specific: doar o parte a Bisericii Ortodoxe.

Faptul ca este clar nu inseamna ca este si adevarat.
Nu am pretentia sa fie adevarat pentru tine, pentru asta mai trebuie multa munca.
Am expus doar credinta ortodoxa.

Citat:
P.S. Frate Alin, stii ce mai intuiesc eu, ca de fapt in B.O. si daca ai crede altfel, e greu pentru cineva sa isi asume raspunderea sa o spuna.
Nu deloc. la noi nu este inchizitie neoprotestanta.
Desi ii ducem lipsa uneori, poate unele lucruri ar fi mai asezate.

Citat:
Dar asa-i si la NP.
Stim f. bine asta. Acolo daca iesi din tiparul de idei, sutul vine rapid...