Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 08.01.2010, 13:29:54
Ioan-Victor
Guest

Implicit Idolatrie sau nu?

http://www.jesus-is-savior.com/False...o-idolatry.htm
Si cum e cu a doua porunca?:
"Să nu ai alți dumnezei afară de mine. Să nu-ți faci chip cioplit, nici vreo înfățișare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pământ, sau în apele mai de jos decât pământul. Să nu te închini înaintea lor și să nu le slujești."
Reply With Quote
Vechi 08.01.2010, 13:44:27
Langu Langu is offline
Banned

Data înregistrării: 08.02.2009
Locație: Madrid
Religia: Alta confesiune
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru Langu
Implicit

Ai atins un punct delicat.Ti se va raspunde ca nu se inchina la icoane,ca sunt doar reprezentari...Stie cineva de unde se poate obtine o copie a primei icoane a Fecioarei Maria?
Reply With Quote
Vechi 08.01.2010, 13:51:10
padreati padreati is offline
Member

Data înregistrării: 22.12.2009
Locație: Iasi
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Langu Vezi mesajul
Ai atins un punct delicat.Ti se va raspunde ca nu se inchina la icoane,ca sunt doar reprezentari...Stie cineva de unde se poate obtine o copie a primei icoane a Fecioarei Maria?
Intrebarea asta mi se pare oarecum hilara. Am si eu una: stie cineva cum se poate obtine o copie a cardului de identitate a lui Hristos? As vrea sa verific ca s-a nascut pe 25 decembrie.
Reply With Quote
Vechi 08.01.2010, 15:42:53
Langu Langu is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de padreati Vezi mesajul
Intrebarea asta mi se pare oarecum hilara. Am si eu una: stie cineva cum se poate obtine o copie a cardului de identitate a lui Hristos? As vrea sa verific ca s-a nascut pe 25 decembrie.
Iertare,din cate stiu,originalul este in Ucraina.Am inteles ca ar fii o copie si la noi.Intrebarea este in serios.
Reply With Quote
Vechi 08.01.2010, 15:34:14
Ioan-Victor
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Langu Vezi mesajul
Ti se va raspunde ca nu se inchina la icoane,ca sunt doar reprezentari...
Raspunsul asta nu e de ajuns...Te inchini la sfantul din icoana dar esti sigur ca rugaciunea ta ajunge la sfant? Si e in contradictie totala cu a doua porunca: Sa nu-ti faci nici vreo înfățișare a lucrurilor care sunt sus în ceruri.Să nu te închini înaintea lor și să nu le slujești.
Mai sunt si inchinatul la moaste si pupatul mainii si a vesmintelor preotului...Citate din scrierile sfinte referitoare la treburile astea nu stie nimeni? Le-am vazut pe cele impotriva idolatriei, acum as vrea sa le vad si pe cele promoveaza chsetiile astea...Sau macar niste argumente solide de ar fi...
Reply With Quote
Vechi 09.01.2010, 13:58:36
bmadalin bmadalin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.07.2009
Locație: Ilfov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ioan-Victor Vezi mesajul
Le-am vazut pe cele impotriva idolatriei, acum as vrea sa le vad si pe cele promoveaza chsetiile astea...Sau macar niste argumente solide de ar fi...
In primul rand tre sa zicem ca in ordodoxie nu o sa gasesti argumente care promoveaza idolatria.

Dar despre icoane, vezi "calauza in credinta ortodoxa" de Arh. Cleopa Ilie.
Ai acolo argumente solide si raspunsuri la multe intrebari d-ale sectantilor.
Reply With Quote
Vechi 09.01.2010, 14:02:31
andrei_im's Avatar
andrei_im andrei_im is offline
Senior Member

Data înregistrării: 12.12.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
Raspunsul asta nu e de ajuns...Te inchini la sfantul din icoana dar esti sigur ca rugaciunea ta ajunge la sfant? Si e in contradictie totala cu a doua porunca: Sa nu-ti faci nici vreo înfățișare a lucrurilor care sunt sus în ceruri.Să nu te închini înaintea lor și să nu le slujești.
Mai sunt si inchinatul la moaste si pupatul mainii si a vesmintelor preotului...Citate din scrierile sfinte referitoare la treburile astea nu stie nimeni? Le-am vazut pe cele impotriva idolatriei, acum as vrea sa le vad si pe cele promoveaza chsetiile astea...Sau macar niste argumente solide de ar fi...
am scris cate ceva despre atentia acordata celor din ierarhia bisericeasca in acest post:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ead.php?t=7806

Sa nu uitam niciodata ca nu sarutam mana omului, ci Mana lui Hristos, care straluceste in om! nu inseamna ca acel om este Hristos, ci ca Harul Lui lucreaza in el. La fel este si cu Sfintele Moaste. Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 09.01.2010, 15:13:12
Ioan-Victor
Guest

Smile

Multumesc pentru raspunsuri!
Chiar nu m-am gandit la treaba cum ca infatisarile lucrurilor din ceruri ar fi chiar soarele, luna, stele etc. Toate raspunsurile mi se par foarte bune...
Dumnezeu sa va binecuvanteze!
Reply With Quote
Vechi 09.01.2010, 15:31:49
moshu's Avatar
moshu moshu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2008
Locație: Tg-Mures
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru moshu
Implicit

Citat:
În prealabil postat de padreati Vezi mesajul
Cine spune ca s-a nascut pe 25 decembrie si ca botezul Lui a fost in 6 ianuarie? Eu imi amintesc doar ca sarbatorim aceste evenimente in aceste zile...

Citat:
http://www.jesus-is-savior.com/False...o-idolatry.htm
Si cum e cu a doua porunca?:
"Să nu ai alți dumnezei afară de mine. Să nu-ți faci chip cioplit, nici vreo înfățișare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pământ, sau în apele mai de jos decât pământul. Să nu te închini înaintea lor și să nu le slujești."
Aceasta e blasfemie. Imi pare rau.

Citat:
Multumesc pentru raspunsuri!
Chiar nu m-am gandit la treaba cum ca infatisarile lucrurilor din ceruri ar fi chiar soarele, luna, stele etc. Toate raspunsurile mi se par foarte bune...
Dumnezeu sa va binecuvanteze!
Trebuie intelegi ca Sf. Traditie, ceea ce ni s-a revelat noua pe parcursul a celor 2000 de ani, insa nu a fost scris, a fost facut sub influenta Duhului Sfant. De vreme ce crezi in Dumnezeu, nu crezi ca ar fi cam nepotrivit ca Domnezeu sa indrume gresit crestinii, sau chiar daca nu ii indruma gresit, sa nu ii scoata din nestiinta la lumina? Adica, L-a trimis pe fiu-so sa rezolve lucrurile, si apoi nu s-a mai interesat de nimic? 2000 de ani, nu a tras pe nimeni de maneca, vezi ca o iei pe o cale gresita? Sf. Traditie ne spune despre icoane, cinstea preotilor, moaste, impartasanie, data nasterii lui Iisus...

http://www.youtube.com/watch?v=Q4027l_BsDE&NR=1 - it's supposed to be funny like me!
Reply With Quote
Vechi 10.01.2010, 10:55:36
Langu Langu is offline
Banned

Implicit

[quote=Ioan-Victor;198533]Raspunsul asta nu e de ajuns...Te inchini la sfantul din icoana dar esti sigur ca rugaciunea ta ajunge la sfant? Si e in contradictie totala cu a doua porunca: Sa nu-ti faci nici vreo înfățișare a lucrurilor care sunt sus în ceruri.Să nu te închini înaintea lor și să nu le slujești.
Mai sunt si inchinatul la moaste si pupatul mainii si a vesmintelor preotului...Citate din scrierile sfinte referitoare la treburile astea nu stie nimeni? Le-am vazut pe cele impotriva idolatriei, acum as vrea sa le vad si pe cele promoveaza chsetiile astea...Sau macar niste argumente solide de ar fi...[/QUOTE

In vietile Sf. Parinti,gasesti cateva raspunsuri clare.Din cate imi amintesc(ultima data am citit acum 15 ani,deci nu-ti pot spune exact unde)exista chiar o istorie cu aparitia Maicii Domnului mustrind un mirean care se indoia de infrumusetarea bisericii cu icoane si picturi.Din cate stiu,prima icoana a fost pictata de unul dintre apostoli,se pare ca este undeva prin Ucraina,ulterior lucrurile au "evoluat" astazi vedem in multe biserici picturi infatisandu-i pe apostoli si nu numai,iar daca ne uitam atent observam ca chipul preotului(pe timpul caruia s-a facut pictura)apare pe o icoana.Personal am multe dubii in privinta impartirii moastelor sfintilor si repartizarea lor prin lume,icoanelor(pe care unii pictori pun tot felul de simboluri) care s-a transformat intr-o afacere,cat si multimilor de rugaciuni si acatiste care sunt recomandate "a se citi in fiecare zi" iar cel care nu poate ramane cu gustul amar ca nu vrednic.Iata de exemplu un caz recent.Parintele Arsenie Boca a lasat sa nu se transforme mormantul sau in loc de pelerinaj.Din acest forum am inteles ca au aparut deja acatiste desi,se pare ca parintele nu a vrut aceasta.Sunt sigur ca de aci in 10 ani lucrurile se vor schimba...justificat si nu in sensul dorit de parintele.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Despre idolatrie-mihail florin ionut12 Generalitati 1 15.11.2010 23:53:17
Astrologia, idolatrie, vrajitorie Vladimir-Adrian Vrajitoria 0 24.04.2010 14:24:19