Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 08.01.2010, 13:29:54
Ioan-Victor
Guest

Implicit Idolatrie sau nu?

http://www.jesus-is-savior.com/False...o-idolatry.htm
Si cum e cu a doua porunca?:
"Să nu ai alți dumnezei afară de mine. Să nu-ți faci chip cioplit, nici vreo înfățișare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pământ, sau în apele mai de jos decât pământul. Să nu te închini înaintea lor și să nu le slujești."
Reply With Quote
Vechi 08.01.2010, 13:44:27
Langu Langu is offline
Banned

Data înregistrării: 08.02.2009
Locație: Madrid
Religia: Alta confesiune
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru Langu
Implicit

Ai atins un punct delicat.Ti se va raspunde ca nu se inchina la icoane,ca sunt doar reprezentari...Stie cineva de unde se poate obtine o copie a primei icoane a Fecioarei Maria?
Reply With Quote
Vechi 08.01.2010, 13:51:10
padreati padreati is offline
Member

Data înregistrării: 22.12.2009
Locație: Iasi
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Langu Vezi mesajul
Ai atins un punct delicat.Ti se va raspunde ca nu se inchina la icoane,ca sunt doar reprezentari...Stie cineva de unde se poate obtine o copie a primei icoane a Fecioarei Maria?
Intrebarea asta mi se pare oarecum hilara. Am si eu una: stie cineva cum se poate obtine o copie a cardului de identitate a lui Hristos? As vrea sa verific ca s-a nascut pe 25 decembrie.
Reply With Quote
Vechi 08.01.2010, 15:34:14
Ioan-Victor
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Langu Vezi mesajul
Ti se va raspunde ca nu se inchina la icoane,ca sunt doar reprezentari...
Raspunsul asta nu e de ajuns...Te inchini la sfantul din icoana dar esti sigur ca rugaciunea ta ajunge la sfant? Si e in contradictie totala cu a doua porunca: Sa nu-ti faci nici vreo înfățișare a lucrurilor care sunt sus în ceruri.Să nu te închini înaintea lor și să nu le slujești.
Mai sunt si inchinatul la moaste si pupatul mainii si a vesmintelor preotului...Citate din scrierile sfinte referitoare la treburile astea nu stie nimeni? Le-am vazut pe cele impotriva idolatriei, acum as vrea sa le vad si pe cele promoveaza chsetiile astea...Sau macar niste argumente solide de ar fi...
Reply With Quote
Vechi 08.01.2010, 15:42:53
Langu Langu is offline
Banned

Data înregistrării: 08.02.2009
Locație: Madrid
Religia: Alta confesiune
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru Langu
Implicit

Citat:
În prealabil postat de padreati Vezi mesajul
Intrebarea asta mi se pare oarecum hilara. Am si eu una: stie cineva cum se poate obtine o copie a cardului de identitate a lui Hristos? As vrea sa verific ca s-a nascut pe 25 decembrie.
Iertare,din cate stiu,originalul este in Ucraina.Am inteles ca ar fii o copie si la noi.Intrebarea este in serios.
Reply With Quote
Vechi 09.01.2010, 12:40:35
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ioan-Victor Vezi mesajul
"Să nu ai alți dumnezei afară de mine. Să nu-ți faci chip cioplit, nici vreo înfățișare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pământ, sau în apele mai de jos decât pământul. Să nu te închini înaintea lor și să nu le slujești."
Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Referitor la icoane, porunca spune " Să nu-ți faci chip cioplit, nici vreo înfățișare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pământ, sau în apele mai de jos decât pământul. Să nu te închini înaintea lor și să nu le slujești."

Lucrurile din ceruri la care se refera sunt soarele, luna, planete, stele, etc. Iar lucrurile de pe pamant sunt munti, animale, etc. Adica idolatria, inchinarea la un obiect, animal, etc. Nu spune nimic de cele sfinte. Noi in icoane reprezentam pe cele sfinte si nu cele la care se inchinau idolatrii. Nu ne inchinam la lemnul din icoana, ci la cel reprezentat in ea.
15. Țineți dar bine minte că în ziua aceea, când Domnul v-a grăit din mijlocul focului, de pe muntele Horeb, n-ați văzut nici un chip.
16. Să nu greșiți dar și să nu vă faceți chipuri cioplite, sau închipuiri ale vreunui idol, care să înfățișeze bărbat sau femeie,
17. Sau închipuirea vreunui dobitoc de pe pământ, sau închipuirea vreunei păsări ce zboară sub cer,
18. Sau închipuirea vreunei jivine, ce se târăște pe pământ, sau închipuirea vreunui pește din apă, de sub pământ;
19. Sau, privind la cer și văzând soarele, luna, stelele și toată oștirea cerului, să nu te lași amăgit ca să te închini lor, nici să le slujești, pentru că Domnul Dumnezeul tău le-a lăsat pentru toate popoarele de sub cer. Deuteronom 4

Idolatria inseama orice imagine si reprezentare falsa a lucrurilor care sunt,care schimba sensul lor, redefinindu-le in ceva ce nu sunt.Din punctul acesta de vedere icoanele nu sunt obiecte de cult de idolatrie, si nu reprezinta imagini false a persoanelor sfinte si a divinitatii.Caci Hristos s-a aratat in trup, iar reprezentarea Sa ca om este una adevarata, caci Hristos s-a facut om pentru noi.Insusi Hristos e imaginea lui Dumnezeu si omul o icoana a lui Dumnezeu.La fel se intampla si cu sfintii , sunt reprezentari reale ale lor.De exemplu un sfant contemporan care a fost in stare de neputreziciune o vreme , Sfantul Nectarie, daca te uiti la poza sa si la icoana ai sa vezi ca este identica.Sf Traditie ne spune ca atunci cand Hristos isi ducea crucea o femeie pe numele Veronica a mers sa-i stearga chipul Mantuitorului care era plin de sange si chipul Sau s-a imprimit pe stergarul femeii.Giulgiul in care a fost infasurat Iisus exista si astazi , si ai sa-l gasesti sub numele de "Giulgiul din Torino".Tot din Traditie prima icoana a fost chipul Domnului Iisus imprimat pe un stergar si dat lui Anania pentru regele Apgar ,bolnav de lepra in cetatea Edesa.Apoi mai este o icoana a Maicii Domnului care s-a pictat singura pe o biserica din Asia Mica ,chiar in vremea cand Maica Domnului traia.Si la Sfantul Munte Athos avem o icoana a Maicii Domnului la care pictorul nu reusea sa picteze fetele Maicii si a pruncului si acestea s-au pictat singure.Nu asta e idolatrie.Ci idolatria este orice inchinare falsa si reprezentare gresita a lui Dumnezeu si a lucrurilor sfinte.

Ca antiteza si in Apocalipsa fiara face o icoana cu chipul ei.
Reply With Quote
Vechi 09.01.2010, 12:54:25
andrei_im's Avatar
andrei_im andrei_im is offline
Senior Member

Data înregistrării: 12.12.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

sa ii ierte Dumnezeu pe cei care au facut acel site blasfemiator! Despre icoane se pot spune multe, a spus si fratele Danut mai sus.. mai mult decat ideea ca icoana este o FEREASTRA SPRE CER, nici nu trebuie spus. De parca ne-am inchina lemnului din care e pictata.. Sa nu uitam ca aceasta erezie iconoclasta este foarte veche. in primele secole crestine, iconoclastii erau mult mai versati ca protestantii de azi. Exista in calendarele ortodoxe SFINTI MUCENICI CARE SI-AU DAT VIATA PENTRU APARAREA ICOANELOR! Pur si simplu au fost omorati de oameni ai "bisericii", pentru ca se inchinau icoanelor. probabil ca aceia tot la Hristos se inchinau, doar aveau pareri/abordari diferite, ar spune multi astazi...
Despre insemnele cu serpi, sau vulturul cu doua capete - aceste insemne dateaza din vremea imperiului bizantin. semnificatia nu o cunosc foarte bine. din cate stiu cele doua capete simbolizeaza impreuna lucrarea dintre Harul lui Dumnezeu si voia libera a omului (sinergia). va rog sa ma corectati daca gresesc. craniul cu oase de la baza crucii, din cate stiu simbolizeaza biruinta mortii. inca o data, DUMNEZEU SA II IERTE! M-am ingrozit de ce am vazut acolo..
Reply With Quote
Vechi 09.01.2010, 13:49:57
Xosroviduxt's Avatar
Xosroviduxt Xosroviduxt is offline
Member

Data înregistrării: 17.10.2009
Locație: Transilvania
Implicit

craniul si oasele simbolizeaza biruinta ASUPRA mortii.

Joseph Campbell, în Puterea mitului, vedea în dragon un simbol al divinității și al transcedentalului, pentru că reprezenta unitatea dintre Cer și Pământ combinând șarpele (terestru) cu aripile unei păsări sau a unui liliac (celest).

Dumnezeu Insusi – Care a poruncit categoric prin porunca I a Decalogului a nu ne inchina la idoli – a poruncit a se face chipurile de heruvimi, ceea ce inseamna ca acesti heruvimi lucrati de mana de om sunt icoane si nu idoli-“heruvimii slavei” (Evrei 9, 5).

Atat Mantuitorul cat si Sfintii Apostoli au cinstit si s-au inchinat in templu inaintea acestor chipuri facute de maini omenesti (Marcu 11,7; Fapte 24, 11 s.a.).
siiii primul iconar a fost Sfantul Evanghelist Luca.

un citat clasic a Sf. Teodor Studitul (Antiorh I):
„O ce nebunie! Negația (închinării la idoli), oprește a se asemăna Dumnezeu cu o făptură din cele ce sunt, cu soarele, cu luna, cu stelele, sau cu alceva dintre celelalte, care e una cu construirea de idoli; afirmația vrea să ridice pe Israel pe o cale simbolică, prin anumite clipuri și forme la contemplarea și slujirea unicului Dumnezeu. Oare nu este și chipul (paradigma) întregului cort o manifestare văzută a slujirii în duh, desemnată prin vedenii simbolice marelui Moise, De Dumnezeul tuturor?“.

Sf. Ioan Damaschinul a scris: “prin icoane vizibile suntem condusi la contemplarea a ceea ce este divin si spiritual"

pentru mai multe informatii:
http://www.agnos.ro/blog/2009/11/14/...espre-hristos/
sau:
http://sfinx777.wordpress.com/2009/0...a-divinitatii/
Reply With Quote
Vechi 09.01.2010, 13:58:36
bmadalin bmadalin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.07.2009
Locație: Ilfov
Implicit

Citat:
Le-am vazut pe cele impotriva idolatriei, acum as vrea sa le vad si pe cele promoveaza chsetiile astea...Sau macar niste argumente solide de ar fi...
In primul rand tre sa zicem ca in ordodoxie nu o sa gasesti argumente care promoveaza idolatria.

Dar despre icoane, vezi "calauza in credinta ortodoxa" de Arh. Cleopa Ilie.
Ai acolo argumente solide si raspunsuri la multe intrebari d-ale sectantilor.
Reply With Quote
Vechi 09.01.2010, 14:00:01
mihai07
Guest

Implicit

Citat:
scrie undeva sa nu iti faci infatisare a celor sfinte?
in aceasta porunca se refera la lucrurile din cer (planete, meteoriti, stele, animale care zboara in vazduh etc.), la fel si cu lucrurile de pe pamant sau sub pamant
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Despre idolatrie-mihail florin ionut12 Generalitati 1 15.11.2010 23:53:17
Astrologia, idolatrie, vrajitorie Vladimir-Adrian Vrajitoria 0 24.04.2010 14:24:19