Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.03.2026, 23:20:55
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Seraphim7 Vezi mesajul

Referitor la ADN,ei bine l-am băgat în niște compilatoare mai specială,destinate aspectelor medicale, nutriție,etc.

Adică v-am mai spus și când am făcut testul anul trecut,este foarte simplu,dar durează cam o lună, cumperi kitul câteva sute de lei,depinde de ofertă,eu am folosit my heritage, după ți-l trimit ei prin ups parcă, după scoți ustensile,ai băț,un flacon cu lichid, îți bagi bățul în interiorul obrazului,îl tamponezi acolo câteva minute, după bagi bățul în flacon și trimiți înapoi plicul, că îți dă plic direct cu adresă scrisă pe el.

Testul vine din Germania,tu îl trimiți înapoi în Germania,ei îl trimit în California,firma are sediul în Tel Aviv.
Am văzut reclama agresivă pe care și-o fac pe youtube, my heritage, intră clipurile mai ceva ca spoturile electorale cu Nicușor Dan anul trecut.

Toată treaba îmi pute a furt de ADN, eventual o compilare a unor baze de date despre cetățeni, și cel mai simplu e să-l dai tu de bunăvoie, eventual să dai și un purcoi de bani.

Last edited by Iorest; 01.03.2026 at 23:25:23.
Reply With Quote
Vechi 02.03.2026, 10:16:51
Seraphim7 Seraphim7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Implicit

Acuma chestia cu ADN,este într-adevăr foarte interesantă,și logic mi-a trebuit cam un an să descifrez mai în detaliu cam cu ce se mănâncă acest ADN, fiindcă fiecare îl “interpretează” in felul lor.

Mă refer la site-uri și platforme care îți oferă anumite date în baza lui.

La început nu-l iei prea in serios,vezi acolo că îți niște procente din ce zone geografice ar fi descendenții tăi,din prezent, după poți urmări descendenții chiar în trecutul până la apariția primelor civilizații etc.

După îți dă compatibilități,sau grade de “rudenie” cu alte persoane care sunt înregistrate pe acele site-uri.

Deasemenea poți găsi pe anumite site-uri și profilului medical, nutrițional, psihologic etc.

De exemplu dacă ai anumite intoleranțe: gluten, lactoză etc, dacă “ți la beție”,dacă ai tendințe neurotice, dacă procesezi anumitor alimente,dacă ai anumite deficiențe etc.

Practic este o hartă extrem de complexă,și anumite elemente trebuie să le identifici tu, fiindcă unele site-uri îți dau doar instrumentele fără a face neapărat o analiză.

Asta desigur se poate face,dar trebuie să scoți banul.

Chestia este că “mergi la sigur” fiindcă orice afli este strict personalizat după genele tale.

Acum normal că alea nu sunt bătute în cuie,tu poți să-ți “rescrii” anumite coduri de ADN, poți să ai mutații etc.

Referitor la detaliile din ADN ul meu,nu vreau să dau neapărat prea multe detalii, deși uneori mi-au “scăpat” .

Însă pe scurt am aflat cauza genetică a anumitor probleme cu care m-am confruntat și cel puțin știu cum să evit anumite diete,sau cum să umplu anumite goluri.

Inclusiv faza cu dieta bazată doar pe plante,ei bine aici iarăși este în funcție de ce au mâncat strămoșii tăi.

Dacă au fost preponderent din zonele agricole,climate mai calde,cu acces la multe plante, fructe, legume,pe tot parcursul anului,atunci clar au învățat să extragă nutriții mai bine din plante.

Însă dacă au provenit din zone montane, nordice,reci,atunci clar au consumat mai degrabă lapte,carne uscată,fructe de pădure, probabil ouă,și alte produse derivate din animalele pe care le creșteau sau vânau.

Acum chestia este că fiecare din noi ia jumătate de la un părinte și jumătate de la celălalt,așa că este clar că tu și frații/surorile tale nu aveți același ADN, dacă nu mă înșel chiar și la gemeni există mici diferențe,dar ele există.

Mulți purtăm în noi anumite gene în mod pasiv, gen tu ai ochii căprui și părul șaten,dar poți transmite ochii albaștri și par blond, chiar dacă părinții tăi sunt bruneți cu ochii negri.

Într-adevăr genetica este foarte interesantă
Vechi 02.03.2026, 11:17:40
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Implicit

Citat:

Referitor la detaliile din ADN ul meu,nu vreau să dau neapărat prea multe detalii, deși uneori mi-au “scăpat” .

Însă pe scurt am aflat cauza genetică a anumitor probleme cu care m-am confruntat și cel puțin știu cum să evit anumite diete,sau cum să umplu anumite goluri.

Inclusiv faza cu dieta bazată doar pe plante,ei bine aici iarăși este în funcție de ce au mâncat strămoșii tăi.
Păi nu ții dietă dură dintr-o dată îți ia ani de zile, la început ții 2 zile sau încerci să unești mai multe zile.
Am văzut și eu dacă nu mai mănânci carne când e lăsatul sec de carne și e doar cu lactate, poți începe și mai bine Postul, dacă sari de la carne la fără deja nu mai merge.

Riscul cu genetica e să dai prea mult vina pe ea, pt diferite situații, oricum de la un punct încolo din ce zici datele sunt mult prea la supoziție, nu e nimic precis, bine că nu sunt toți mapați pe site-uri de genul că cine știe ce ar rezulta.
Vechi 02.03.2026, 11:58:24
Senior Member

Implicit

Pentru mine a funcționat doar postul negru,sau fasting, adică câteva zile nu mănânc nimic, beau doar apă.

Însă chiar în perioadele în care încercăm să țin posturile cap coadă,am avut probleme destul de frecvent, adică efectiv de câteva ori am căzut "lat",ca un lemn:))

Sunt multe persoane care efectiv nu pot posti prelungit,ca așa este organismul lor construit, nu-i vorba de altceva.

Pe când alții n-au nicio problemă,mai ales cei care aleg să rămână vegani permanent.

Adică postul chiar asta înseamnă,post negru, să nu mănânci nimic o anumită perioadă, inclusiv dacă ne uităm la aspectele religioase.

Însă, așa cum am decis, mă feresc deocamdată să emit păreri personale în legătură cu religia,țin post de la asta o vreme măcar.:)

Ideea este in felul următor,omul este omnivor prin definiție,deci poate procesa cam orice.

Însă hrana se absoarbe cel mai bine arunci când o procesezi cât mai puțin, indiferent că este carne,lapte, ouă, fructe, legume etc.

Acuma daca tu te apuci să mănânci năut,fasole și linte uscată,nu cred că prea poți procesa ceva.

Însă dacă ai mânca carne crudă,de exemplu pește,sau orice animal proaspăt sacrificat și verificat din punct de vedere al sănătății,asta este cel mai nutritv element pe care îl poți consuma, deasemenea ouă crude, lapte crud etc.

Toate acestea au cea mai mare biodisponibilitate pentru mine,în care îți iei toți nutrienți direct, fără a mai stresa organismul să-i descompună,și transforme în ceva util pentru el.

Însă dacă tu consumi chestii procesate, indiferent de gradul de procesare atunci deja ți-ai aruncat haos în tine și corpul tău și de acolo apar dezechilibrele,bolile, obezitatea,și toate probleme fiindcă corpul tău este asaltat cu chestii pe care nu le prea cunoaște și nu știe ce să facă cu ele, așa că ori le depozitează sub forma de grăsime, deasemenea mulți compuși cancerigeni iar sunt eliberați, stresează inima, arterele etc.

Chiar și legumele pot elibera substanțe,care deranjează,ca așa este sistemul lor defensiv.

De exemplu dacă mănânci un broccoli fiert,sau varză de Bruxelles fiartă, mulți o vor simți dulce și plăcută,însă unii o vor simți amară și neplăcută,nu o vor putea consuma.

Ei bine asta este corpul tău care îți transmite că nu dorește așa ceva, că nu este bun pentru tine.

Singurele aninale care procesează cel mai curat plantele sunt rumegătoarele,aviz vechiul testament:))

Tocmai de asta ele sunt sursa cea mai bună de hrană pentru noi.

Noi nu avem 4 stomacuri să procesăm plantele,așa că ele stau în noi acolo mult timp, fermentează,te balonezi,elimini sulf etc.

Deasemenea ele nu conțin același tip de nutriție precum cele de origine animală.

De exemplu vitamina A din morcovi nu este la fel că vitamina A din ficat de exemplu, fiindcă cea din morcovi trebuie procesată suplimentare, adică forțezi corpul să facă mai multă chimie.

La fel și omega 3 din pește vs omega 3 din plante...

Exemplele pot continua....
Vechi 02.03.2026, 23:06:04
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Însă chiar în perioadele în care încercăm să țin posturile cap coadă,am avut probleme destul de frecvent, adică efectiv de câteva ori am căzut "lat",ca un lemn:))
Întrebare, ai ținut vreodată postul Paștelui cap-coadă, măcar ca restricție alimentară, chiar și cu ulei ?
Dacă da, când?

Citat:
Sunt multe persoane care efectiv nu pot posti prelungit,ca așa este organismul lor construit, nu-i vorba de altceva.

Pe când alții n-au nicio problemă,mai ales cei care aleg să rămână vegani permanent.
E o mică diferență veganist vs postitor, veganistul se poate îndopa cu dulciuri și se poate ghiftui. De obicei își delectează papilele cu tot felul de delicatese fine dining.

Din ce am văzut toți care au ajuns vegani, în primul an de veganism s-au forțat, și erau obișnuiți cu abținerea de la mâncare fiindcă s-au antrenat cu asta.
Și dacă postești o zi da una ba - a doua fără exces alimentar, tot îți formatezi corpul pt post, dacă te mai și rogi mai ești și sub har.
Vechi 04.03.2026, 12:16:10
Senior Member

Implicit

Perioadele mele de post ortodoxe,și dealtfel orice ale practici ale ortodoxiei au fost între perioada cuprinsa între vârsta de 15-18 ani,mă refer perioadă continuă neîntreruptă.

Din câte îmi amintesc cred că am cam ținut tot, însă aveam perioade din ăstea in care eu uneori eram singurul din familie care se "ostenea" să țină tot, și uneori mă certam cu familia,și îmi călcăm pe orgoliu mai ales când cădeam uneori lat, așa cum ziceam și se prea poate că după aceste evenimente să fi cedat.

Din punct de vedere alimentar nu este nicio diferență între veganism și post,ba dimpotrivă veganismul este mult mai restrictiv.

Practic ei nu consumă nici măcar miere,nu au "dezlegări" la pește etc.

Așa că nu știu cu ce "delicatese" se poate desfăta un vegan...

Cel mai bine m-am simțit probabil în perioada ovo-lacto-vegetariana.

Ca sa devi vegan, ceea ce am încercat de foarte multe ori, necesită un organism pregătit pentru așa cine și mare atenție la aportul de nutrienți.

Revin...

POSTUL, înseamnă să nu mănânci NIMIC!

Iar posturile acestea ortodoxe sunt practic..... Știe toată lumea...

Last edited by Seraphim7; 04.03.2026 at 12:19:52.
Reply With Quote
Vechi 04.03.2026, 13:25:36
Senior Member

Implicit

Acuma totuși să continui pe firul inițial al topicului…

Așa cum am spus, topicul se adresează în primul rând celor care s-au confruntat,se confruntă sau se vor confrunta cu situații oarecum similare cu ale mele.

Persoane care caută,dar pare că nu găsesc,iar când totuși găsesc ceva, inițial îl acceptă,dar după imediat îl descompun și-l aruncă sau fug de ce au găsit.

Persoane care sunt ca “nuca in perete” cam oriunde.

Cei care nu se pot integra!

Cei care lupta permanent cu ei înșiși în primul rând, și după cu orice și oricine!

Cei care greșesc,taie în carne vie fără să măsoare,cei care provoacă,se revolta,nu iau nimic de-a gata niciodată ce li se oferă…

Etc și etc…. Adică ați prins ideea..

Un mic sfat pentru voi!

Nu mai spuneți nimănui NIMIC!

Oamenii ca noi sunt “aruncați” din împărăție!

Și cam de oriunde, fiindcă nu se integrează nicăieri.

Dacă oriunde te duci tu vrei să “reformezi” totul,vei doar părțile neplăcute,ești mereu critic,nemilos etc.

Îți mai spun un mic SECRET!

De fapt,nu ți-l poți spune fiindcă de aia este Secret, însă există o Cale.

Până la urmă o să-ți dai singur seama despre ea, însă depinde dacă vei dori sa o accepți.

Eu unul am refuzat-o constant, că dealtfel orice altceva.

Însă lupta deschisă,de unul singur,pe un front al “inamicului” este curaj,dar și mare prostie.

În general toți rebelii singuratici sunt înfrânți, reduși la tăcere, izolați etc.

Eu unul , în privința Creștinismului, n-am fost niciodată compatibil cu el,cea mai mare parte am luptat împotriva lui.

Însă până la urmă ajungi să-ți cunoști mai bine dușmanii, decât prietenii,mai ales că inițial mi-a fost prieten.

Însă până la urmă am redus Creștinismul doar la Biserica Catolică și cea Ortodoxă, desigur cu toate ramurile lor istorice, Coptă etc.

Restul nu le-am putut diferențiază cu nimic de “revoltele” mele.

Adică după acest concept, oricine poate interpreta creștinismul “la liber”.

Însă deja aici intrăm în miezul rătăcirilor…

Totuși eu îmi închei cam in acest topic “cariera” de peste un deceniu de “forumist” cel puțin,pe teme creștine.

Probabil voi mai scrie pe forum însă pe cu totul alte teme,religii,etc, desigur cât de cât obiectiv.

Referitor la Biserica Ortodoxă și Catolică, însă în special cea Ortodoxă,va rămâne mereu în sufletul meu fiindcă am iubit-o,am urât-o, m-am luptat împotriva ei,etc.

Însă acest capitol extrem de extins trebuie închis!

Și cam ăsta este un alt sfat important pentru cei aflați în situații de genul.

Când trebuie pus punct,nu pe virgulă,semnul întrebării, semnul exclamării sau nimic altceva.

Pune Punct și Gata.