Citat:
În prealabil postat de GLAdoS
biology 101: Desigur, omul nu este făptura cu cel mai mare creier, fiindcă mărimea acestuiadepinde de mărimea corpului: creierul balenei are 7 kg. Un mai bun indicator esteraportul dintre creier și greutatea corpului. La om este 1/45, ceea ce este un raportfoarte mare. Totuși șoarecele are 1/23. înseamnă că șoarecele este mai inteligent?Nu. La animalele de mici dimensiuni, relația este alta.Mai edificator este raportul dintre creier și măduva spinării. La om are valoarea50, la câini și pisici este de 3-4, la cal 2,5, la iepure 2.Superioritatea față de alte mamifere se vădește și în următoarele privințe : emisfe-rele cerebrale sunt mai mari în raport cu restul encefalului; lobul frontal este maimare; scoarța cerebrală este extrem de dezvoltată (conține cea. 16 miliarde deneuroni), cu o imensă cantitate de fibre de asociație ; o mare complexitate și varietatea diverselor regiuni ale creierului (peste 200 de câmpuri corticale - pe când lacimpanzeu nu găsim decât 45); se remarcă o circumvoluțiune parietală inferioară acărei suprafață este de 10 ori mai mare față de zona corespunzătoare a cimpanzeului(pe când scoarța, în ansamblu, e numai de 3 ori mai dezvoltată). Toate acesteaexplică posibilitatea unei vieți psihice de mare complexitate.
Datorită numeroaselor circumvoluțiuni, suprafața creierului e mare: 2500 cm patrati. Cortexul este puternic vascularizat. Vasele capilare purtătoare de oxigen și glucozaformează o vastă rețea. Dacă ar putea fi puse cap la cap, ar realiza un vas lung de1200 km! Cât privește lungimea fibrelor nervoase din sistemul nervos central, pusecap la cap, ele ar forma un fir de 5 milioane de km.
Cum zicea proful meu de bio: daca creierul boului(animalul) avea aceeasi structura ca a omului... noi eram cei ce trageam la jug.
|
Sunt deosebit de interesante aceste detalii științifice despre creierul uman. :)
Și de ce suntem așa? De ce nu are un bou creierul mai mare decât noi, astfel încât el să devină ființă rațională, iar noi să decădem în starea de fiinnțe biologice incapabile de viață psihică și spirituală? Cine/ce a stabilit această ierarhie a ființelor din univers? Hazardul? Dumnezeu?
Răspuns corect: varianta B. :)
În plus, există mulți psihologi și chiar cercetători ai științelor exacte, care admit faptul că sufletul este o parte a ființei noastre diferită de trup, de materia din care suntem alcătuiți.