Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar
Acum, ca să revin la obiecția mea:
Dacă există vreo deosebire, aceasta începe în momentul zămislirii și constă în luarea firii omenești în Persoana Logosului.
Eu văd în continuare o diferență între Logos cu fire unică, dumnezeiască, la nașterea din Tatăl, și Iisus Hristos Care Este Logosul cu două firi, dumnezeiască și omenească.
Nu fac deosebire referitor la Persoană, Care este Una - a Logosului. Iar nașterea din vecie a Fiului din Tatăl, iarăși o disting de nașterea din Fecioară, în timp, a Domnului. Sunt evenimente diferite și cred că au însemnătatea lor. Dar Persoana rămâne Aceeași - Fiul lui Dumnezeu, Cuvântul, Logosul.
În acest sens am spus că trebuie afirmată o deosebire, iar nu în altul.
.
|
Din perspectiva umana si istorica clar este o deosebire,pentru ca omul traieste in timp. Exista un timp inainte de intrupare ,si un timp dupa intrupare .
In acest context ,si Fiul lui Dumnezeu ia la un anumit moment de timp firea omeneasca alaturi de firea Sa dumnezeiasca ,in scopul mantuirii lumii .
Nu stiu in ce masura timpul se aplica si la scara dumnezeiasca , si cum luarea firii omenesti a afectat neschimbabilitatea lui Dumnezeu. Probabil este o taina ,cum Dumnezeu cel infinit in spatiu si timp, ia un corp finit,la un moment de timp finit ,ceea ce presupune ,in logica umana ,ideea unei schimbari.
Despre mantuire se mai zice si ca a fost planul din veac a lui Dumnezeu de a impaca pe toate cu Sine,prin Fiul . Deci acest moment de timp finit al intruparii , a fost planificat la un moment atemporal ,nu este o schimbare.
Dar ca sa revenim la persoana Fiului , in firea sa dumnezeiasca nu se produce nici o schimbare ,caci dumnezeirea sa nu se schimba prin intrupare. Persoana Fiului isi adauga firea omeneasca ,se goleste in ea ,se naste ca om istoric,devine trup si istorie
Persoana Fiului e aceiasi , si nascuta in timp,din Fecioara ,si nascuta in vesnicie din Tatal.
Persoana nu se schimba, se naste intr-o fire noua .Dumnezeu e acelasi si in nemarginirea eternitatii,si in bratele Fecioarei . Are loc doar golirea,chenoza ,revarsarea infinitului in ceva finit ,dar fara transformarea infinitatii.