Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.07.2009, 23:51:20
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Callisto Vezi mesajul
*In comentariul anterior, cateva fraze trebuiau sa apara in italic, fiind citate din articol. Din nou, neindemanare, imi cer scuze...

Topcat, afirmatia ca totul e iluzie personala ar putea fi adevarata, dar este invalidata tocmai de posibilitatea unor adevaruri independente de mintea noastra. Adevarurile matematice sunt adevaruri oriunde in univers, iar legile gravitationale sunt adevaruri ale acestei lumi. Le percepem sau nu, exista.
Insa eu cred ca la nivel ontologic, lucrurile se petrec exact pe dos : numai ceea ce e experimentat personal poate fi validat sau invalidat de respectiva persoana. Sigur, exista si aici cateva adnotari : o sanatate cerebrala, o continua luciditate, judecarea pre-judecatilor din exterior, sinceritate cu sine s.a.m.d. Datele stiintifice (cele deplin confirmate, zona in care cel mai bine stau fizica si chimia ca stiinte fundate pe matematici) sunt bune pentru adaptare, pentru functionarea adecvata in coordonate spatio-temporale. Credinciosii cred ca fiinta umana nu se rezuma numai la asta. Postul, de pilda, arata conlucrarea trupesc-spiritual. Mananci alimente cu mai putine toxine, pentru epurarea sangelui care strabate tot corpul. Dar el presupune mai ales reducerea dependentei fizice pt ca atentia sa fie focusata in alta parte.
Pana la urma, nu inteleg de ce atata inversunare contra credinciosilor ? Tot ceea ce se straduiesc sa faca este sa devina mai buni (foarte simplist spus) Ma refer, desigur, strictamente la credinta ortodoxa, nu la prafuitele exemple cu musulmanii teroristi. Toleranta ortodocsilor merge pana la spatiul privat, ceea ce mi se pare absolut normal.
Numai experimentul poate confirma realitatea (defapt modelele noastre despre realitate). Nici o traire interioara nu o poate face.
Si ce are conlucrarea trupesc-spirituala (de parca spiritualul ar putea lucra fara trupesc) cu credinta ca fiinta umana nu este numai materie?
Buni? Glumesti :) Ce inseamna a fi bun?
Ce inseamna toleranta ortodocsilor merge pina la spatiul privat?
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Creationism-Stiintific Tudor Resurse ortodoxe on-line 17 10.11.2012 13:24:16
Nervul laringial si viclenia lui Richard Dawkins flying Teologie si Stiinta 88 23.09.2011 18:24:40
Richard Dawkins bubulyna Generalitati 79 11.06.2010 10:30:44
george becali alexandra28again Generalitati 130 01.06.2010 00:30:00