Doar un cuvant, inca: IDENTITATE
Doamne-ajuta!
Prea multi, in ultima vreme ne indeamna sa renuntam a mai cultiva valorile nationale. Media abunda in mesaje care sa ne convinga ca suntem un popor de nimic. Foarte rar mai vine cineva si mai spune si un cuvant frumos despre romani. Si asta, pe mine ma doare. Zilnic, mai mult sau mai putin direct ni se sugereaza sa renuntam la specificitati nationale si sa "evoluam". Adica, sa invatam sa ne aliniem la noile valori si sa le lasam in uitare cele care ne-au tinut in viata pana acum. Daca spui un singur cuvant despre Miorita esti desuet. Daca mai amintesti si de Mesterul Manole si Eminescu esti deja nationalist orgolios. Cand evoci pe Brancoveanu si iti tremura glasul ajungi sa fii plasat in categorii patologice. Dan Puric, pentru ca "isi permite" asa ceva este catalogat de catre noua intelighentie, extremist mistic. Aceeasi reteta stalinista: amputeaza-i unui popor trecutul si te va lasa sa-i construiesti viitorul. Pana atunci, denigreaza, denigreaza, denigreaza ca pana la urma ceva s-o prinde. Este din ce in ce mai greu sa vezi Romania profunda (ca tot am amintit de Dan Puric) cand zilnic, pe toate canalele se toarna straturi de noroi peste ea. Numai ca, peste ani, cand vor da toate aceste mizerii de o parte ca sa vada daca in sfarsit ne-am sufocat, vor constata ca pacientul este inca in viata si culmea, si-a pastrat cu credinta IDENTITATEA (imaginea ii apartine tot lui Dan Puric).
Doamne-ajuta!
Parintele Arsenie Boca: Am vrut sa pun mana pe radacina durerii, care nu este alta decat pacatul... Rugandu-ma - pentru Pacea a toata lumea si pentru bunastarea Sfintelor lui Dumnezeu Biserici - aud deodata in urechea dinauntru infruntarea amarnica: "Nu te ruga de Mine sa le dau Pace, roaga-te de oameni sa-si schimbe purtarile, daca vor sa mai vada Pace pe pamant"..."
|