Citat:
În prealabil postat de Traditie1
Cred că ai dreptate, suntem unul din cele mai corcite popoare din Europa și am moștenit din caracterul tuturor migratorilor care au trecut pe aici și s-au amestecat cu băștinașii. Din această cauză suntem așa contradictorii, nu ne putem înțelege între noi.
Dar moralitatea nu am moștenit-o de la acele popoare ci de la țigani și turci - cazul muntenilor și moldovenilor. Ardelenii sunt mult mai civilizați și cinstiți datorită influenței vestice, modelului occidental, pe care l-au avut prin relațiile cu nemții și ungurii, prin viața în decorul satelor și orașelor cu aspect vest-european.
|
intr-adevar se pare ca suntem contradictorii, cum ai sesizat foarte bine !
eu ca ardelean nu vreau sa vorbesc pro domo sua !
as vrea din toata inima sa le intand o mana fratilor moldoveni si olteni,si sa recunosc ca in unele momente ale istoriei au avut si momente de care putem fi mandri :
1) cand stefan cel mare a fost felicitat de papa de la roma, si daruit cu medalia de atletus cristi, aia nu a fost chiar putin lucru,dimpotriva, o recunoastere a rolului jucat de moldova ca pavaza a crestinatatii !
putem spune uneori in apararea noastra ca nu am avut chiar totdeauna noroc in istorie,fata de alte popoare care au avut mai mult noroc !
e ca si la oameni, unu are noroc sa fie bogat ,altu ramane sarman,sau face o afacere si da faliment !
nu e asta lipsa de noroc ??? desi omu' s-a straduit sa faca ceva !?