Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Pocainta

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.02.2011, 01:01:24
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Invidia (pizma) ocupă un loc special printre cele șapte păcate capitale din cauza marelui ei paradox. Toate păcatele te fac să te simți, măcar pentru o clipă, bine. Mândria ? Păi ți se face inima cât o sacoșă când te lingușesc alții. Mai ceva ca motanul gâdilat în ceafă, așa te înfoiești și te bucuri. Lăcomia ? Salivez numai când simt parfumul suav al oalelor celor sfârâitoare pe plită și aroma lor mă înnebunește de plăcere. Nu mai zic de necurăție și cam ce plăceri simt în alea câteva minute, că poate mai sunt copii pe aici care nu știu cum se fac copiii. Până și lenea, dom'le, îmi dă așa o senzație de bine, că parcă aș mai sta în plăpumi după ce mă trezesc încă vreo cinci ore, cel mult cu laptapul setat pe forumul ortodox în brațe, încât o zi în care nu fac nimic e o zi în care mă simt excelent, ca un concediu făcut în pijama.

Doar invidia asta e un caz special. Cu gândul pizmaș nu mă fericesc nici măcar o clipă, ci mă pripesc în inima mea și spumeg de oftică. La alte păcate se cheamă că am făcut un târg. Un târg "designed by Danila Prepelac. All rights reserved". Dar un târg. Am plecat la iarmarocul vieții cu o eternitate de fericire în traistă și mă întorc cu un minut de fericire. Cum se poate așa prostie ? Simplu: până la eternitatea aia mai e. Dar minutul, îl am acuma. Ei bine, există chiar un târg mai dezastruos, pe care invidia, singură, îl face cu putință. Plec la târg cu doi boi frumoși (metafora eternității, ați înțeles, așa-i ?) și mă întorc nu cu o pungă goală, ci cu o pungă în care vărs de nervii ce-i am pe succesul vecinului. Adică, dau o eternitate de fericire nu pe un minut de fericire, ci dau o eternitate de fericire și obțin în schimb fierea mea și ficații mei întorși pe dos.
Păi, corect e ? Adică ce sunt eu, prostul dracului ?

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 03.02.2011 at 01:12:30.
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Invidia Delirul Generalitati 11 18.04.2012 21:53:36
Invidia distructiva - despre Cain si Abel ioan cezar Generalitati 2 19.02.2012 16:51:45
Invidia impiedica orice bucurie jonella Intrebari utilizatori 5 25.05.2010 18:19:57