![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Va invit sa mai priviti o data citatele pe care le invocati dumneavoastra si citatele pe care le-am dat eu, pentru a observa o diferenta fundamentala intre ele: Citatele pe care le dati dumneavoastra, in care Sf. Paul sau Sf. Petru, sau altii sunt numiti "cel mai mare", "cel mai luminat" "primul in Imparatia Cerurilor", "stalpii Bisericii" etc. etc. etc. exprima opinia si evlavia autorului (Sfantul Ioan Hrisostomul) fata de apostolii despre care scrie. Nici nu este de mirare ca, vazand opera Sf. Paul, Sf. Ioan se simte indreptatit sa-l preamareasca si sa-l laude si sa-l aduca drept exemplu pentru toti crestinii. In schimb, citatele pe care le-am adus eu nu se refera doar la pozitia si admiratia Sf. Ioan fata de un apostol sau altul, ci la mandatul expres pe care Isus Cristos L-a incredintat lui Petru. Aici, Sf. Ioan comenteaza si interpreteaza un episod concret din Evanghelii, acel episod in care Mantuitorul ii spune lui Petru "paste oitele mele". Citatele care nu va convin nu spun "Petru era cel mai luminat dintre apostoli", ci "Lui Petru i-a incredintat Isus conducerea apostolilor". Ele nu se refera la o calitate intrinseca a lui Petru, ci la un act expres al Mantuitorului, actul de a-i da lui Petru conducerea apostolilor. Faceti diferenta. Un autor care vorbeste despre curtea regala ar putea spune oricand "cavalerul X, cel mai viteaz si cel mai galant, faima si speranta regatului", dar cand vine vorba despre rege, va spune intotdeauna "Regele Y, cel caruia Dumnezeu i-a incredintat conducerea regatului". Un autor care ar scrie despre o universitate, ar putea sa spuna "profesorul X, cel mai invatat si intelept, adevarata lumina a invataturii etc.", dar cand vine vorba despre decan, va spune intotdeauna "Decanul y, cel caruia i-a fost incredintata conducerea Senatului universitar". In incheiere, voi mai posta o data citatele, pentru ca oricine doreste sa-si poata face o parere, in lumina celor de mai sus. In acelasi timp, Iisus Hristos, voia sa-l intareasca pe Petru, si sa-i arate ca pata lepadarii lui era deja stearsa: pentru aceasta ii incredinteaza lui grija conducerii fratilor sai..." Din aceeasi omilie: "Daca zice cineva: pentru ce dar sfantul Iacob a fost ridicat in scaunul din Ierusalim ? Eu voi raspunde ca daca n-a fost ridicat Petru pe acest scaun, aceasta a facut-o Iisus Hristos ca sa-l statorniceasca sa fie invatatorul lumii intregi" Si iarasi: "Caci chiar Petru nu indraznea atunci sa-L intrebe, si care-i facea semn altuia ca sa intrebe pentru el, care primeste atunci conducerea fratilor sai, si care nu numai nu-si incredinteaza interesele sale altuia, ci care chiar il intreaba pe Stapanul sau pentru altul." Si iarasi: "Cum Domnul i-a prezis lucruri mari lui Petru, cum i-a incredintat lui conducerea intregii lumi, i-a prezis lui martiriul pe care trebuia sa-l sufere, i-a dat lui mai mari dovezi de iubire decat celorlalti ucenici ai sai..." Last edited by Erethorn; 08.05.2011 at 16:27:05. |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Cardul De Sanatate Cu CIP RFID 666 Devine Obligatoriu De La 1 Ianuarie 2013 | myself00 | Generalitati | 1 | 03.01.2013 21:37:21 |
Teoria Big-Bang-ului il exclude pe Dumnezeu din Creatie | neica_nimeni_altul | Teologie si Stiinta | 59 | 27.11.2012 12:25:23 |
Viteza forumului | sophia | Reguli generale de utilizare a forumului | 4 | 02.08.2012 14:03:02 |
Papa: Dumnezeu s-a aflat in spain spatele Big Bang. Universul n-a aparut intamplator. | Eugen7 | Teologie si Stiinta | 15 | 09.01.2011 17:42:36 |
Trapeza - locul unde hrana devine rugaciune | adrian35 | Intrebari utilizatori | 8 | 07.05.2010 18:36:35 |
|