Nici un fir de par al unui "eretic" nu trebuia sa cada.
Dogma, daca e gresita, poate fi, si trebuie ucisa. Insa NU cu sustinatori cu tot. Si evident, doar cu armele spiritului. Daca javrele din spatele bolnavei regalitati Valois a r fi avut creier, umpleau orasele si cartierele hughenote cu prelati si preoti cu talent de la Sfantul Duh. In dezbateri publice, in care nu ar fi curs sange, ci doar sudoare si ar fi erupt ceva flatulente, de emotia combaterii, s-ar fi luptat doua conceptii. Daca erau baieti destepti, ar fi ridicat cu inca un grad "caldura" emotionala a luptei: ar fi recurs la ironii, mai mult sau mai putin subtile. Niste "manelisti" mistocari, din cartierele marginase ale Romaniei 2011, din aceia care ataca orice, de la mici pasiuni pe care nu le inteleg la crezuri sfinte, ar fi fost suficienti. "Ba, cum e cu "De servo arbitrio", ma Martin, du Dummer?! Adica ai facut arbitrul de la Bayern Munchen servitorul tau, ma?! Ai valoare, sa traiasca Caty Bora a ta, ma?!" Acestea sunt SINGURELE arme ingaduite: cele spirituale (eruditia si duhul), si/sau cele emotionale (ironia si atacul psihologic). Atat.
Oarecum off-topic, ca sa se vada cat de deplasata si penibila a fost violenta inter si chiar intraconfesionala: eu, pe acest forum, il am ca "adversar" frecvent pe dl. AlinB. Il stimez pentru inteligenta domniei sale, uneori stilul sau acid e ca otetul in salata orientala, dar nu ii aprob ideile, mai ales pe teren confesional sau privind medicina homeopata, si i le combat cat pot si eu, dimpreuna cu spiritul sau aspru oarecum-in-mod-gratuit. Ca sa parafrazez ce a zis fratele nostru protestant: daca traiam pe vremea lui Hmelnitki, nici vorba de ironii intre mine si durul nostru coleg clujean, nici chiar spectrul unei banari pe un forum religios: direct la violenta si moarte. Sincer, eu nu as putea sa ma gandesc macar la violenta fizica contra cuiva, indiferent de gradul diferentei sau chiar antipatiei dintre crezurile, stilurile si atitudinile noastre. Desigur, inante sa imi amintiti, cu masonii si vrajitorii e altceva. :P ...doar sunt cunoscut ca unul din ceea ce unii frati ortodocsi si NP au denumit "grupul de initiativa inchizitia"...ca sa mai destindem atmosfera. Si Calvin a ars vrajitoare...si bine le-a facut. Oricat va da rau la lingurica stilul si ideile mele, ele sunt apa de ploaie in comparatie cu raul, inclusiv fizic, pe care vi/ni-l poate face o vrajitoare/un mason "inalt" initiat...
|