![]() |
![]() |
|
#11
|
|||
|
|||
![]()
Pentru continutul lor bogat in proteine, semintele au fost considerate in toate timpurile „carnea saracilor”. Planta este originara din Orientul Apropiat, sursele istorice consemnand utilizarea ei alimentara inca de la inceputul dezvoltarii societatii omenesti. Este prima leguma cultivata si consumata de om. Urme de seminte de linte au fost gasite in Turcia, in unele grote ce dateaza din anii 5500 i.e.n.
Se crede ca planta ar fi originara din Siria, de unde s-a rapsandit in toate tarile din jurul Meditaranei. In Geneza, se specifica faptul ca lintea era deja folosita pentru hrana: „O dată însă a fiert Iacov linte, iar Isav a venit ostenit de la camp” (Geneza 25, 29-34). Proprietati nutritive: Dietologii prescriu consumul de linte, deoarece, dincolo de faptul ca este un aliment foarte digerabil, este lipsit in totalitate de grasimi si colesterol. In plus, semintele de linte contin izoflavoni, substante ce curata organismul. Este o sursa foarte buna de fibre ce ajuta la scaderea colesterolului, are efecte benifice asupra digestiei si inimii, iar fibrele solubile ajuta la stabilizarea zaharului din sange. Au o crescuta concentratie de fier, un element esential, absorbit mai bine de organism daca este asociat cu alimente bogate in vitamina C (salate, kiwi, citrice). Mai contin potasiu, fosfor, calciu, vitamina B si pretioase fibre ce depureaza organismul. La fel ca toate celelalte legume, lintea are o inalta putere nutritiva (110-336 kcal / 100 gr, in functie de varietate si de modul de preparare). Semintele de linte sunt printre legumele cele mai bogate in proteine vegetale (24%) care sunt in totalitate asimilate de organism. Ciorba de linte - o ceapa mare - 3 morcovi - un patrunjel - Œ telina - un pastarnac - 1,5 cani de linte (cea roz este mai gustoasa) - 6 catei de usturoi - tarhon, busuioc, frunze de telina, frunze de leustean - otet de mere Se taie marunt ceapa si radacinoasele, se pun la fiert (adica nu le calim in ulei ci in apa), iar apoi se adauga lintea care fierbe foarte repede. La final cam cu 10 minute inainte de a se lua de pe foc se adauga tarhonul, busuioc, frunze de telina, frunze de leustean si otetul (toate dupa gust). Cu 5 minute inainte de a se lua de pe foc se adauga usturoiul dat prin mujdoaica. La sfarsit de tot se pun si frunzele de patrunjel si uleiul. |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
alimentatie bio | myself00 | Generalitati | 20 | 01.10.2012 09:24:46 |
care varianta e corecta? | victortiti89 | Generalitati | 76 | 16.06.2011 17:14:43 |
Septuaginta este cea corecta | Ioana-Andreea | Secte si culte | 14 | 18.02.2011 03:45:08 |
Cu ce criterii se determina care este credinta corecta si ceea falsa? | Bast-et | Generalitati | 14 | 30.09.2010 16:26:07 |
Pentru o intelegere corecta a ortodoxiei | bogdan268 | Despre Biserica Ortodoxa in general | 133 | 30.06.2009 02:40:42 |
|