Citat:
În prealabil postat de Doriana
Catalin, ceea ce spun eu tinteste putin mai sus decat rafuielile tale cu np. In esenta este vorba despre efectul ortodoxiei sfintitoare asupra omului obisnuit, nu neaparat a monahului singuratic. Pentru ca noi suntem oameni obisnuiti iar nevoia noastra de mantuire/indumnezeire este una practica si acuta.
|
Nu e vorba de vreo rafuiala, imi pare rau ca nu ai inteles ca aceasta e adevarul, nu scriu ortodocsii doar ca au pica pe neoprotestanti. Eu nu am avut nicio rafuiala cu vreun eterodox, doar ca unii au fost deranjati de adevarul celor scrise si s-au suparat pe cel ce cita. Cel ce spune adevarul are purtare de grija pentru neoprotestanti sau altii, nu cel care spune lucruri care plac celui ce asculta, desi il minte (fara sa stie) ca sa nu se mantuiasca. Ti-am mai scris asta. Cauta adevarul, nu ceea ce iti place sa auzi.
Eu am scris despre ortodoxul obisnuit, nu stiu de ce spui ca am scris doar de monahul singuratic. Chiar am uitat sa scriu, bine ca mi-ai amintit. Monahul pustnic este cea mai inalta treapta, nu orice monah poate face asta. De obicei primeste binecuvantare sa fie pustnic dupa mai multi ani de viata in manastire. De multe ori acesta ajunge la o vietuire asemenea celor sfinti din cer si se roaga pentru toti oamenii. Rugaciunea este considerata in ortodoxie cea mai buna fapta, bineinteles ca e de mai mare folos o astfel de rugaciune pentru cineva decat sa il ajute cu ceva.
Si multi preoti sunt oameni deosebiti, dar neoprotestantii nu cred ca inteleg, modelele pentru noi sunt in principal sfintii si cei ce au viata induhovnicita. Un om care face acte de caritate si ni se pare bun nu putem sa-l luam automat de exemplu, poate spune lucruri gresite.