Citat:
În prealabil postat de Decebal
Am spus eu că nu sunt indispensabile? Ceea ce am spus, și de fapt nu ci Tradiția Bisericii (nu niște citate împănate ci Tradiția Sfântă a Bisericii pe care ortodocșii o calcă în picioare ceas de ceas) că harul lui Dumnezeu nu se comunică exclusiv prin sacramente.
|
Faci afirmatii generalizatoare si nefundamentate.
Citat:
Raportarea însă la Sfintele Taine depinde și de preot. Asimilarea autentică a harului presupune faptul că preotul nu poate fi oricine, orice absolvent care crede el că știe ceva pentru că a terminat un seminar sau o facultate, nu orice "dinastic din tată în fiu" ca să ducă "tradiția familiei" (aceea că doar nu Tradiția) mai departe, nu orice șpăgar sau pcr-ist care a știut cum să încline balanța în favoarea lui prin tot felul de pile, și relații sau șpăgi inițiale și ulterioare. Sfintele Taine presupun o raportare anume, o dispoziție anume fără de care ele în loc să devină binecuvântare pot să devină trăznete de la Dumnezeu și asta pe baza "competenței" incompetentului în materie teologică și spirituală.
|
Pe scurt, sustii ca nu sunt valide decat daca preotul e o persoana anume, care corespunde unui "wishlist" personal?
Citat:
Dacă dumneavoastră credeți că Dumnezeu lasă mântuirea pe spatele unor șpăgari, pcr-iști și a tot felul de artiști cântăreți și mânuitori de cădelnițe, eu vă spun că nu știți ce vorbiți, fără ca asta să fie o insultă, este doar o apreciere.
|
Dumnezeu nu "lasa" El este Cel care lucreaza, dar lucreaza PRIN oameni si nu neaparat doar prin cei ajunsi la apogeul virtutii.
Inca o data, din suvoiul de calificative care nu tin de sfera teologiei, remarc ca de fapt nici miezul problemei nu tine de sfera ei, ci e vorba de rafuieli personale.
Genul care flutura stindardele dreptei (dreptatii?) credintei in fatza dar merg pe drumul care duce la sectarism.