A propos de anihilationisti, sa va zic ceva savuros: in satul ardelenesc al tatalui meu sunt, in genere, doua comunitati religioase: ortodocsi si baptisti. "Fruntea satului" e reprezentata de un grup de cateva zeci de oameni, din ambele comunitati, cei mai harnici si intreprinzatori. Bun. La extrema celaalta, aia care consta in a lenevi si sorta paduchii la lumina lumanarii, sunt, bineinteles, ciorile si un...iehovist, decare faceam misto cu totii, chiar si noi copiii. "Avrame, ma, cati martori sunteti ma, osutapatrsutatrudemi sau milioane? Ca-n satu' nost esti tu, ma. V-o luat Dumnezo ca martori la procesu' cu dracu', sau cum ma? Bistos ca va mantuiti tati martorii, asa ziceti voi? Va ia cu farfuria zburatoare?" si alte discusuri in nimicitorul umor taranesc al truditorului care nu crede in vorbe. Ala, care isi batea nevasta pe chestii de "devieri doctrinare" imaginare, si care traia din munca cu ziua prin sat, habar nu avea nici ce sa rapunda, nici de ce e iehovist, nici...nimic. Deopotriva ortodocsii si baptitisti cadeau de acord ca iehovistii sunt evident si extrem de spalati pe creier (bine, termenul taranesc si ardelenesc era altul, nu pot sa il scriu pe forum, cu toata slobozenia mea de limbaj). Deci, cam asta e portretul-robot al anihilationistului in societatea roamneasca, cel putin in ce mai are ea inca sanatos (unele medii rurale si forumuri ca acesta). Daca si colega Doriana, neoprotestanta de confesiune penticostala (desi adve sunt para-crestini, deci nici neope nu sunt, iar penti sunt singurii neope apropiati de Biserica Primara prin faptul ca pun in centrul lor doctrinar un miracol al NT, anume chiar intemeierea Bisericii, dar asta e alt subiect) a remarcat faptul ca adve iti da cu sabatul in ureche la trei minute de cum te vede, iti dai seama...pai nu zic eu bine"drone"? Adica au un automatism si o impietrire a reactiilor pe teme metafizice (cum excelent zice Delia, au organul metafizic lipsa) care mie imi evoca ceva mai primitiv si rigid chiar decat prima masina de calcul invantata de Norbert Wiener. Cu ei nu am nimic ca si frati umani; uneori colegul 99 are un umor de calitate, desi, privind prin/dupa dogme, e aproape de blasfemie cam des.
|