Citat:
În prealabil postat de UNNOOM
Trebuie sa revad niste materiale pe care le-am studiat acum cativa ani.
Oricum nu au pus bazele revolutiei stiintifice ca revolutie!
Arabii au preluat ce se putea prelua... cifra 0, shah-ul etc. Crestinii au avut ideea ca Dumnezeu are doua carti: Biblia si cartea naturii... si vroiau sa-L cunoasca pe Dumnezeu pe Dumnezeu in cartea naturii... si faceau asta sistematic...
Mendel... bazele geneticii! Cautarea centrelor de creatie ale lui Charles Darwin... dar fiindca nu le-a gasit (si fiindca a gasit altceva)... a lansat Teoria Evolutie!
Ceva interesant gasesti aici:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Francis..._%28filozof%29
Vad un pericol in ateism fiindca tinde sa se rupa de mostenirea pe care au lasat-o crestinii timp de aproape 2000 de ani ... !
O chestie similara am reprosat si neoprotestantismului ! Nu stiu ce consecinte va avea ateismul rupt de mostenirea crestina dar cu neoprotestantii treaba este evidenta! Hoarda de neoprotestanti rupta de crestinismul istoric emite aberatii pe banda rulanta (creationismul stiintific lansat de adventisti, antivaccinismul deoarece prevenirea cancerului de col uterin ar putea oferi un fel de licenta pentru inceperea vietii sexuale etc.). Astia chiar au reusit sa impuna pedeapsa cu moartea intr-o tara Africana pentru homosexuali (religiile traditionale si-au invatat lectiile insa astia tind sa repete prostiile)!
De asemenea... am senzatia ca cei de la ASUR pot fi vocea unora dintre oamenii secularizati din Romania dar nu pare a avea a face cu umanismul (cel putin nu cu cel pe care l-am inteles din umila mea cultura generala)
|
eu cred ca toata lumea a avut o contributie la progresul stiintific(de la greci si babilonieni, la chinezi, rusi, arabi, crestini, musulmani etc.). Deci in final, e mostenirea tuturor, si nimeni nu are dreptul sa zica ca e doar a lor.
Apropo, observati cumva la unii atei moderni tendinta asemenatoare neoprotestantismului de belle epochizare a progresului stiintific, de o imparte in 2 categorii, (bine, 3, mai e o perioada in care ''nu aparusera inca vre-un zeu in mintea omului'', pe undeva prin crepusuculul preistoriei,de eram sentienti, dar nu prea), apoi dupa ce inventam roata si focul si marijuana(probabil), apare Grecia antica+Alexandria, unde era mega progres stiintific(ce-i drept aveau niste jucarioare dragute gen mecanismul Antikythera), de zici ca atingeam singularitatea tehnologica prin anul 1200 (apropo, ce parere aveti de miscarea transumanista?). Desigur, prin anul 800 vin, metaforic vorbind, espicopii crestini si ii baga stiintei pumnul in gura, drept pt care urmeaza Evul Intunecat, unde oamenii ardeau 5 vrajitoare pe rug zilnic, iar spectatorii priveau in timp ce un doctor le facea lasare de sange cu lipitori si mercur.
Din fericire, apare Renasterea, plina cu opere de arta si statui cu oameni goi, care semnaleaza inceputul urcusului nostru inapoi spre science&reason&stuff, eliberandu-ne de ignoranta, pentru ca umanitatea sa poata sa isi realizeze scopul maret, dar vag definit.