Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 08.01.2013, 13:38:05
celestial_pottery
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Dar de Constantin cel Mare ce ziceți? Este, sau nu, sfânt?

Nu folosește nimănui să tot arate paiul din ochiul celuilalt. Nici nouă, nici vouă.
Frate, ai dreptate. Dar, vei fi, cred, de acord ca acestia sunt sfinti politici. Ca sa nu fiu, taman eu, acuzat de subiectivism, precizez foarte clar ca si daca as fi fost ortodox, tot as fi considerat ca acesti doi domnitori sunt sanctificati abuziv si sunt sfinti politici, iar acatistele lor ar fi avut pentru mine (si pentru destui altii) valoarea "sfintitoare" a discursurilor lui Ponta. :D
De exemplu, si acum il consider pe Chiril de Alexandria un sfint politico-ideologic. Sau pe Fotie cel Mare... Quod attinet pe Constantin, e evident ca a fost primul gest de lingusire subiectiv-politic al Bisericii Bizantine pe linga puterea politica: "ne-a scos din ilegalitate, e de la Dumnezeu, nu se poate altfel". Nu caut acum linkurile, dar era o opinie generalizata printre schimnici si fostii torturati care nu apucasera sa devina mucenici, ca "legalizarea" crestinismului e un semn al Sfirsitului si nu poate veni de la Dumnezeu. Bine, era parerea lor, dovedita in timp ca fiind in mare parte gresita, totusi anume nuante sunt de luat in seama. Dar, vorba ta, ce rost are sa ne certam? Nu o mai terminam pe acest subiect pina la Parusie. :)
On-topic: o institutie ca Sfinta Inchizitie ar fi mai mult decit necesara in aceste vremuri, pentru care cuvintul "decadente" e un compliment. Din motive evidente, as zice eu.

Last edited by celestial_pottery; 08.01.2013 at 13:51:08.
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Inchizitia doctor_faustus Biserica Romano-Catolica 34 10.07.2017 18:38:55