Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 08.01.2013, 20:06:43
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de celestial_pottery Vezi mesajul
Frate, ai dreptate. Dar, vei fi, cred, de acord ca acestia sunt sfinti politici. Ca sa nu fiu, taman eu, acuzat de subiectivism, precizez foarte clar ca si daca as fi fost ortodox, tot as fi considerat ca acesti doi domnitori sunt sanctificati abuziv si sunt sfinti politici, iar acatistele lor ar fi avut pentru mine (si pentru destui altii) valoarea "sfintitoare" a discursurilor lui Ponta. :D
De exemplu, si acum il consider pe Chiril de Alexandria un sfint politico-ideologic. Sau pe Fotie cel Mare...
Nu exista sfinti politici, dar cei ce au unele influente ecumeniste ii vad asa, pentru ca nu inteleg diferentele intre culte si cred ca toate sunt bune si adevarate. De aceea nu inteleg ce este erezia, de ce au fost sinoade, practic toata istoria crestinismului. Din aproape in aproape vedem ca majoritatea sfintilor sunt martiri sau marturisitori ai dreptei credinte.
Cum scriam si in mesajul precedent un sfant aparator al dreptei credinte e la fel de mare privit ca si un nevoitor care s-a nevoit si a facut fapte bune.
Pana la urma cine s-a mantuit, adica a ajuns in Rai e si sfant, dar sa ne gandim de ce Sfantul Stefan cel Mare nu doar ca s-a mantuit, dar a fost si mare, cum ii spune numele. Gandeste-te si tu, un credincios care face fapte bune, are viata curata, se poate mantui el si poate si cativa din jur.
Turcii doreau sa cucereasca tara. Ce s-a intamplat in tarile crestine cucerite de turci? In Turcia, Orientul apropiat si nordul Africii majoritatea populatiei era crestina, acum marea majoritate este musulmana. Chiar si in Europa in Albania mai sunt doar 20% ortodocsi (majoritatea devenind musulmani), iar in Bosnia musulmanii de acolo sunt slavi convertiti.
Doar din acest punct de vedere a avut un merit Sfantul Stefan cel Mare?
Nu mai punem la socoteala ca insusi viitorul cardinal polonez spunea ca tinea post si rugaciune inainte si dupa batalii.
Despre Sfantul Ciril am arata ca sunt niste neadevaruri propovaduite de atei, daca puneti mai mult baza pe asta decat pe sursele istorice nu e prea bine (desi cred ca baza informatiilor e filmul Agora, facut de se stie ce regizor, nici eu nu auzisem de Hypatia pana la aparitia filmului).
Sfantul Fotie cel Mare a fost un mare sfant, cum i-a ramas si numele, a fost denigrat pe nedrept de catolici pana la descoperirile facute in perioada interbelica tot de un istoric catolic.
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Inchizitia doctor_faustus Biserica Romano-Catolica 34 10.07.2017 18:38:55