Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.05.2013, 09:58:19
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
Din câte cunosc, creștinii care își văd de cele creștinești nu trăiesc un zbucium permanent.
E drept că sunt și perioade de zbucium în viața fiecărui om creștin, mulți au făcut referire la ele, însă de obicei viața omului credincios în Dumnezeu este mai calmă, mai liniștită, mai tihnită și echilibrată, acestea toate ca rod al credinței, al rugăciunii și postului, al împărtășirii cu Sfintele Taine (includ aici și Spovedania, Maslul).

Deși unii dintre creștini trec prin experiențe grele de viață (acasă, la seriviciu, cu sănătatea etc.), se disting de alți oameni tocmai prin liniștea aparte pe care o au în suflet. Ea vine deseori spontan și trăiește durabil, după mărturisirea unor păcate grele sau după o miluință bineplăcută Domnului, numai de El știut fiind acest lucru...

Nu știu de ce vorbești adeseori despre zbucium. Dacă însă trăiești des aceasta, eu îți împărtășesc opinia mea, o simplă ipoteză personală pe care te rog să o citești fără supărare: ceva nu e în regulă undeva în învățătura de credință sau în practica rugăciunii și ale celorlalte ale vieții creștine (slujbe, miluință după puteri cu toată căldura și compasiunea și simțământul nevredniciei proprii, posturile, spovedania).

Îmi faci impresia că tu vrei să primești un dar fără să faci ce se potrivește pentru aceasta.
Gândește-te: când vrei să vină liftul, oare nu apeși pe buton? Aștepți să vină singur ca și cum ar ști că tu îl aștepți, precum aștepți poștașul?...:)
Apasă și tu pe butonul corect (adică pe acela al vieții de credință) și vei primi cu siguranță liniște, bucurie, pace de la Dumnezeu. Sau mai corect, nu mai refuza ceea ce oricum îți vine: harul Domnului, pe care unii cred că îl obținem doar prin eforturi de tip sportiv și masochist, iar eu cred că îl primim neîncetat prin însăși practicarea credinței la nivel sufletesc și acțional, în purtări însă îl desconsiderăm prin aceea că ne ținem cu mintea și cu inima la pohte și pohticele străine de Dumnezeu, sustrăgîndu-ne astfel singuri de la bucurie și pace. În toate cele ale slujbelor și practicilor creștine lucrează harul, nu e nevoie de nimic spectaculos în plus.

Bucuria și pacea creștinului vin măcar în unele momente, măcar de o sărbatoare sau la o vecernie, măcar la o discuție cu un frate sau o soră de credință etc. Măcar când citești Scriptura sau când murmuri un cântecel. Măcar după lacrimile unei rugăciuni, când chemi sau când de-a dreptul strigi pe Domnul!
Toți cei care au rămas credincioși în Hristos și se arată deschiși către alții întru credință, au experiat în viața lor, periodic măcar dacă permanent nu se prea poate, bucuriile credinței.
Acestea nu sunt basme, sunt experiențe personale ale multor oameni, cărora mă alătur și eu să mărturisesc. Bun este Domnul! De nespus. Bun, dulce, puternic, milostiv foarte!

Crede aceasta și pune-te pe treabă, ușurel și smerit și cu inima și mintea larg deschise, ori măcar întredeschise cât să intre un firicel de lumină și sunt sigur că va veni o zi când vei spune întru Hristos: Adevărat! Adevărat a înviat!

Apropie-te de oameni credincioși, intră în relație concretă cu ei, cu oameni vii în carne și oase, și fă ce fac aceia! Vei dobândi și tu darul de care ei se bucură deja.
Subscriu spuselor Annytei,foarte bun comentariu(mai ca l-as pune la comentariul zilei,dar m-am lecuit ...)
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote