Citat:
În prealabil postat de dobrin7m
Cu un singur amendament. cand studiezi Scriptura sau scrierile sfintilor din Sfanta Traditie, cunostiintele au o cu totul alta structura decat cunsotiintele subiective construite despre orice altceva. In acest caz studiul trebuie sa fie simpla invatare a ceea ce a spus Sfintii cand au interpretat Scriptura ca daca ne apucam noi sa interpretam Scriptura si scrierile sfintilor apai nu stiu daca nimerim tocmai bine. Metodele si tehnicile au in principal ordinea a ceea ce citim adica care sfant il citim , si invatam, iar cu privire la usuratatea invatarii nu ne ramane decat sa avem incredere in Bunul Dumnezeu , deplina spun eu si atunci invatam cum si citim. Deodata. In ceea ce priveste Scriptura, avem si duhovnicii, care ne pot lamuri orice aspect neclar.
Am vazut ca totusi discutati despre ortodoxie si invatatura sfintilor nu despre cum se planteaza castravetii.
|
"Simpla învățare" a spuselor sfinților este o activitate foarte complexă. Ca orice soi de învățare autentică, dealtfel. Despre care e limpede, din modul în care scrii, că nu ai învățat prea multe - însă dai sfaturi și faci aprecieri valorice și corecturi ca și cum ai deține cunoștințe aprofundate despre învățarea umană în general și despre învățarea duhovnicească (ori măcar teologică) în special.
Apoi ne instruiești, inocentă, în legătură cu smerenia, ne dai lecții de viață, te ocupi de admonestarea porcilor, omiți cu anii să îți precizezi țara unde viețuiești (precizînd o altă țară - bine că nu Patagonia) dar ții prelegeri despre răbdare, prezinți amănunțit viciile altora, chiar ale unor popoare întregi (!!!) deși îndemni să nu (te) judecăm etc.
Cum să numim amestecul acesta? Ghiveci? Salată? Bine ar fi, ca, oricum s-ar numi, să renunți la el.
Mai bine ai alege să te liniștești, mai întâi, Mihaela... Măcar o vreme, prin harul lui Dumnezeu!