Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #11  
Vechi 11.09.2013, 01:54:56
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned
 
Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Mesaje: 1.946
Implicit Un exemplu de harababură

Iată un articol care, din păcate, este pus ca lecție educativă pe un site de un anumit impact și prestigiu:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/psi...ctiva-ortodoxa

O persoană care își ascunde identitatea (oare de ce?) face o salată de idei și, mai ales, un melanj atitudinal: ba se îndoiește de psihologie, ba o apără, ba o critică, ba arată că te duce împreună cu clienții tăi în iad (hopa??) etc.
Un discurs tipic de om confuz. De nu cumva, de om lipsit de onestitate.
E ușor să critici orice, fie și psihologia și chiar hipnoza (mă refer iar la tehnica asta doar pentru că așa scrie la începutul articolului), când nu ai nimic de spus în afară de declarații globale acuzatoare și de pofta de a critica pur și simplu. Fără argumente pertinente, fără dovezi certe, fără studii serioase. (în schimb o serie de stimulări emoționale, cu lacrimi, se strecoară rapid în peisaj) Ca să nu mai spun că de fapt autorul acelui articol de propagandă își face reclamă, strecurînd două-trei direcții pe care le laudă. Și, culmea, laudă mai întâi tocmai terapia cognitivă care, se știe, are ca instrument, printre altele mai des folosite, tocmai tehnicile sugestive! ... Educație la "Ortodoxia tinerilor"?... Mai degrabă confuzie și harababură.)
Dar, oameni buni, avem în domeniu oameni de meserie, chiar experți de nivel mondial ale căror cărți și conferințe și articole și studii le găsim în librării și pe internet, oameni care arată ei înșiși care sunt limitele și avantajele instrumentului lor de lucru. Ca orice experți din orice domeniu, ca și doctorul, ca și inginerul etc., acești oameni își prezintă cunoașterea și posibilitățile, dar nu fac nici valuri nici mituri: arată în ce constă o tehnică psihologică sau alta, care sunt mecanismele, ce lucruri bune se pot face și până la ce limite, respectiv ce se poate întâmpla prost.
De ce nu-i ascultați pe aceștia și luați de bun ce spun amatorii și, de-a dreptul, denigratorii cu intenții ascunse?

Iar acum o întrebare pentru toți criticii fără discernământ ai psihologiei: fraților, e bună rugăciunea?
Gândiți-vă bine, vă rog, înainte să răspundeți!

E bună rugăciunea?
Oricînd?
Oriunde și oricum?
Fără nici o limită?
Fără de meșteșug?
Fără nici o restricție?
Fără nici o prevedere?
Indiferent de context?
Fără nici o îndrumare?
Fără de rânduială?
E bună rugăciunea în mod absolut?
Dacă e bună în mod absolut, de ce mai sunt învățători ai ei? De ce atâtea mii și mii de cărți? De ce atâta prevedere și îndrumare? De ce rânduiala și tipicul au un rost al lor?
De ce nu ne rugăm cu toții la fel?
De ce nu ne repezim cu oricine și oriunde la rugăciune?
De ce Însuși Hristos ne-a învățat cum să ne rugăm?

Ei bine, așa și cu psihologia. Așa și cu amărâta aia de hipnoză (o tehnică printre mii de alte tehnici, cu indicații și cu mulțime de zone unde e inoperantă, că nu folosește la nimic).
Tot ce e sub soare, tot ce trece prin mâna și sufletul omului NU e nici bun nici rău în mod absolut.
Tocmai de aici începe "secretul", de aici începe învățătura, aici e lupta fiecăruia, aici e greul, aici e discernământul, aici e arta și știința și priceperea ș.a.m.d.
Nici un psiholog nu e bun sau rău prin tehnicile sale. La amatori, da, tehnica e tare! Casa, mobila, merțanu, faru, marca rachetei, lustruiala etc. Dar dacă dai de un meseriaș, te bate 6-0 și cu coada de mătură, nu-i trebe rachete Adidas. Precum și psihologul, n-are nevoie de nu știu ce super tehnici sau hipnoze ca să îți fie de mare folos, dacă ai disponibilitate să te îndrepți pe undeva și pricepi cum să lucrezi cu sufletul tău în colaborare cu terapeutul. La fel și preotul, n-are nevoie de nu-ș ce rugăciuni sofisticate, nici de barbă lungă și stufoasă și frumos parfumată. Dar tu, care-l cauți pe Doctor, vrei să te vindeci? Ești dispus să schimbi ceva în viața ta? Ai înțelepciunea să renunți la ceva din ale tale cele mult iubite de tine? Iată întrebarea, bogatule...

Cine se învrednicește să deprindă rugăciunea, va pricepe și cum e cu multe altele... Cei ce vă rugați, ca lucrare statornică și cu oarecare spor duhovnicesc, sper că sunteți de acord cu mine.
Mare e pavăza rugăciunii ca lucrare statornică. Îți ascute simțul detectării falsului pentru că, mai mult ca oricînd, la rugăciune acesta e simțul cel mai ascuțit în om: simțul detectării minciunii. Simțul descoperirii minciunii personale. Când te rogi îți simți imediat minciuna, neseriozitatea, lenea, duhul măgăriei proprii.
Orice formă de păcăleală e exclusă la rugăciune, dacă ai cât de cât în tine, funcțională, conștiința de sine... Și frica de Dumnezeu.

La fel și cu psihologia. Ba chiar și cu hipnoza. Practicarea și evaluarea lor trec prin onestitate, discernământ și multe altele.
E lucru dăunător să aruncăm în derizoriu sau să demonizăm domenii întregi și mulțimi de oameni doar pentru că așa ne vine și pentru că, de fapt, nu avem cunoștințe reale despre acele lucruri și persoane. Vorbim, criticăm, judecăm (sau dimpotrivă, lăudăm cu exaltare) pe psihologi și psihologie doar din auzite. E lucru înțelept, acesta, bogatule?

Last edited by cezar_ioan; 11.09.2013 at 08:49:41.
Reply With Quote