Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #11  
Vechi 12.09.2013, 11:25:32
dobrin7m's Avatar
dobrin7m dobrin7m is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 02.08.2010
Locație: Londra
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.926
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Decebal Vezi mesajul
Vă înșelați, doamnă, nu s-a făcut doar o astfel de comparație, ci o comparație între preoți și oamenii care lucrează în domeniile științifice în general, inclusiv medicii și psihologii. Este de domeniul evidenței că în domeniile științifice în general, acolo unde se face școală serioasă, cantitatea și calitatea studiilor, a muncii atât în perioada studiilor cât și în perioada exercitării profesiei este mult mai mare decât în cazul preoților ortodocși. Lucrul ăsta este pur și simplu o evidență, și care se bazează pe faptul că în domenile științifice oamenii iau lucrurile mult mai în serios decât în domeniul religios unde domnește mult arbitrarul, subiectivismul. Iar astea se datorează metodelor abordate, faptului că metoda științifică în general implică o rigoare și o critică în cercetarea fenomenelor, ipotezelor, teoriilor, pe când actualmente în religie și teologie domină bunul plac, subiectivismele, arbitrarul și așa mai departe. Metoda științifică critică impune o rigoare a gândirii, a logicii, pe când la ortodoxei lucrurile merg și cu sărutări de icoane, aprinderi de lumânări și niște punguțe cu napolitane ori niște sărmăluțe la zile festive; lucrurile sunt cam simple, așa cum le fac unii să fie. Nu spun că în esență domeniul teologic ar fi unul simplu, ba dimpotrivă, ci felul în care este tratat în general l-a transformat într-o chestie care pare destul de simplistă, mai ales dacă ești puțin mai înalt, ai un glas bun la cântat, te mai faci că studiezi și că înțelegi și, în unele cazuri, mai și dai o șpagă (simonie adică) pentru a ajunge pe postul râvnit, șpagă pe care evident aștepți să o recuperezi de pe spatele "credinței" "credincioșilor".

Mai este un aspect. Dacă presupunem că religia se ocupă cu medicina spiritului, atunci nu vi se pare de-a dreptul absurd ca medicii care se ocupă de trup să studieze, și la un mod serios cu foarte multă muncă intelectuală, ani și ani grei de zile, în timp ce alții, cvare pretind că înțeleg cum stă treaba cu medicina spiritului pot să ajungă la "cabinet" și după câțiva ani de seminăraș, la asta adăugând și lipsa de maturitate spirituală, morală și intelectuală a multor preoți care intră în câmpul muncii. Eu aici văd în această comparație un avantaj evident pentru domeniul medical, unde se muncește la greu și unde un malpraxis, unul singur, poate însemna foarte mult, în timp ce medicina care pretinde că are în vedere spiritul, adică ceva mult mai de preț și mai complex decât trupul sau anumite părți ale sale, expediază lucrurile destul de simplist și peste astea au loc din nefericire foarte multe malpraxisuri în plan spiritual, moral și teologic, malpraxisuri pentru care cei care le comit nu pot fi trași la răpundere, nu ai la cine să raportezi, sunt mult mai multe și mai puțin evidente și așa mai departe.
Domnul stie mai bine cine e inselat printre noi. Degeaba spun eu dumitale va inselati, sau dvs mie va inselati ca de multe ori nu e cum spunem noi ca ce stim noi toate cele dinlauntru ale sufletului unui om?

legat de anii de studiu si evidenta cum ca preotii ortodocsi nu studiaza cat cei din domeniile stiintifice, as dori totusi sa va spun ca e si normal sa studiezi foarte mult intr-un domeniu lumesc, din cele ale lumii. Si si asa nu realizeaza multi prea multe daca nu intervine Dumnezeu prin marea sa iconomie sa le lumineze mintile. dar preotii studiaza toata viata asa sa stiti, toata viata se formeaza , niciodata nu inceteaza sa citeasca, sa invete citind Sfanta Traditie si intelegand Sfanta Scriptura si toata viata se roaga Domnului sa le dea intelepciunea si harul sa ajute sufletele omenesti.
de aceea si noi avem datoria sa ne rugam pentru ei , nu sa ii blamam si sa ii criticam pentru ca poarta si ei pacate asa cum si noi la randul nostru purtam. Avem pretentia ca preotii nostru sa fie sfinti insa cuvantul Sf. Ioan Gura de Aur este minunat in acest sens, ca avem preotii pe care ii meritam . Indemnul de a naste preoti buni este intradevar plin de adevar, caci cum suntem noi asa crestem si educam.

In ortodoxie nu merge nimic doar cu sarutari de icoane si pungute de napolitane sa stiti, a invata sa tii paza mintii, sa lupti cu propriile tale pacate si deprinderi rele nu este un lucru usor. Unii dintre noi nici macar nu avem habar cum este aceasta, actionam din impulsuri ale firii si ne bazam pe propria noastra minte si gandire care fara interventia lui Dumnezeu nu poate da solutii bune.

Cunoasterea sufletului omenesc calauzit de Duhul Sfant este cu adevarat adevarata psihologie. A incerca sa deslusesti tainele sufletului omenesc pornind pe calea cea lumeasca nu va duce niciodata la adevarata cunoastere.
Sf. Dimitrie al Rostovului in cartea Alfavita duhovniceasca ne spune asa: pentru a ajunge la cunoasterea de Dumnezeu trebuie mai intai sa cunosti toata creatia, modul cum ea functioneaza, de ce, precum si cunoasterea de sine, a ta insuti. Fara Dumnezeu niciodata nu vom ajunge sa intelegem nici creatia si legile care o guverneaza si nici pe noi insine si deci omul si tainele sufletului sau.

atunci cand vom ajunge sa ne cunoastem putem spune ca suntem adevarati psihologi. Nu in facultatile lumesti de psihologie inveti adevarata psihologie ci in scoala duhovniceasca, scoala ascultarii, a luptei cu tine insuti. Deci nu sunt impotriva acestei adevarate psihologii ci impotriva psihologiei lumesti, fara de Dumnezeu. Sigur nu neg ca pot exista si psihologi crestini, insa sunt foarte putini tocmai pentru ca , fara sa isi dea seama, si mintea lor se supun acelorasi legi. Si astfel dau intaietate tocmai invatamintelor lumesti uitand ca Dumnezeu , daca voieste, intr-o clipita te poate face cunoscator al tuturor tainelor sufletului omenesc.
__________________
"De carma mintii atarna incotro pornim si unde mergem.
Adevarul este fiinta vie.
Gandurile omului nu sunt ca si gandurile Domnului.
Credinciosul in Dumnezeu depaseste limitele omului.
Nu sunteti voi cautand pe Iisus? Voi stiti despre Iisus o multime de lucruri dar nu il stiti pe El. Si pana nu Il gasesti pe Dumnezeu, nu te afli nici pe tine, nu-ti gasesti nici sensul tau nici sensul lumii." Cuv. Arsenie Boca

Last edited by dobrin7m; 12.09.2013 at 11:28:33.
Reply With Quote