Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.09.2013, 23:05:24
iliegh
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
Senzația de... ce?
E ca și cum ai spune mărul de ...gutuie.

Ilie, parcă spuneai că ești om de știință. Păi se poate?....

P.S. Ipoteza materialistă că procesele psihice ar fi generate/cauzate/determinate de substratul neurocortical cu procesele sale, a făcut, ce-i drept, carieră în psihologie și mai face și azi, sub o formă nouă și foarte elegantă și hiperdocumentată: științele cognitive.
Însă, chiar și cei mai înrăiți cognitiviști acceptă că viața psihică este în relativă interinfluență cu procesele neurocorticale, în determinismul proceselor psihice intervenind simultan o mulțime de alte determinări majore.
Principalii autori din domeniul epistemologiei de astăzi și principalii gânditori din psihologie tind să convină asupra faptului că viața psihică este relativ autonomă față de determinismul ei neuronal. S-au scris tone de cărți pe tema asta (arătîndu-se limitele reducționismului neuro), am citit și eu vreo două-trei din ultimii ani, lucrări excepționale și am tras următoarea concluzie: habar nu avem de fapt ce-i cu rădăcinile, izvoarele, mecanismele psihismului. Dar nu deznădăjduim! Cătăm, căutăm, că vreme avem destulă...:)
Nu sunt expert in neuropsihologie, dar lucrez cu retele neuronale.
Indiferent despre ce proces psihic vorbim, vaz, auz, foame, durere, vointa, dragoste, ura, toate isi au sursa in interiorul creierului (cu mici exceptii in care e implicata si maduva spinarii). Toate aceste procese nu sunt decat perceptii sau interpretari ale perceptiilor.

Cu acest fapt elementar cred ca sunt de acord si principalii autori despre care vorbesti..
Ca nu se cunoaste clar mecanismul psihismului nu e foarte surprinzator. Trebuie sa fie un mecanism complicat, bazat mai mult pe o structurare a informatiei decat pe mecanica sau electricitate chioara. Sigur ca o sa cautam, doar nu o sa punem acum si psihismul pe seama vreunui zeu sau cine stie ce fenomen paranormal.
Reply With Quote