Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Din Noul Testament

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.11.2013, 21:37:09
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit Părintele Cleopa - Predică la Sfântul Ioan Gură de Aur

Să ne rugăm cu evlavie la Sfântul Ioan Gură de Aur. El este "apostolul pocăinței, care se roagă în fața Preasfintei Treimi pentru noi toți". Să imităm curajul lui, tăria lui, nevoința lui și sfințenia vieții lui. Să ne aducem aminte că el a contribuit la încreștinarea țării noastre și mai ales a Dobrogei, unde trimitea misionari să încreștineze pe daci și pe sciți și avea prietenie cu episcopul de Tomis, Teotim I, cu Sfântul Ioan Casian și cu călugării sciți.

Iubiți credincioși,

Astăzi Biserica lui Hristos cea dreptmăritoare sărbătorește pe marele luminător și dascăl al lumii, pe stâlpul și întărirea Bisericii, pe propovăduitorul pocăinței care a fost Sfântul Ioan Gură de Aur.

Este cu neputință a vorbi după vrednicie despre viața, învățăturile și suferințele acestui prealuminat ierarh al Bisericii lui Hristos. Așadar să spunem pe scurt viața, faptele și învățăturile Sfântului Ioan Gură de Aur, spre lauda lui Dumnezeu și folosul sunetelor noastre.

Acest mare ierarh s-a născut în Antiohia Siriei, din părinți necredincioși, care țineau de credința elinească. Tatăl său, dregător împărătesc, se numea Secund, iar mama sa se numea Antuza. Îndată după naștere tatăl său a murit, iar mama sa, renunțând la căsătorie, s-a jertfit pentru el. Când a ajuns în vârstă, a fost dat la învățătura înțelepciunii elinești lui Libanie sofistul și Andragatie filosoful, deprinzând de la ei frumoasa vorbire și filosofia. Apoi, cunoscând pe adevăratul Dumnezeu, a lepădat credința elinească și a primit botezul de la Meletie, episcopul Antiohiei. Apoi, cu darul lui Dumnezeu, s-a botezat și mama lui.

După ce își continuă studiile la Atena, se întoarce în patrie la Antiohia și îngrijește de mama sa, până ea se duce la Domnul. Apoi, renunțând la deșertăciunea acestei vieți, o părăsește și intră în nevoința monahală, la o mănăstire din apropiere. În puțină vreme a sporit atât de mult că întrecea pe toți ceilalți cu râvna, cu rugăciunea, cu smerenia și dragostea. Tot din tinerețe fericitul Ioan a început a scrie și cărți de învățătură creștină pentru preoție, pentru smerenie și pocăință, precum și o epistolă către monahul Teodor, plină de mult folos, pentru că avea de la Dumnezeu darul învățăturii și al mângâierii Sfântului Duh. Despre acest dar s-au descoperit unui monah cuvios cu numele Isihie, care viețuia în aceeași mânăstire, următoarele:

Într-o noapte, rugându-se mult, a fost răpit cu mintea la cer și a văzut o vedenie ca aceasta: Doi bărbați luminati, pogorându-se din cer, îmbrăcați în haine albe și strălucitoare ca soarele, au intrat la fericitul Ioan, unde el își făcea rugăciunile sale. Unul din ei ținea o hârtie scrisă, iar altul niște chei. Ioan, văzându-i pe dânșii, s-a înspăimântat și s-a închinat până la pământ, iar ei luându-l de mână, l-au sculat, zicând: "Nădăjduiește și nu te teme!" Ioan a zis către dânșii: "Cine sunteți voi, domnii mei?" Iar ei i-au răspuns:

"Nu te teme, bărbatul doririlor celor bune, noule Daniile, întru care bine a voit a locui Duhul Sfânt, pentru curăția inimii tale, pentru că suntem trimiși la tine de Marele Învățător și Mântuitorul nostru Iisus Hristos".

Cel dintâi, întinzându-și mâna sa, i-a dat hârtia, zicând:

"Primește hârtia aceasta din mâna mea, că eu sunt Ioan cel ce m-am rezemat pe pieptul Domnului, la Cina cea de Taină, și de acolo am scos dumnezeieștile descoperiri. Domnul îți dă ție a cunoaște toate adâncurile înțelepciunii, pentru ca să hrănești pe oameni, nu cu învățătura hranei celei trecătoare, ci să astupi cu cuvintele tale gurile ereticilor și ale iudeilor hulitori, care grăiesc fărădelegi asupra Dumnezeului nostru".

Apoi întinzând și celălalt mâna, i-a dat cheile, zicând:

"Primește acestea, că eu sunt Petru căruia îmi sunt încredințate cheile împărăției, îți dă ție Domnul cheile sfintelor Biserici, și pe care vei lega, să fie legat, și pe care vei dezlega, să fie dezlegat". Fericitul Ioan, plecându-și genunchi, s-a închinat lor, zicând: "Cine sunt eu ca să primesc și să port niște slujbe mari și înfricoșate ca acestea, fiind om păcătos și mai nevrednic decât toti oamenii?"

Iar Sfinții Apostoli, care se arătaseră, luându-l de mâna dreaptă, l-au ridicat, zicând: "Stai pe picioare, îmbărbătează-te și te întărește și fă cele poruncite ție. Apoi nu tăinui darul dat ție de la Domnul nostru Iisus Hristos, spre sfințirea și întărirea poporului Său, pentru care și-a vărsat sângele Său, ca să-i mântuiască din înșelăciune. Grăiește cuvântul lui Dumnezeu fără încetare. Adu-ți aminte de Domnul, Care a zis: Nu te teme, turmă mică, căci a binevoit Tatăl vostru a vă da vouă împărăția. (Luca 12, 32). Deci și tu, nu te teme, pentru că a binevoit Hristos Dumnezeul nostru a sfinți prin tine multe suflete și a le aduce la cunoștința Sa. Vei avea multe necazuri pentru dreptate, dar să rabzi ca un diamant tare, pentru că așa vei moșteni împărăția lui Dumnezeu!"

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Predica despre iertare Ioana Amariucai Intrebari utilizatori 4 29.06.2012 11:08:05
o predica frumoasa marius.b. Generalitati 1 31.07.2011 23:18:41
Predica de pe Munte catalinabalhui Din Noul Testament 1 17.03.2009 16:58:46
Predica Hartford Despre Biserica Ortodoxa in general 3 06.02.2008 12:14:30