Citat:
În prealabil postat de catalin2
Problema e ca oamenii nu asteapta canonizarea si deja se inchina.
|
Cuviosul Paisie Aghioritul a trecut la Domnul în anul 1994 și a fost canonizat anul trecut. Timp de 20 de ani, foarte mulți pelerini s-au închinat la mormântul acestuia, mormânt care a devenit loc de pelerinaj al ortodocșilor din întreaga lume. Pelerinii l-au crezut sfânt înainte de a fi canonizat. În iulie 2014 când părintele nu era canonizat, pe la mormântul aceastuia au trecut în jur de 120.000 de oameni. Iată că fenomenul de la Prislop nu este unicat:
https://sfantulmunteathos.wordpress....oritul/page/2/
Cuviosul Sofronie de la Essex a întemeiat obște mixtă (monahi și monahii) în cadrul acealeași mănăstiri, un fenomen rar întâlnit în ortodoxie (nu prea se împacă cu canoanele, sper să nu greșesc). Este doar un exemplu din multe altele care sunt puse sub lupa canoniștilor. Și cu toate acestea cuviosul Sofronie este următorul pe lista de canonizare. De asemenea, locul unde a fost înormântat cuviosul a devenit loc de închinare și reculegere.
Sfântul Serafim de Sarov avea acatist făcut de către credincioși înainte de a fi canonizat.
Am dat aceste exemple ca să se înțeleagă că anumite comportamente, mai mult sau mai puțin potrivite cu învățătura Bisericii, au apărut și în jurul unor sfinți deja canonizați sau care urmează a fi canonizați.