1. Eu nu am intrebat ce scop au fazele lunii, ca ne ajuta sa masuram timpul, ci am intrebat cum se produc, adica de ce uneori e luminata toata luna, alteori doar pe jumatate si alteori doar pe sfert.
2. De ce e luna rosiatica intr-o eclipsa de luna:
Citat:
În prealabil postat de Trimisul
Fenomenul care se întîmplă este acela că Luna ajunge exact la distanța maximă față de soare Soarele și cum soarele aleargă pe cer mai repede ca Lună și cum spațiul este finit este normal ca să vedem cum Luna iese din conul Luminos dintr-o parte și intră în el înapoi din partea cealaltă. Iar acest lucru e posibil doar pentru că Luna este luminată de oglinda plană a pămîntului și mărilor și pentru că reflexia în ambele direcții ce ajunge pînă la Lună acoperă toată suprafața Pămîntului și asta o putem înțelege clar la eclipsa de Lună.
Luna devine roșiatică pentru că exact în momentul culminant și la faza de eclipsă totală de Lună există totuși destulă lumină care să ajungă la Lună dar lumina aia are la activ pe direcția ei mai mult de o unică reflexie. Deci tocmai atunci ajung raze de lumină care au mai multe reflexii la activ și cum lumina la trecerea prin straturile de aer care se văd pe cer albastre își pierde componenta albastră de parcă ar fi filtrată rămîne ca razele ce o scaldă la momentul maxim al eclipsei să conțină lumină cu o componență mai mult roșie decît albastră, pentru că lumina roșie nu a fost filtrată de straturile de aer.
|
Despre a cui con luminos e vorba aici? Soarele lumineaza ca o lanterna doar intr-o directie producand un con de lumina?
Treaba cu filtrarea de catre atmosfera a componentelor cu lungime de unda mai mica din spectrul luminii nu e rea. In sfarsit un pic de fizica corecta. Intr-o teorie rationala a formarii eclipselor de luna aceasta e explicatia culorii rosiatice. E vorba de filtrarea componentei albastre combinata cu refractia razelor solare care vor intra de fapt in conul de umbra produs de Pamant si astfel vor ajunge pe luna dandu-i culoarea caracteristica.
Citat:
În prealabil postat de Trimisul
3.Păi atunci cînd la noi e zi, in Australia sau prin alte parti e noapte pentru că Lumina de la soare suferă fenomenul de refracție la trecerea prin mediu, prin straturile de aer, formîndu-se un con rond concav cu baza pe pămîntul plat și mările plate. Tot ce e în interiorul conului e zi, între dimineață și seară, iar tot ce e în afară e noapte. De aceea avem și răsărituri și apusuri
și de aceea vedem o unică față a lunii pentru că în curbă concavă merge și imaginea de la Lună și de la Soare.
|
Ce inseamna "con rond concav"? Puteti sa incarcati aici pe site o imagine cu un con rond concav? Eu stiam ca aria laterala a unui con reprezinta o curba convexa si nu concava. Dar poate or fi existand si conuri rond concave. As vrea totusi sa vad unul.