Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #11  
Vechi 10.08.2016, 20:23:41
vsovi vsovi is offline
Banned
 
Data înregistrării: 16.02.2007
Locație: har†>>>s'C'e'r
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.993
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iuliu46 Vezi mesajul
Bai sunteti culmea ! Toti, chiar si Simona.

Primul e vsovi care asa e el, culmea! :) Acum a ajuns la concluzia ca omul despre care i s-a spus ca ar fi zis acele cuvinte chiar a zis acele cuvinte, dar nu ar fi chiar asa de sfant " nu e dintre aia trei ierarhi"

A doua e Simona care nu intelege ca pana si sfintii pot gresi. E posibil ca pana si ei sa greseasca, de ce nu ? In afara de Hristos ( si de fiecare dintre noi :) ), toata lumea greseste. Chiar si sfintii.

Al treilea e Ioan care face din chestia asta vreo teologie inalta cand intelesul acolo e clar. Dumnezeu nu mai vorbea cu Saul, Saul se duce la vrajitoare si aia i-l aduce pe Samuel.

Intrebare : De unde si cum il aduce ? Ce putere are vrajitoarea aia daca reuseste sa scoale un om mort ( sau hai sa spunem adormit ) ?

Singura scapare ar fi sa credem ca Dumnezeu s-a lasat induplecat in sfarsit de insistentele lui Saul si i-a dat voie lui Samuel sa-i spuna ce il asteapta. Dar :

Saul nu isi plange pacatele sau nu posteste 40 de zile sau nu bate matanii de dimineata pana seara. Ci face un lucru odios, incalca o porunca divina ducandu-se la aia care "chema mortii".

De aceea cred ca interpretarea aluia care a trait la anii 300, este de departe mult mai logica si mai in duhul Scripturii decat interpretarea astora mai noi. Si ne spune si de ce scrie acolo "Samuel a zis ". Ca sa putem citi noi mai usor povestea, de aia. :)
Adică ne minte scriptura ca să înțelegem mai ușor? Sau că ăsta este un obicei în sfînta scriptură de a întrebuința aparența în locul realității? Păi asta spune sfîntul amăgindu-se!

E clar că sfîntul oricît ar fi de sfînt se auto-înșală încercînd să ne ferească de înșelări și astfel înșală la scară generală susținînd că scriptura minte în general ca să înțelegem noi mai ușor.

Deci nu ține, dragă uliu46.... Și de aia am spus de sf. Trei Ierarhi ca cai mai mari dintre sfinți care susțin prin sf. Vasile cel mare că scriptura trebuie citită, înțeleasă și crezută așa cum este scrisă... și nu ca un basm sau o alegorie literară.

Păi ea, vrăjitoarea din Endor, avea putere să vadă în Șeol deci chema acel nume din Șeol și privea în Șeol... nu vorbea nimeni prin ea ca un ventriloc sau ca un duh pitonicesc ci ea chema respectivul mort, în cazul de față adormit și el fie se arăta respectivului fie doar îi grăia direct și nu prin intermediul ei... deci Saul îl putea el însuși auzi sau vedea pe Samuel... căci nu scrie în scripturi că ea se lăsa posedată de duhurile morților chemați.

Din moment ce Dumnezeu nu mai auzea rugăciunile lui Saul și nu-i mai răspundea la întrebări a rămas ca Samuel să-i răspundă știind Saul că Samuel nu l-a părăsit niciodată, nu l-a lepădat chiar dacă Domnul i-o ceruse și chiar Domnul mirîndu-se de persistența în a cere mîntuirea lui Saul îi laudă răbdarea și bunătatea și dragostea de regele Saul care căzuse în necredință, deci îl laudă și îl încearcă Domnul pe Samuel ca să vadă cît de mîntuitoare și de răbdătoare e iubirea lui de Dumnezeu și de aproapele său Saul încît să creadă pînă la sfîrșit că se va mîntui.

Deci Samuel din acest motiv vine și îi răspunde lui Saul crezînd că măcar în ceasul din urmă, Saul va asculta de el împlinind proorocia și voia lui Dumnezeu ca să meargă și să lupte cu filisitenii chiar știind că va muri... și nu singur ci împreună cu fiul să pe care îl iubea.

Deci tocmai prin această ascultare jertfelnică a lui Saul făcută în ultima zi a vieții lui Samuel a putut cere înaintea Domnului iertarea lui Saul... iertare pe care a și primit-o de la Dumnezeu din moment ce David le adună trupurile, al lui Saul și al lui Ionatan și le îngroapă cu mare cinste înaintea întregului Israel.

Cum Domnul era cu David și cu inima lui Bună și dreaptă și îi răspundea la rugăciuni, oare David a făcut asta în contra voii lui Dumnezeu? Eu cred că pentru ascultarea de Samuel și pentru jerfelnicia de a apăra cu prețul vieții pe Israel știind că va muri și el și fiul său cel iubit, de asta a primit Dumnezeu rugăciunea și răbdarea lui Samuel și l-a iertat pe regele Saul... lăsînd ca să fie înmormîntat cu cinste înaintea întregului Israel... căci altfel ar fi lăsat să se întîmple ce s-a întîmplat cu alții care au fost mîncați de cîini și de vulturi care le-au lins și sîngele vărsat pe drept pentru păcatele lor foarte mari.

Last edited by vsovi; 10.08.2016 at 20:39:05.
Reply With Quote