Citat:
În prealabil postat de CristianR
Nu e exact ce cred. Cred că adevărul cu privire la Dumnezeu poate fi cunoscut în linii mari, în niciun caz cu precizie. Avem mai degrabă o osatură a adevărului, însă Dumnezeu a lăsat suficient loc și pentru participarea noastră, a fiecăruia. Nu ne-a dorit niște imitatori. El ne-a înzestrat cu gândire și creativitate. Și asta înseamnă, într-adevăr, riscuri, de care dacă ne-ar fi scutit, ne-ar fi lipsit de posibilitatea de a crește.
|
Eact ceea ce spuneam, tu crezi ca noi (sa spunem Biserica, prin invatatrua ei) nu cunoastem adevarul, adica tot adevarul revelat. Mai spui ceva confuz si gresit, ca fiecare participa la adevar, adica isi reveleaza adevarul sau i se reveleaza, ca sfintilor sau profetilor. De fapt e o neintelegere, confunzi invatatura (care e revelata, nu poate avea un mirean o contributie) cu trairea fiecaruia. Aceasta neintelegere apare la toti cei ce sunt afectati de conceptiile moderniste, e intelegerea din pietism.
Citat:
Adevărat. Dar nu are nici doar răspunsuri, nici doar întrebări. Și are adevărul revelat, de acord cu tine. Pe care sunt de acord că îl găsim în cea mai bună măsură în Ortodoxie, căci de aceea am ales-o. Atâta doar, că mă situez în linia interpretărilor unor teologi (nu puțini) pe care tu îi contești cel puțin parțial.
|
Are numai adevarul care a fost revelat, nu poate aveea ceea ce nu s-a revelat. Pe acesta il gasim in totalitate in ortodoxie, nu mai exista adevar care e prin afara si care sa nu fie in ortodoxie. Nu exista mai multe adevaruri, pentur ca adevarul nu e relativ, relative sunt doar sentimentele si parerile. Tu spui ca nu se stie cate picioare are leul, ca exista mai multe pareri. Iar eu iti spun tot timpul ca se stie, are exact patru picioare.
Ortodoxia nu e o credinta a filosofilor si a celor ce scriu ceva despre ea. Asa cum spunea si Parintele Staniloae si altii, teologii sunt sfintii si cei ce au si o viata induhovnicita. Iar invatatura revelata o gasim rezumata in catehisme, nu orice aiureala spusa de cineva.
Citat:
P.S. Probabil te simți ca cel eliberat din peșteră și pe care ceilalți nu-l înțeleg, însă amintește-ți că sf. Pavel spunea că aici cunoaștem în ghicitură, iar dincolo desăvârșit. Deci suntem încă în peșteră, chiar dacă una luminată de Hristos.
|
Nu toata povestirea avea un corespondent, nu am cum sa ma simt ca unul pe care ceilalti nu-l inteleg, pentru eu nu spun o invatatura singulara, personala. Ceea ce spun eu e invatatura Bisericii, deci cei de acolo pot fi toti ortodocsii. Doream sa arata ca tu crezi ca umbrele pe care le vezi e adevarul, dar adevarul e altul, mult mai frumos, dar nu crei sa ii asculti pe cei ce ti-l spun. Ortodoxia este adevarata religie, propovaduieste iubirea, intelegerea, toleranta, bunatatea si e calea spre viata vesnica in Rai. Ecumenismul e o falsa religie, care incearca sa se substituie adevaratei religii. In mod fals, propovaduieste iubirea, toleranta, intelegerea, binele, etc., dar, de fapt, e exact invers.