Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.04.2017, 18:04:19
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de suslik Vezi mesajul
Catalin, sincer, fara rautate: le gasesc ca fiiind propaganda depasita, in limbaj prea arhaic, chiar si pentru un iubitor de vechi ca mine. Da, si "Vietile sfintilor", si Limonariul.
Chiar de asta te-am intrebat daca doresti sa afli adevarul, pentru ca multi nu vor sa afle un raspuns si eu imi pierd doar timpul. Si, desi Cristian n-o sa creada, stiu si ce crezi tu si ce conceptii ai.
Reply With Quote
Vechi 28.04.2017, 18:16:52
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Toti oamenii de pe pamant au convingerea ca ceea ce cred ei e adevarul.
Nu. Diferența e că unii știu că nu știu, în timp ce alții cred sau sunt convinși că știu și vor să-i scoată pe cei dintâi din fericita stare interogativă pe care o păstrează și care îi poate propulsa mereu mai sus sau mai adânc.
Vechi 28.04.2017, 20:48:04
iana iana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.04.2008
Locație: romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Acest fragment, din cate stiu, face parte dintr-o carte/brosura controversata, aparuta in 1917, "Agonia Bisericii", o scriere timpurie, inainte ca sfantul sa fie numit episcop. In perioada primului razboi sfantul a fost trimis de BO a Serbiei in tarile apusene, iar aceasta carte e facuta din conferintele din Anglia. E o carte complet eronata, care nu apare in biografiile sfantului si are conceptii pe care sfantul le-a lepadat apoi si le-a indreptat. In ea sfantul ii numeste sfinti pe Buddha, Lao-Tze, Confucius, zei pagani si alti lideri spirituali. De asemenea, considera ca toate cultele sunt la fel ca BO. E scrisa in spirit new-age si ecumenist.
Mai tarziu a renuntat complet la aceste conceptii gresite, de tinerete. In catehismul scris in 1949 (pe care l-am citat de mai multe ori) spune ca Biserica este Una, Biserica Ortodoxa si nu se poate mantui nimeni in afara Bisericii. http://www.crestinortodox.ro/carti-o...nta-79744.html
Citez: "Se poate mantui omul in afara Bisericii?
Nu se poate mantui, pentru ca Biserica este vistierul harului lui Dumnezeu, fara de care nimeni nu se poate mantui, ca o mana desprinsa de trup."
Indiferent de perioada in care a scris cartea si indiferent de cine l-ar fi scris, acest fragment reflecta realitatea. Perioada de inflorire a crestinismului a fost cat timp au fost impreuna. o data cu cearta a venit si decaderea. Si sa nu uitam ca intr-o cearta nu exista un singur vinovat. Va fi iarasi bine cand cele doua biserici vor fi iar Una.

Last edited by iana; 28.04.2017 at 21:03:53.
Reply With Quote
Vechi 28.04.2017, 21:09:25
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Nu. Diferența e că unii știu că nu știu, în timp ce alții cred sau sunt convinși că știu și vor să-i scoată pe cei dintâi din fericita stare interogativă pe care o păstrează și care îi poate propulsa mereu mai sus sau mai adânc.
Unii stiu ca nu stiu si altii stiu ca Socrates a fost un jucator exponential al nationalei Braziliei. Pacat ca dupa ce a castigat Cupa Mondiala a baut cucuta din ea. :)
Reply With Quote
Vechi 28.04.2017, 21:21:33
CristianR's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iana Vezi mesajul
Si sa nu uitam ca intr-o cearta nu exista un singur vinovat.
Adevărat. Dacă am avea cu toții conștiința asta, deja altfel ne-am privi unii pe alții.

Citat:
Va fi iarasi bine cand cele doua biserici vor fi iar Una.
Numai Dumnezeu știe dacă și când se va întâmpla asta. Dar până atunci, cum zicea iarăși Răzvan Codrescu (pe care văd că îl tot citez în ultimele zile), nu unire, dar unitate.
Vechi 28.04.2017, 21:23:45
CristianR's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iuliu46 Vezi mesajul
Unii stiu ca nu stiu si altii stiu ca Socrates a fost un jucator exponential al nationalei Braziliei.
Și viceversa: Unii (ca mine) nu ști(a)u cine a fost Socrates.
Vechi 28.04.2017, 21:26:44
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Implicit

Citat:
Și viceversa: Unii (ca mine) nu ști(a)u cine a fost Socrates.
Pai am vazut ca citezi spusele lui. Nu a spus el "stiu ca nu stiu nimic" ? :)
Reply With Quote
Vechi 28.04.2017, 21:30:03
CristianR's Avatar
Senior Member

Implicit

Dar am crezut că e tiz cu un fotbalist brazilian. Pe ăsta nu-l știu.
Că pe primul îl știm ca Socrate (noi, românii).
Vechi 28.04.2017, 22:00:21
iana iana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.04.2008
Locație: romania
Implicit

Citat:
Adevărat. Dacă am avea cu toții conștiința asta, deja altfel ne-am privi unii pe alții.

Numai Dumnezeu știe dacă și când se va întâmpla asta. Dar până atunci, cum zicea iarăși Răzvan Codrescu (pe care văd că îl tot citez în ultimele zile), nu unire, dar unitate.
Pe mine ma intriga incrancenarea fata de tot ce e dincolo de "granitele" ortodoxiei. Acrivie la sange. In interior insa, iconomie cat incape. Cand nu mai incape, inchidem ochii.
Reply With Quote
Vechi 28.04.2017, 22:13:03
CristianR's Avatar
Senior Member

Implicit

Da, e explicabilă psihologic tendința asta de a fi aspru cu ceilalți și îngăduitori cu noi înșine. Nu doar la nivel confesional sau social, ci și individual. Mi se întâmplă adesea, mai ales când mă aflu în biserică.

În plus, se pare că reproșăm mai abitir altora păcatele pe care le facem noi înșine. Sau invers, cum spunea părintele Stăniloae: Când râzi (arăți cu degetul) de păcatele altuia, cazi din har și Dumnezeu te lasă să cazi tu în același păcat, ca să te smerească.