Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #11  
Vechi 07.02.2019, 18:00:53
Iorest Iorest is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.195
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Seraphim7 Vezi mesajul
Hai sa dam si niște pasaje evanghelice,că in oceanul asta ortodox ne pierdem in canoane si dogme....
În Faptele Sfinților Apostoli cap.15 v.28 se descrie o modalitate Apostolică - Sobornicească - de lămurire a unor aspecte apărute în viața practică a Bisericii cu privire la tăierea împrejur, ferirea de idoli și jertfire la ei, desfrâu.

28. Pentru că, părutu-s-a Duhului Sfânt și nouă, să nu vi se pună nici o greutate în plus în afară de cele ce sunt necesare:
29. Să vă feriți de cele jertfite idolilor și de sânge și de (animale) sugrumate și de desfrâu, de care păzindu-vă, bine veți face. Fiți sănătoși!


Deci primii care au stabilit practici canonice vs necanonice sunt Sfinții Apostoli, Biblia prevede statutar prin această descriere faptul că urmașii apostolilor - Arhiereii pot stabili probleme din viața practică a bisericii în sobornicitate și rugăciune cu formularea „părutu-s-a Duhului Sfânt și nouă”, și în epocile care au urmat primilor creștini.

Dogmele sunt inspirate tot din Biblie, iar canonul la Sfânta Scriptură s-a îmbogățit odată cu Sfintele Sinoade.
Ca atare nu se poate vorbi de dogme fără de inspirație biblică, iar Biblia nu e în conflict cu canoanele, Biblia este prinsă în alte canoane cum ar fi:

Canonul 85 Apostolic, 60 Laodiceea, 24 Cartagina, 2 Atanasie cel Mare în care se stabilește sau se recomandă ce cărți să se citească.
Exemplu în detaliu din Canoanele Bisericii Ortodoxe - Arhid. Ioan Floca p251-252 (din formatarea pdf):

SINODUL al 5-lea Local de la LAODICEEA (anul 343)

CANONUL 60 LAODICEEA: (CANONUL SFINTEI SCRIPTURI)

Cărțile Testamentului Vechi care trebuie să se citească sunt: 1. Facerea lumii; 2. Iesirea din Egipt; 3. Leviticul; 4. Numerii; 5. A Doua Lege; 6. Isus al lui Navi; 7. Judecătorii si Rut; 8. Estera; 9. Ale Împăratilor, întâia și a doua; 10. Ale Împăraților, a treia și a patra; 11. Paralipomena întâia si a doua; 12. Ezdra, întâia si a doua; 13. Cartea Psalmilor, 150; 14. Pildele lui Solomon; 15. Ecclesiastul; 16. Cântarea Cântărilor; 17. Iov; 18. Cei doisprezece prooroci; 19. Isaia; 20. Ieremia și Baruh, Plângerile și epistolele; 21. Iezechiel; 22. Daniel.

Iar ale Testamentului Nou acestea: patru Evanghelii, a lui Matei, a lui Marcu, a lui Ioan, a lui Luca; Faptele Apostolilor; șapte epistole catolice: a lui Iacob - una, ale lui Petru - două, ale lui Ioan - trei, a lui Iuda - una; patrusprezece epistole ale lui Pavel: Către Romani, Către Corinteni - două, Către Galateni -una, Către Efeseni - una, Către Filipeni - una, Către Coloseni - una, Că*tre Tesaloniceni - două, Către Evrei - una, Către Timotei - două, Către Tit - una și Către Filimon - una.


Comentariu profesor Ioan Floca (p.252 în formatarea pdf și 255 în colțul filei) : [...]„În canonul 60 se arată care sunt cărțile care alcătuiesc canonul Sfintei Scripturi, și anume 22 de cărți ale Vechiului Testament și toate cărțile Noului Testament, în afară de Apocalipsă, care probabil nu era cunoscută în Frigia. De remarcat că toate cărțile prezentate sunt și astăzi considerate ca fiind canonice."[/...]

Conflictul Biblie- canoane, biblie-dogme e o creație artificială, neoprotestantă.
__________________
„Că s-a întărit mila Lui peste noi și adevărul Domnului rămâne în veac.” Ps.116, v.2.

Last edited by Iorest; 07.02.2019 at 18:20:17.
Reply With Quote